StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Wolfwalkers‘: Na muci se poznaju vuci

11. lipnja 2021. - 08:44

Folklor-trilogija irskog animatora Tomma Moorea i studija Cartoon Saloon počela je 2009. "Tajnom Kellsa", nastavila se 2014. s "Pjesmom mora" i trijumfalno zaključila 2020. s "Wolfwalkers". Kvalitetu trilogije potvrđuju nominacije za Oscara. Svaki od ta tri animirana filma našao se u konkurenciji za zlatni kipić.

Moore na kraju nije Oscara osvojio pored Pixara ("Nebesa"), Disneyja ("Ekipa za 6") i opet Pixara ("Duša"), ali i treća uzastopna nominacija je veliki uspjeh. Nominacija je konačna potvrda kako Cartoon Saloon radi odlične crtiće izvan Amerike i da sad već tvori nehollywoodsko "sveto trojstvo" animiranih studija s britanskim Aardmanom i japanskim Ghiblijem.

FILM: Wolfwalkers; animirana fantazija; Irska/Velika Britanija/Luksemburg/Francuska, 2020. REŽIJA: Tomm Moore i Ross Stewart GLASOVI: Honor Kneafsey, Sean Bean OCJENA: **** ½

Prijašnja dva crtića Cartoon Saloona nisu, nažalost, doživjela redovnu kinodistribuciju u Hrvatskoj, no imala su premijere na zagrebačkom Animafestu, gdje će se ovog petka premijerno ukazati i "Wolfwalkers", ali i paralelno prikazati u Splitu, u Ljetnom kinu "Bačvice".

Splitskim ljubiteljima animacije to je idealna prilika da na velikom ekranu pogledaju barem jedan Mooreov animirani film, korežiran s Rossom Stewartom, k tome ponajbolji unutar "Irish Folklore Trilogy". Ambijentirana u Irsku oko 1650., priča je bajkovito-fantazijska, nadahnuta keltskim mitovima i legendama, ali s podtekstualnim uporištem u povijesti.

U centru radnje nalazi se djevojčica Robyn Goodfellowe (glas Honor Kneafsey) koja sa samohranim ocem, lovcem Billom (dojmljiva glasovna uloga Seana Beana), dolazi iz Engleske u Irsku, u tamošnji gradić na rubu šume čije žitelje naizgled terorizira vučji čopor.

Ključna riječ je "naizgled" jer u prvoj sceni vidimo vukove kako prijeteći izviru iz šume i nasrnu na jednog drvosječu, ali se i zaustave na znak "wolfwalkerice" koja rukama zaliječi čovjekove ogrebotine. Bill je stigao u Irsku na poziv vladara gradića i okolice, lorda protektora (Simon McBurney), kako bi ulovio/ubio vukove i stao na kraj njihovu teroru.

Dok njezin otac ide u lov, Robyn je prisiljena ostati unutar gradskih zidina, gdje se osjeća autsajdericom, posebice što bi i sama voljela postati lovac, odnosno lovkinja, iako je žensko. Kad se Robyn jednog dana ogluši na očevu zapovijed da ostane u gradiću i krišom se otisne u šumu, izgledajući na momente kao Crvenkapica, otkrit će svijet (čuvara) vukova i upoznati vršnjakinju Mebh (Eva Whittaker).

Mebh kontrolira čopor i ima moći izlječenja, a i sama se pretvara u vuka dok spava. Vukovi, doznajemo, nisu zločesti, samo brane šumu koju ljudi sve više sijeku, u očekivanju da ih Mebhina majka Moll (Maria Doyle Kennedy) odvede na sigurnije mjesto.

No, Moll je zatočio lord protektor i stvari se dodatno kompliciraju kad Robyn probudi unutrašnjeg "wolfwalkera" u sebi ("vuk dok spavaš, djevojka kad si budna"), postajući životinja koju je njezin otac zadužen uloviti i koje se panično boje mještani nakon što im je usađen strah.

Poruke o kolonizaciji (Engleska-Irska), praznovjerju i strahu od drugog/drukčijeg (vukovi), ekologiji (sječa šume), tj. suodnosu čovjeka i prirode, spretno su provučene u animiranom filmu koji isprepleće mitologiju i historiju, "fantasy" folklor i povijesni horor. Priča je smještena u okvir kad je Engleska kolonizirala Irsku pa lord protektor može lako biti animirani odgovor na slično titulirana Olivera Cromwella, a mrski vukovi simbolizirati Irce koji prkose kolonizatoru.

Sve to uslojava "Wolfwalkers" i čini novi projekt Cartoon Saloona crtićem i za odrasle gledatelje, kao što su to bili Ghiblijevi magično-realistično i lirsko-epski postavljeni animirani filmovi "Princeza Mononoke" ili "Avanture male Chihiro", s podjednakom brigom za ekologiju i(li) 2D animaciju.

"Wolfwalkers" je osvježenje za oči zahvaljujući staroj dobroj ručnoj animiranoj tehnici, kontrapunktu dominantnim računalnim 3D crtićima novog doba. Bogate teksture i puna detalja, animacija je predivna i djeluje kao da su se vodene boje prelile u povijesne slike, gravirane u drvo u obliku knjige/slikovnice ili oslikane rukopise, čineći ih pokretnima i oživljujući u stotinama boja.

Gledajući "Wolfwalkers" imat ćete potrebu povremeno zaustaviti film i nadiviti se pojedinim prizorima, kao da ste u muzeju. Kadrovi su nalik pokretnim umjetničkim slikama, stvoreni za stalan postav u muzeju animacije.

Pretplaćeni na Oscar nominacije
Moore i Cartoon Saloon su 2017. producirali i animirani film "Hraniteljica" ("The Breadwinner"), koji je također bio zasluženo nominiran za Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 02:07