StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Srce lovca‘: Lov na crnog Jasona Bournea

Piše Marko Njegić
15. travnja 2024. - 22:43

Južnoafrička kinematografija novog milenija živnula je nakon što je kriminalističko-dramski "Tsotsi" Gavina Hooda osvojio Oscara u kategoriji stranog filma 2006. godine. Otad naovamo gledali smo SF "District 9" Neila Blomkampa, dramu "Mandela: Long Walk to Freedom" Justina Chadwicka... Redatelji spomenutih filmova dobili su poziv za Hollywood (redom "X-Men početak: Wolverine", "Elysium", "Tulipanska groznica").

Posljednjih godina, južnoafrički filmovi postali su i akcijsko-trilerski. Nema tome dugo da smo na Netflixu gledali "Opsadu u Silvertonu", jedva dvije godine, a streaming servis je friško plasirao "Srce lovca ("Heart Of The Hunter"). Dok je "Silverton Siege" bio pljačkaško-talački akcijski triler, snimljen prema istinitoj priči iz 1980. godine, "Srce lovca" je moderna južnoafrička mješavina "Jasona Bournea" i "Johna Wicka".

FILM: Heart Of The Hunter; akcijski triler; Južna Afrika, 2024. REŽIJA: Mandla Dube ULOGE: Bonko Khoza, Tim Theron OCJENA: ** ½

Priča započinje prikazom protagonista u akciji. On je plaćeni ubojica Zuko (Bonko Khoza; glumio u filmovima "Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama" i "Žena kralj") na posljednjem zadatku.

Kad zadatak pođe po zlu, Zuko vješa oružje o klin i par godina kasnije pronalazi mir sa samohranom majkom Malime (Masasa Mbangeni) i njezinim sinom Pakamileom (Boleng Mogotsi). No, kao što to obično biva, prošlost se vraća po njega kad ga stari znanac Johnny Kline (Peter Butler) obavijesti o "opasnoj zavjeri na vrhu južnoafričke vlade".

Tada kreće "bourneovska" strka akcije, obavijena mrežom zavjere i nadgledanja u koju je, osim nevoljkog povratnika u akciju Zuka i njegovih bližnjih, uključen elitni tim specijalca na čelu s Tigerom (Tim Theron), budući predsjednik Južne Afrike tiranskih namjera Daza Mtima (Sisanda Henna)..., spominje se "datoteke koje će sve razotkriti", ukratko standardan akcijsko-trilerski paket.

Redatelj Mandla Dube i scenaristički dvojac Willem Grobler-Deon Meyer (potonji je autor romana "Heart Of The Hunter" iz 2012., inspirativnog za priču) drže se oprobanih, da ne kažemo izlizanih toponima žanra u filmu koji puno toga želi zbiti u stotinjak minuta (likovi, podzapleti). Scenarij nerijetko zbog toga djeluje poprilično zbrčkano, a zasigurno i zato što ekranizirani roman broji pozamašnih petstotinjak stranica.

Ipak, režija je žanrovski mahom korektna. Dube operira između filmova o Bourneu i Wicku, dopuštajući negativcu Mtimi da filozofira kao da je "tarantinovski" lik ("Kamen koji graditelj odbije na kraju postaje kamen temeljac"). Motive nadzora i zavjereničku atmosferu preuzima iz "bourneovskih" akcija, a scene borbi režira/koreografira "wickovski" i povremeno iznenadi akcijskom tenzičnošću i brutalnošću.

Redatelj poznaje i klasični akcijski žanr pa u jednom trenutku vremešni Kline usklikne "Postajem prestar za ovo sranje!", citirajući nezaboravnog Rogera Murtaugha (Danny Glover) iz "Smrtonosnog oružja"; drugi dio serijala se, podsjetimo, vrtio oko zlikovački nastrojenih južnafričkih diplomata ("Diplomatski imunitet") koji je na kraju "opozvao" spomenuti policajac.

I glumci se furaju na poznate akcijaše: Khoza se akcijskojunački ugleda na Wesleyja Snipesa ("Putnik 57") i Denzela Washingtona ("Pravednik"), a Theron na pojavnost Franka Grilla. Khoza je pritom razmjerno uvjerljiv. Možda smo dobili budućeg crnog akcijskog junaka, nikad se ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:59