StoryEditor
GlazbaMladi Šibenčani

BluVinil rastura vintage rockom, a frontmen Matej Nakić i na još sto polja...on je znanstvenik, psiholog koji se boji fatalnih posljedica epidemije

Piše Anita Matić
4. studenog 2020. - 16:10
Sanja Lydia Kulušić

U glazbenu avanturu upustili su se 2016. godine, okupljeni pod imenom BluVinil. Skupina šibenskih mladića, u to vrijeme zagrebačkih studenata, od tada pa do danas uspjela je šarmirati i publiku i kritiku, objavili su nedavno svoj album prvijenac "Apaši", a nisu rijetki oni koji bend predstavljaju kao jedan od najperspektivnijih domaćih bendova, čije pravo vrijeme tek dolazi. Tim povodom popričali smo frontmenom benda, čije bi se stvaralaštvo ukratko moglo opisati kao mješavina vintage rocka i popa, Matejem Nakićem. On je pjevač i tekstopisac benda. Ali i mnogo, mnogo više od toga...

image
Sanja Lydia Kulušić

Zbog činjenice da imate samo 25 godina i već ste magistar psihologije, već predajete na fakultetu, objavljujete respektabilne znanstvene radove, spremate se na doktorat u London - imate poslovne reference koje su zbilja impresivne, i kao takva osoba vjerojatno ste jedinstven slučaj na našoj sceni. Je li to vaša prednost ili možda mana ili ima i jednog i drugog?

- To je i prednost, ali i mana. Prednost je utoliko što imam jedinstvenu priliku raditi ono što volim i razvijati sve svoje talente. To je izrazita privilegija u životu i ne smijem je uzimati zdravo za gotovo. Što se tiče potencijalnih mana takvog života, one se tiču otežane vremenske organizacije. S toliko obveza treba znati izići na kraj, treba znati organizirati svoj dan - inače se samo pretvoriš u osobu koja radi pregršt stvari, a u svakoj od njih je mediokritet. Zasad smatram da mi vremenska organizacija ide od ruke, no vidjet ćemo kako će se stvari u budućnosti razvijati.

Uz to što ste pjevač, vi ste i tekstopisac. Koliko psihologije ima u vašim pjesmama, odnosno koliki je utjecaj glazbe na vašu interpretaciju psihologije?

Psihologije u mojim pjesmama ima tek na konceptualnoj razini. Može se reći da me psihologija inspirira odrediti funkciju pjesme i opću temu. Sve ostalo je rezultat subjektivnog doživljaja. Ne volim se pretjerano koristiti psihološkom strukom u glazbi jer je to po meni isuviše kalkulantski. Što se tiče ovog obrnutog utjecaja, glazbe na psihologiju, može se reći da je podosta značajan, i to poglavito na ekonomskom planu. Naime, da nije bilo gažiranja od nemila do nedraga tijekom studentskih godina, studij psihologije bi mi bilo puno teže financirati.

Kako izgleda jedan vaš prosječan radni dan, budući da ste morali steći rutinu u balansiranju na "sto frontova"?

- Od ranog jutra pa sve do 17 sati bavim se istraživanjima i predajem, da bih od 17 pa nadalje svirao i vježbao s bendom. I naravno, imperativ je da se za vikend dobro zabavim. "All work and no play makes Jack a dull boy“, kaže Nicholson u "The Shiningu".

image
'Mi smo izvan sebe. Mazi nas kritika, mazi nas i publika'
Goran Berovic

Koliko je vaš Šibenik imao utjecaj na vaš glazbeni opus?

- Izrazito je zahtjevno dolaziti iz grada Arsena Dedića, Vice Vukova i grupe Mi. Oni su uvelike utjecali na nas i u našem su rodnom gradu postavili određeni standard – stoga ne čudi da je šibenska publika tako grintava i izbirljiva.

Vaš zvuk ima prizvuk starijih vremena, no nemate namjeru zazivati bolju glazbenu prošlost, dapače želite pokazati da možete​ inoviranjem vintage formi doći do modernih muzičkih rješenja.​ Polazi li vam to uspješno za rukom?

- Da, glazba BluVinila zaista ima taj retro moment koji je za našu milenijsku generaciju praktički moda i estetika. Ne opterećujem se pričama da su retro elementi lišeni inovativnosti – oni su samo još jedan od dostupnih alata koje autor može koristiti na kreativan, ali i na manje kreativan način. Ovisi o njemu.

Glazbom se bavite posljednjih nekoliko godina, a evo sada je izišao i vaš prvi album. Prve reakcije? Što bi po vama bio idealan pokazatelj da ste uspjeli doprijeti do publike na način na koji ste željeli?

- Mi smo izvan sebe. Mazi nas kritika, mazi nas i publika. Iskreno, ni u snu nismo očekivali da će prvi album ovako dobro proći. Pokazatelj da smo uspjeli pridobiti publiku? Pa primjerice, pjevanje pjesme od riječi do riječi na koncertu. To je neopisiv osjećaj - kao da ta pjesma više nije tvoja, kao da si je "pustio u svijet“ da se sama izbori za sebe, da sazre.

Za one koji za BluVinil nikad nisu čuli ili se prvi put susreću, kako biste ih potaknuli da se zainteresiraju za vaš rad?

- Ako vas interesira čuti nešto novo, ako ste gladni svježe krvi na našoj tromoj sceni, ako ste željni glazbe bez fige u džepu – trkom na YouTube i utipkajte BluVinil.

image
Sanja Lydia Kulušić

Jednom ste rekli da je vaš bend imao uspona i padova, ali i usvojenih lekcija na vlastitoj koži. Koja je to najteže usvojena lekcija koju ste do sada imali prilike usvojiti?

- Da se u glazbi treba okružiti ljudima koji istinski vjeruju u to što rade, a ne onima koji se glazbom hoće okoristiti tek kao sredstvom za neki drugi, najčešće materijalni cilj.

Trenutno radite na istraživačkom radu na temu - utjecaj pandemije na radnu uspješnost. Što nam možete reći o tome, i koliko ćemo po vašem mišljenju dugo nositi posljedice pandemije u psihološkom smislu?

- Da, što se tiče radne uspješnosti, trenutno istražujem koji nam psihološki mehanizmi mogu pomoći u sveopćoj prilagodbi na novonastalu situaciju (primjerice uvođenje strukture u rad od kuće, odvajanje privatnog od poslovnog, izdvajanje vremena za sebe…), a koji nam mehanizmi pak odmažu (primjerice 'bijeg' u posao, katastrofiziranje, panično reagiranje…).

Što se pak tiče psiholoških posljedica pandemije, smatram da ćemo ih osjećati još dugo, i to u vidu traumatskih reakcija. Ako nadležne institucije smjesta ne promijene svoju strategiju nošenja s krizom, do toga bi moglo doći vrlo lako. Doslovce smo bombardirani prijetnjama gdje god se okrenemo. Ako siješ strah, strah ćeš i žeti. Potrebno je pronaći novi model nošenja s krizom, koji će jednakovrijedno uzeti u obzir i psihološke posljedice pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. studeni 2020 16:49