StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Zaštitnik‘ (2021.): Do zadnje kapi Liama Neesona

21. siječnja 2021. - 14:45

Neumorni Liam Neeson odbija da COVID-19 spriječi njegovo akcijsko junačenje u 69. godini. Do najavljene skore akcijske mirovine, Neeson nastavlja snimati akcije neovisno o koroni koja još uvijek periodički zatvara najmasovnije filmske setove. Ključ je i u akcijskom minimalizmu Liamovih recentnih filmova, reduciranog budžeta, broja likova i lokacija.

Glumčev najnoviji akcić "Zaštitnik" nadovezuje se u tom pogledu na njegov prethodni akcijski triler "Pokajnik". Svaki Neesonov akcijski film od 2008. i "Takena" naovamo je, realno, "seagalovski" jednostavan u narativnom konceptu, ali "The Marksman" prednjači u jednostavnosti sprovođenja tog koncepta u pogledu poštivanja stare akcije i "novo(ne)normalne" distancije, kao i "Honest Thief".

FILM: The Marksman; akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Robert Lorenz ULOGE: Liam Neeson, Katheryn Winnick DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ***

Zbivanja se odvijaju na sporednim ulicama/cestama i kadru se rijetko nalazi više od troje likova, a kad se i nađu distancija je ispoštovana, kao i s druge strane ekrana – u kinu, gdje i hrvatska publika voli gledati akcijskog Liama. S 24.875 gledatelja i 922.768 kuna zarade do 21. siječnja, "Pokajnik" je jedan od najpopularnijih filmova u domaćim kinima otkako je "novog (ne)normalnog".

Točnije, četvrti najveći hit iza "Teneta", "Greenlanda" i "Scooby Dooa", a ispred "Trolova 2" i "Wonder Woman 1984". Njegovim tragom mogao bi krenuti i "Zaštitnik", standardni korektno-solidni akcić razmjerno sličnog (o)srednjeg dometa koji ne donosi ništa novoga u širi žanr, ali nudi nešto barem malčice (prividno) drukčije u kontekstu akcijskog Neesona.

Lociran u Arizonu, na granicu Amerike i Meksika, gdje se nalazi ranč Liamova lika Jima, "The Marksman" posjeduje "feel" nekakvog (akcijskog) neovesterna u kakvom bi do prije desetak godina mogao glumiti Clint Eastwood. Rančer Jim ulazi u kadar s kaubojskim šeširom na glavi, a paralelu s Eastwoodom povlači i ime redatelja filma Roberta Lorenza koji je, od "Mostova okruga Madison", tj. "Krvne slike" naovamo, radio kao njegov asistent režije na većini filmova ili ih producirao.

Lorenz je i režirao Clinta u njegovoj jedinoj ulozi između "Gran Torina" i "Mule" ("Ponovno u igri"), a sada režira Neesona i u njemu vidi umirovljena Eastwooda, ali i Stalloneova Ramba. "Zaštitnik" je "neesonovski" križanac filmova "Nepomirljivi", "Gran Torino" i "Rambo: Do zadnje kapi krvi", preuzimajući od njih dramaturgiju, motive i/li karakterizaciju lika u ovom "kauboj(i) i Meksikanci" akciću koji se libi zauzeti jasniji stav u vezi imigrantske politike.

Vitalni bivši marinac i vijetnamski veteran Jim živi u divljini potpuno sam uz povremene kontakte s kćerkom iz granične patrole (Katheryn Winnick). On je vidio i bolje dane: supruga mu je umrla od raka i sav novac je potrošio na njezino liječenje uslijed čega je u dugovima i zemlja bi mu mogla biti zaplijenjena.

K tome upast će u frku kad odluči zaštititi malog Meksikanca (Jacob Perez) od meksičkog kartela koji mu je ubio majku (Lelia Symington) prilikom prelaska granice, odnosno ispuniti njezinu želju na samrti da ga dovede familiji u Chicago. Lik Jima podsjeća i na dane kad je Liam bio dramski glumac ostvarujući otac-sin odnos s dječakom kojeg ima na savjesti nakon što mu je majka stradala pred njegovim očima.

Od svih Neesonovih akcijskih filmova "Zaštitnik" ima najviše drame, toliko da bi se neki mogli potužiti i na manjak akcije, premda to ide u prilog liku u smislu da ga čini čovječnijim. S druge strane, negativci predvođeni Mauriciom (Juan Pablo Raba) teška su tipologija i prijete nepovratno zakopati film u kategoriju "već viđeno" čak i kad se poigrava s "neviđenim", tipa da Sarah opisuje zlikovca kao nekoga tko će "pronaći" Jima i tad će ga "ubiti", preokrećući naveliko citirani "one-liner" iz "96 sati" ("... I will find you, and I will kill you!").

"The Marksman" promašuje metu s negativcima, ali je pogađa s junakom. Kad Jim dođe tražiti posao fizikalca, reći će mu da taj posao nije za nekog njegovih godina, ali on tvrdi da je "bolji od svih ovdje". Kao i u većini recentnijih Liamovih filmova, metafilmska komponenta je natukuta i u "Marksmanu". Uopćeno je mišljenje da junačenje nije za nekoga njegove dobi, no glumac ga pobija i trenutno je bolji ako ne od svih, onda od većine aktivnih akcijaša tvrdog kova. "Zaštitnik" je akcić do zadnje kapi Neesona.

Penzija nakon još par akcija

"Zaštitnik" je proteklog vikenda svrgnuo "Wonder Woman 1984" s prvog mjesta gledanosti u američkim kinima i zaradio 3,2 milijuna dolara, što je vrlo neloše za loše okolosti. Neeson je nedavno najavio da bi ubrzo mogao prestati snimati akcijske filmove, ali ima ih još par u (pret)produkciji ("The Ice Road", "Memory"). Uzgred, "The Marksman" je bio naslov i direktno-na-video akcića s Wesleyjem Snipesom iz 2005., kod nas preciznije prevedenog kao "Strijelac".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 21:35