StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Pristojno društvo‘: Jane Austen kao Jackie Chan

Piše Marko Njegić
30. svibnja 2023. - 10:54

"Odeon" u Covent Gardenu ugostio je i premijeru filma "Polite Society" ("Pristojno društvo") koji također još nije u najavi za hrvatsku kinodistribuciju, a činio je dobar "double bill" s "Are You There God? It‘s Me, Margaret". I ovaj film ima snažne ženske likove, pokreće ga obiteljska dinamika i sagledan je iz perspektive jedne mlade žene s vlastitim željama i snovima.

Ipak, "Polite Society" je prilično drukčiji od "Are You There God? It‘s Me, Margaret". Ustvari, drukčiji je svega dosad viđenog uopće. Filmski prvijenac redateljice Nide Manzoor teško je žanrovski kategorizirati. To je hibrid multižanrovskog Hollywooda i hiperkolornog Bollywooda, multikulturalna mješavina akcije i komedije, borilačkih vještina Jackieja Chana i kostimografskih romansi tipa Jane Austen, uz dašak satiričnog društveno-političkog trilera i bollywoodskog plesa.

FILM: Polite Society; akcijska komedija; Velika Britanija, 2023. REŽIJA: Nida Manzoor ULOGE: Priya Kansara, Ritu Arya OCJENA: *** ½

Vidjeli smo "Ponos i predrasude" sa zombijima, ali ne i kung fu Austen, a "Polite Society" upravo spaja udaranje i udvaranje. Manzoor je snimila film pod utjecajem žanrovsko-megamiksovskih kultova Quentina Tarantina ("Kill Bill") i Edgara Wrighta ("Scott Pilgrim protiv svijeta"), kao i tinejdžerskih komedija poput "Sex Eduaction", plus ima tu i tragova filmova "Baš kao Beckham", "Bježi", "Karate Kid" i "Male žene" pa i "Matrixa".

Možda najuputniji za usporedbu s "Polite Society" jest ovogodišnji oskarovac "Sve u isto vrijeme" s Michelle Yeoh. "Everything Everywhere All At Once" bio je fokusiran na kinesku obitelj u Americi, a "Polite Society" se fokusira na pakistansku familiju u Britaniji.

U prvom planu je tinejdžerica Ria Khan (Priya Kansara) koja mašta o tome da postane kaskaderka po uzoru na Eunice Huthart i na zidu sobe drži plakate "Tigra i zmaja" i biografskog filma o Bruceu Leeju. Ria trenira karate, vježba sa starijom sestrom Lenom (Ritu Arya) i snima "Khan fu" videa kakva završava akcijskim monologom "Ja sam bijes" i letećim kružnim udarcem nogom na kojem, doduše, još mora raditi da bi ga izvela kao Van Damme.

Lena jedina u obitelji razumije. Otac i majka (Jeff Mirza, Shobu Kapoor) ne podupiru Rijina maštanja o kaskaderskoj karijeri, naprotiv razočarani su time da bude ono što želi biti, a i Lenu planiraju udati otkako je odustala od umjetničkog studija.

Kad na Lenu baci oko Salim (Akshay Khanna), bogati udvarač i sin posivne majke, pripadnice visokog društva Raheele (Nimra Bucha), Ria pokušava spriječiti da njezina sestra odbaci karijeru umjetnice zbog udaje za nekog "mr. Darcyja" koji je predobar da bi postojao i u njoj izaziva sumnju.

Pod geslom "Dolje patrijarhat" Ria uz pomoć školskih prijateljica (Seraphina Beh, Ella Bruccoleri) pokušava iskopati neku "prljavštinu" o Salimu. To rezultira scenama zabavne, premda i povremeno napadne "slapstick" i ine komike s prerušavanjima itd., ali stvari postaju ozbiljnije kad se njezine mračne sumnje pokažu istinitima, iako joj nitko ne vjeruje jer djeluje da ona želi spriječiti vjenčanje zbog toga što je ljubomorna na sestru.

Međutim, buduća kaskaderka ne odustaje od misije rušenja patrijarhata, tj. razbijanja starih društvenih normi, običaja i očekivanja od žena u filmu koji sudara moderno i tradicionalno, najviše u scenama s Riom i punokrvnom negativkom Raheelom. Prva vidi svijet kao borilački akcijski film u kojem glavne uloge mogu igrati i žene, za drugu žene postoje samo da bi se udale za njezina sina.

Okršaj njih dvije je neminovan, a prije toga Raheela organizira mučenje Rije depilacijom voskom ne bi li je pokorila. Suludi preokret u vezi otkrivanja Raheelinih stvarnih namjera s Lenom krajnje je nategnut, ali film je toga svjestan ("kakva imaginacija") i opstoji u stanju povišene realnosti, a dotad već može osvojiti gledatelja nepresušnom energijom, punkerskim stavom i filmofilskim referencijama ("Come with me if you want to live") upakiranima u priču o sestrinstvu. "Polite Society" je nešto sasvim drukčije.

Debitantica i glumica iz ‘Crvene tjeralice‘

Priya Kansara je debitantica u dugometražnom filmu, a Ritu Arya je imala sporedne uloge u "Crvenoj tjeralici" i seriji "The Umbrella Academy".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:17