stdClass Object ( [id] => 1202604 [title] => ‘Predator‘: Mačo junak u kandžama aliena [alias] => predator-maco-junak-u-kandzama-aliena [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najviše glasova za prikazivanje u "kinotečnom" ciklusu klasike tijekom ljetne sezone 2022. dobio je "Predator" (1987.), remek-djelo Johna McTiernana sa Schwarzeneggerom u ikoničkoj glavnoj ulozi. Mnogi klasici su upadali na užu listu za projekcije, ali i ispadali s popisa.

Međutim, "Predator" je ostao i proslavit će 35. godišnjicu na najbolji mogući način. Ljetno kino je stvoreno da gledatelju priušti 4D doživljaj kad se atmosfera prašume i prijetnje od alienskog lovca nevidljivoga golom oku prebaci s platna u šumu među borove i svako stablo počne izgledati prijeteće kao u filmu.

---

FILM: Predator; SF akcijski horor; SAD, 1987. REŽIJA: John McTiernan ULOGE: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers OCJENA: *****

---

"Nešto je među drvećem" i "Džungla je oživjela i zgrabila ga", podatni su citati u svrhu opisa kameleonskog Predatora, ali i McTiernanova kameleonskog filma, jednog od najboljih, najsubverzivnijih i najinteligentnijih ostvarenja osamdesetih i šire u pojedinačnim žanrovima akcije, SF-a i horora.

Predator mijenja boje kao kameleon i koristi džunglu za kamuflažu, a "Predator" kameleonskim mijenjanjem žanrovskog kolorita stapa akciju sa SF-om i hororom, prilagođavajući svaki žanr džunglovitom okruženju i kamuflirajući da je puno više od onoga što publika očekuje i što film naveliko isporučuje (akcijski blockbuster osamdesetih). Južnoamerička džungla u "Predatoru" oživljava u svoj svojoj labirintnoj klaustrofobičnosti i izolaciji zahvaljujući McTiernanovoj režiji i snimateljskim bravurama Donalda McAlpinea, grabeći gledatelja kao što svojevrsni alienski Minotaur grabi likove.

Atmosfera je takva da likovi i gledatelj osjećaju kako prašuma (i sveprisutni Predator kao njezino otjelovljenje, svemirac zelene krvi) polako steže obruč oko njih i približava im se kao da će ih proždrijeti, a ugođaju (ne)vidljive prijetnje pridonose meditativni kadrovi džungle puni prikrivene tenzije i misterije, te proganjajući onostrani i ominozni taktovi izvan ovoga svijeta koji prožimaju militarističku, testosteronsku glazbu Alana Silvestrija.

Tenzija i misterija u slici i tonu savršeno je sjedinjena u jednoj u nizu ikoničkih scena filma, kad se vojnik "nasuho" brije žiletom u iščekivanju Predatorova dolaska, skriven iza lišća džungle. "Setting" džungle je distinktivan i razlikuje "Predatora" od bratskih SF horora s izvanzemaljskom prijetnjom – "Aliena" i "Stvora".

---

---

Klaustrofobiju i izolaciju u "Alienu" izazivao je svemirski brod u bespuću kozmosa, kakvim će na Zemlju doletjeti Predator (i, prethodno, Stvor), čime McTiernan već u uvodu singalizira drukčijnost njegova filma. "The Thing" je, pak, izoliran na klaustrobofičnoj postaji na ledenoj Antartici kojoj usijana, znojava džungla dođe kao kontrapunkt, gotovo onoliko koliko se Stvor, kao izvanzemaljska "shapeshifterska" kreacija, razlikuje od trofejnog lovca Predatora.

Džungla je tad bila prirodno stanište za znojne akcijaše iz teretane poput Stallonea u "Rambu II" i "Predator" započinje kao jedan takav "tough guy(s)" akcijski spektakl s mišićavim komandosima sklonim šlagvortima i prošaranim maskirnim bojama. Netko bi ga ikonografski mogao zamijeniti ne samo za "Ramba II", već i "Komandosa", "Nestale u akciji"... Karizmatični Schwarzenegger u naponu kinematografske snage čak ima i sličnu frizuru "na kocku" ovdje i u filmu "Commando".

Schwarzeneggerov lik, vijetnamski veteran i vođa tima specijalaca Dutch, efektno je predstavljen u uvodu kad ponosno zapali kubanku izlazeći iz helikoptera i potom njegov biceps eksplodira od mišića prilikom natjecanja u obaranju ruke s CIA-ovcem Dillonom (Carl Weathers), a prije brifinga o jednostavnoj jednodnevnoj akciji spašavanja vladina ministra čiji je helikopter nestao u džungli s "krive strane granice".

Slično vožnji vlakom u "Ratnicima podzemlja", Dutch i ostatak tima dobivaju ekonomičnu, ali izvanrednu profilaciju za vrijeme petominutnog leta helikopterom, kakvu neke serije ne postižu ni u pet jednosatnih epizoda. Svaki lik ima vlastitu osobnost, manire, karizmu, mačo izričaj, od Dutcha/Dillona, do Maca, Blaina, Billyja, Poncha i Hawkinsa (Bill Duke, Jesse Ventura, Sonny Landham, Richard Chaves, Shane Black).

Sve pršti od mačizma, testosterona i "buddy" kemije, oni puše kubanke, žvaču duhan, pričaju viceve o "mačkici velikoj kao kuća" i izgovaraju neke od najcitatnijih "one-linera" otkako je (žanrovske) kinematografije, čak i više u odnosu na tim specijalaca iz još jednog "Predatorovog" bratskog filma po izvanzemaljskim čudovištima, ali i dekonstrukciji muškosti i vijetnamskom podtekstu – "Aliensa".

---

---

To će raditi i kad s velikim mišićima i još većim strojnicama napadnu gerilsko selo u potrazi za američkim taocima i posmiču neprijatelje (lako kao što će njih posmicati Predator) u jednoj od najvirtuoznije orkestriranih akcijskih scena u povijesti kinematografije koja bi u nekim filmovima bila završna, a ne početna akcija. Specijalci su neuništivi, metak ih eventualno može samo okrznuti, no svejedno "nemaju vremena krvariti", dakle kao svi maskulini akcijski junaci osamdesetih, počevši od Schwarzeneggera kao sinonima za muškost koji u jednom trenutku podiže stražnji dio kamioneta golim rukama i potjera ga prema gerilcima sa zakačenim eksplozivom.

U tome i jest kvaka izvanzemaljskog filma koji mitologizira i demitologizira arhetip akcijskog junaka. McTiernan uljuljkava gledatelja u sigurnost, uvjerava ga kako će posvjedočiti akcijsko-junačkom spektaklu da bi potom nemilosrdno poderao pravila matičnog žanra i njegove samopouzdane heroje okrenuo naglavačke, što je sugerirano kad Dutch i ekipa pronađu članove prijašnjeg spasilačkog tima oderane i obješene za stablo, nakon što su "pucali na sve strane".

Junaci su prebačeni u fantastični kontekst na razmeđi SF-a sa specijalnim efektima i hororskog "slashera", uz ključnu razliku da su dotad naizgled besmrtni specijalci, ne tinejdžeri, postali žrtve. Što je akcijski junak snažniji i naoružaniji, to je veći izazov za Predatora koji ne ubija ljude bez oružja jer nije "sportski".

"Slasherski" ubojica je sada alien umjesto Michaela Myersa i ekipe, kao što je to bio kiborg u "Terminatoru" kojemu "Predator" dođe kao inverzija po pitanju Arnieja (ovdje kao čovjek u borbi protiv robotski sofisticiranog "hi-tech" aliena). McTiernan dozira i bilda Predatorovu pojavu u tradiciji "Ralja" i "Aliena".

U 33. minuti vidimo kandžu monstruma kroz njegov toplinski pogled ("Anytime...") da bi se on tek u 51. djelomično ukazao u kadru nakon bliskog susreta s Macom ("Te oči su nestale..."), a sporogoreći "build up" je kompletiran tek na samome kraju filma, kad skine masku s rastfarijanskim "dreadlocksima" i otkrije kljovasto "vagina dentata" lice.

---

---

Vrebačka pojava Predatora isprve je, negdje od 17. minute nadalje, oslikana isključivo jezivim toplinskim pogledom koji je gledatelje u osamdesetima mogao navesti da nešto nije u redu s njihovim VHS-om, ali i prestraviti, posebice kad bi se distorzirani glasovi specijalaca začuli unutar takve slike, poput odzvanjajuće jeke Billyjeva smijeha nakon Hawkinsova vica o "mačkici".

Je li, ili nije, Hawkins zato prvi stradao od "pussy face" izvanzemaljca koji se namjerio na akcijske muškarčine s namjerom da im oduzme muškost i dokine njihovu dominaciju, vizionarski seksualni podtekst McTiernanova filma jednako je metaforički intrigantan i pesimističan kao politički (džungla kao Vijetnam, američki intervencionizam). Naime, Dutch spoznaje da je poslan u džunglu da zastupa američke interese, a kad Predator, nedugo nakon Hawkinsa, ubije i krupnog Blainea, specijalca s najvećim falusoidnim oružjem u ekipi ("mini-gun"), Mac i ostatak tima ispale tisuću metaka, pucajući nekoliko minuta, kao i njihovi prethodnici, na sve strane, ali većinski u prazno.

"Nema tragova, krvi, tijela, nismo ništa pogodili", podcrta Poncho impotenciju američkih "ubermensch" vojnika; oni kao da su pucali ćorcima, poput "impotentnih" rezervista u "Južnjačkoj utjehi". Oružje specijalaca zakazuje protiv Predatora, mišići također, stoga se "posljednji preživjeli" Dutch, goloruk i bez naprednog naoružanja, okreće prirodi (blato kao njegova kameleonska prilagodba, tj. nevidljivost) i primitivnom oruđu u boju s alienom (koplja itd.) kojeg nabildani akcijski junak, za promjenu, mora nadmudriti u finalnom megdanu na koji ga poziva primordijalnim krikom.

Premazan blatom kao kapetan Willard u "Apokalipsi danas", Dutch je sveden na spoj pećinskog pračovjeka, Conana Barbarina i gerilskog ratnika u mitskoj praiskonskoj završnici "Predatora" koja pretvara džunglu u nadrealan krajobraz, a lišena dijaloga i sagledana iz monstrumove "infra" crvene perspektive može proći kao sjajni nijemi i eksperimentalni film.

Očekivano, Dutch uspijeva pobijediti Predatora, ali njegova pobjeda je, neočekivano, Pirova, daleko od trijumfalne, bez duhovitog post-mortem "one-linera" tipa "Stick around!", samo s filozofskim pitanjem "What the hell are you?". Predator je taj koji se zadnji smije prije nuklearnog samouništenja i njegov smijeh proganja Dutcha u bijegu kroz džunglu. Dutchov izlazak iz filma u helikopteru krajnja je suprotnost njegovom ulasku u film. Pobjedonosni akcijski junak osamdesetih prvi put je poražen.

---

Podsjetnik na starije recenzije filma

Podjednako veliki esej o "Predatoru" napisan povodom njegove 25. godišnjice možete pročitati OVDJE, a u međuvremenu je, negdje 2016., nastala i ova kraća recenzija naslovljena "Di ste, bodybuilderi?". Sva tri teksta su različita, a komplementarna.

Hollywoodska kinematografija 80-ih doticala se Vijetnama i u alegorijskim filmovima koji se nisu mogli svesti na ratne drame ("Južnjačka utjeha", "Aliens"). U "Predatoru" (1987.), jednom od ključnih naslova dekade u školski blistavoj režiji velikana Johna McTiernana koju treba zavesti u redateljske udžbenike, američki "macho" specijalci na čelu s majorom Dutchom Schafferom (Schwarzenegger u ponajboljoj ulozi karijere) dolaze u džungloviti preslik Vijetnama, tamo uvode red, prosipaju mozgove i akcijske "one-linere". No, u džungli se nalazi i titularni izvanzemaljac - za kaznu što nepozvani operiraju na njegovu terenu, svemirac će ih razbucati.

Predator se prilagođava džungli, "koristi drveće" poput vijetnamskih lokalaca i lovi komandose. Ovi su američke kaubojčine iz teretane, "bodybuilderi" i hrvači koji, pozirajući poput alfa mužjaka, tvrde da "nemaju vremena krvariti". Nakon izvanfilmske, McTiernan pravi i žanrovsku subverziju. Prvi od nekoliko žanrovskih "twistova" tiče se pretvaranja "Predatora" iz akcijskog filma u SF strave, i tu narcističko junačenje polako zamjenjuje opipljivi strah "survival" horora, savršeno prenesen u sceni kad vojničine isprazne spremnike teške artiljerije na nevidljivog neprijatelja.

U trećem činu "Predator" radi također elegantnu tranziciju u pračovječni obračun Conana i aliena, s kulminacijom u filozofskom pitanju "Što si, dovraga, ti?". McT-jevoj alegoriji i subverziji tu nije kraj. Dutch ostaje jedini preživjeli ne samo zato što je najjači. Presudio je možda i njegov snažni antiamerički akcent.

---

---

Od nastavaka do prednastavka

Karijera Johna McTiernana je procvjetala nakon ovog filma. Režirao je "Umri muški", "Lov na Crveni Oktobar", "Posljednjeg akcijskog junaka", "Umri muški 3", "Trinaestog ratnika", "Ubojite namjere"... i zacementirao svoje ime u analima žanrovske kinematografije.

Predator je kao lik postao ikona SF-a i horora u jednakoj mjeri kao Alien s kojim s sukobio u dva filma. Tri godine kasnije, snimljen je "Predator 2", podcijenjeni nastavak s Dannyjem Gloverom, ambijentiran u urbanu džunglu Los Angelesa, a u novom mileniju dobili smo osrednje filmove "Predatori" i "Predator: Evolucija". Ovo ljeto izlazi prednastavak nazvan "Prey" koji se vraća korijenima prvog filma i u njemu Predator lovi Indijance.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK OBLJETNICA 2 0 9175 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-21 20:10:08 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-27 08:10:30 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-06-21 21:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 59 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389360.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389374.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389372.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389368.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389366.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389364.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389362.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389358.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/21\/22389370.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["IMDb","20th Century Fox","20th Century Fox","20th Century Fox","20th Century Fox","20th Century Fox","IMDb","IMDb","IMDb"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x666","hd_22389360_1920.jpg":"1920x1080","k_22389360_1280.jpg":"1280x1280","k_22389360_1024.jpg":"1024x1024","k_22389360_640.jpg":"640x640","k_22389360_480.jpg":"480x480","k_22389360_340.jpg":"340x340","k_22389360_220.jpg":"220x220","o_22389360_1280.jpg":"1280x852","o_22389360_1024.jpg":"1024x681","o_22389360_640.jpg":"640x426","o_22389360_480.jpg":"480x319","o_22389360_340.jpg":"340x226","o_22389360_220.jpg":"220x146","h_22389360_1280.jpg":"1280x854","h_22389360_1024.jpg":"1024x683","h_22389360_640.jpg":"640x427","h_22389360_480.jpg":"480x320","h_22389360_340.jpg":"340x227","h_22389360_220.jpg":"220x147","pp_22389360_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389360_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389360_640.jpg":"640x814","pp_22389360_480.jpg":"480x611","pp_22389360_340.jpg":"340x432","pp_22389360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_22389374_1920.jpg":"1920x1080","k_22389374_1280.jpg":"1280x1280","k_22389374_1024.jpg":"1024x1024","k_22389374_640.jpg":"640x640","k_22389374_480.jpg":"480x480","k_22389374_340.jpg":"340x340","k_22389374_220.jpg":"220x220","o_22389374_1280.jpg":"1280x838","o_22389374_1024.jpg":"1024x670","o_22389374_640.jpg":"640x419","o_22389374_480.jpg":"480x314","o_22389374_340.jpg":"340x222","o_22389374_220.jpg":"220x144","h_22389374_1280.jpg":"1280x854","h_22389374_1024.jpg":"1024x683","h_22389374_640.jpg":"640x427","h_22389374_480.jpg":"480x320","h_22389374_340.jpg":"340x227","h_22389374_220.jpg":"220x147","pp_22389374_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389374_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389374_640.jpg":"640x814","pp_22389374_480.jpg":"480x611","pp_22389374_340.jpg":"340x432","pp_22389374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_22389372_1920.jpg":"1920x1080","k_22389372_1280.jpg":"1280x1280","k_22389372_1024.jpg":"1024x1024","k_22389372_640.jpg":"640x640","k_22389372_480.jpg":"480x480","k_22389372_340.jpg":"340x340","k_22389372_220.jpg":"220x220","o_22389372_1280.jpg":"1280x845","o_22389372_1024.jpg":"1024x676","o_22389372_640.jpg":"640x422","o_22389372_480.jpg":"480x317","o_22389372_340.jpg":"340x224","o_22389372_220.jpg":"220x145","h_22389372_1280.jpg":"1280x854","h_22389372_1024.jpg":"1024x683","h_22389372_640.jpg":"640x427","h_22389372_480.jpg":"480x320","h_22389372_340.jpg":"340x227","h_22389372_220.jpg":"220x147","pp_22389372_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389372_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389372_640.jpg":"640x814","pp_22389372_480.jpg":"480x611","pp_22389372_340.jpg":"340x432","pp_22389372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22389368_1920.jpg":"1920x1080","k_22389368_1280.jpg":"1280x1280","k_22389368_1024.jpg":"1024x1024","k_22389368_640.jpg":"640x640","k_22389368_480.jpg":"480x480","k_22389368_340.jpg":"340x340","k_22389368_220.jpg":"220x220","o_22389368_1280.jpg":"1280x852","o_22389368_1024.jpg":"1024x681","o_22389368_640.jpg":"640x426","o_22389368_480.jpg":"480x319","o_22389368_340.jpg":"340x226","o_22389368_220.jpg":"220x146","h_22389368_1280.jpg":"1280x854","h_22389368_1024.jpg":"1024x683","h_22389368_640.jpg":"640x427","h_22389368_480.jpg":"480x320","h_22389368_340.jpg":"340x227","h_22389368_220.jpg":"220x147","pp_22389368_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389368_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389368_640.jpg":"640x814","pp_22389368_480.jpg":"480x611","pp_22389368_340.jpg":"340x432","pp_22389368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1270","hd_22389366_1920.jpg":"1920x1080","k_22389366_1280.jpg":"1280x1280","k_22389366_1024.jpg":"1024x1024","k_22389366_640.jpg":"640x640","k_22389366_480.jpg":"480x480","k_22389366_340.jpg":"340x340","k_22389366_220.jpg":"220x220","o_22389366_1280.jpg":"1280x846","o_22389366_1024.jpg":"1024x677","o_22389366_640.jpg":"640x423","o_22389366_480.jpg":"480x317","o_22389366_340.jpg":"340x224","o_22389366_220.jpg":"220x145","h_22389366_1280.jpg":"1280x854","h_22389366_1024.jpg":"1024x683","h_22389366_640.jpg":"640x427","h_22389366_480.jpg":"480x320","h_22389366_340.jpg":"340x227","h_22389366_220.jpg":"220x147","pp_22389366_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389366_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389366_640.jpg":"640x814","pp_22389366_480.jpg":"480x611","pp_22389366_340.jpg":"340x432","pp_22389366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"900x600","hd_22389364_1920.jpg":"1920x1080","k_22389364_1280.jpg":"1280x1280","k_22389364_1024.jpg":"1024x1024","k_22389364_640.jpg":"640x640","k_22389364_480.jpg":"480x480","k_22389364_340.jpg":"340x340","k_22389364_220.jpg":"220x220","o_22389364_1280.jpg":"1280x853","o_22389364_1024.jpg":"1024x682","o_22389364_640.jpg":"640x426","o_22389364_480.jpg":"480x320","o_22389364_340.jpg":"340x226","o_22389364_220.jpg":"220x146","h_22389364_1280.jpg":"1280x854","h_22389364_1024.jpg":"1024x683","h_22389364_640.jpg":"640x427","h_22389364_480.jpg":"480x320","h_22389364_340.jpg":"340x227","h_22389364_220.jpg":"220x147","pp_22389364_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389364_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389364_640.jpg":"640x814","pp_22389364_480.jpg":"480x611","pp_22389364_340.jpg":"340x432","pp_22389364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1038","hd_22389362_1920.jpg":"1920x1080","k_22389362_1280.jpg":"1280x1280","k_22389362_1024.jpg":"1024x1024","k_22389362_640.jpg":"640x640","k_22389362_480.jpg":"480x480","k_22389362_340.jpg":"340x340","k_22389362_220.jpg":"220x220","o_22389362_1280.jpg":"1280x692","o_22389362_1024.jpg":"1024x553","o_22389362_640.jpg":"640x346","o_22389362_480.jpg":"480x259","o_22389362_340.jpg":"340x183","o_22389362_220.jpg":"220x118","h_22389362_1280.jpg":"1280x854","h_22389362_1024.jpg":"1024x683","h_22389362_640.jpg":"640x427","h_22389362_480.jpg":"480x320","h_22389362_340.jpg":"340x227","h_22389362_220.jpg":"220x147","pp_22389362_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389362_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389362_640.jpg":"640x814","pp_22389362_480.jpg":"480x611","pp_22389362_340.jpg":"340x432","pp_22389362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1019x577","hd_22389358_1920.jpg":"1920x1080","k_22389358_1280.jpg":"1280x1280","k_22389358_1024.jpg":"1024x1024","k_22389358_640.jpg":"640x640","k_22389358_480.jpg":"480x480","k_22389358_340.jpg":"340x340","k_22389358_220.jpg":"220x220","o_22389358_1280.jpg":"1280x724","o_22389358_1024.jpg":"1024x579","o_22389358_640.jpg":"640x362","o_22389358_480.jpg":"480x271","o_22389358_340.jpg":"340x192","o_22389358_220.jpg":"220x124","h_22389358_1280.jpg":"1280x854","h_22389358_1024.jpg":"1024x683","h_22389358_640.jpg":"640x427","h_22389358_480.jpg":"480x320","h_22389358_340.jpg":"340x227","h_22389358_220.jpg":"220x147","pp_22389358_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389358_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389358_640.jpg":"640x814","pp_22389358_480.jpg":"480x611","pp_22389358_340.jpg":"340x432","pp_22389358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x663","hd_22389370_1920.jpg":"1920x1080","k_22389370_1280.jpg":"1280x1280","k_22389370_1024.jpg":"1024x1024","k_22389370_640.jpg":"640x640","k_22389370_480.jpg":"480x480","k_22389370_340.jpg":"340x340","k_22389370_220.jpg":"220x220","o_22389370_1280.jpg":"1280x848","o_22389370_1024.jpg":"1024x678","o_22389370_640.jpg":"640x424","o_22389370_480.jpg":"480x318","o_22389370_340.jpg":"340x225","o_22389370_220.jpg":"220x145","h_22389370_1280.jpg":"1280x854","h_22389370_1024.jpg":"1024x683","h_22389370_640.jpg":"640x427","h_22389370_480.jpg":"480x320","h_22389370_340.jpg":"340x227","h_22389370_220.jpg":"220x147","pp_22389370_1280.jpg":"1280x1628","pp_22389370_1024.jpg":"1024x1303","pp_22389370_640.jpg":"640x814","pp_22389370_480.jpg":"480x611","pp_22389370_340.jpg":"340x432","pp_22389370_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38113759 Threads: 5 Questions: 7080962517 Slow queries: 3296731 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607920683 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/predator-maco-junak-u-kandzama-aliena-1202604 [printLink] => /kultura/film-tv/predator-maco-junak-u-kandzama-aliena-1202604?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609934 [name] => CINEMARK OBLJETNICA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:17:41 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-obljetnica [link] => /tag/cinemark-obljetnica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 379344 [name] => Arnold Schwarzenegger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arnold-schwarzenegger [link] => /tag/arnold-schwarzenegger ) [3] => stdClass Object ( [id] => 240167 [name] => john mctiernan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => john-mctiernan [link] => /tag/john-mctiernan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 629682 [name] => filmovi 80-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 22:28:51 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-80-ih [link] => /tag/filmovi-80-ih ) [5] => stdClass Object ( [id] => 621341 [name] => klasici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-25 15:27:47 [main_article_id] => 0 [alias] => klasici [link] => /tag/klasici ) [6] => stdClass Object ( [id] => 609932 [name] => sf filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:10:59 [main_article_id] => 0 [alias] => sf-filmovi [link] => /tag/sf-filmovi ) [7] => stdClass Object ( [id] => 619627 [name] => Akcijski junaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-05 22:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-junaci [link] => /tag/akcijski-junaci ) [8] => stdClass Object ( [id] => 618570 [name] => SF HORORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-24 00:10:57 [main_article_id] => 0 [alias] => sf-horori [link] => /tag/sf-horori ) [9] => stdClass Object ( [id] => 16300 [name] => Akcijskifilmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijskifilmovi [link] => /tag/akcijskifilmovi ) [10] => stdClass Object ( [id] => 634151 [name] => Carl Weathers [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-22 21:45:30 [main_article_id] => 0 [alias] => carl-weathers [link] => /tag/carl-weathers ) [11] => stdClass Object ( [id] => 681942 [name] => Jesse Ventura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 23:18:25 [main_article_id] => 0 [alias] => jesse-ventura [link] => /tag/jesse-ventura ) [12] => stdClass Object ( [id] => 670088 [name] => Bill Duke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-10 21:25:14 [main_article_id] => 0 [alias] => bill-duke [link] => /tag/bill-duke ) [13] => stdClass Object ( [id] => 681943 [name] => Sonny Landham [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 23:18:26 [main_article_id] => 0 [alias] => sonny-landham [link] => /tag/sonny-landham ) [14] => stdClass Object ( [id] => 681944 [name] => Shane Black [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-21 23:18:26 [main_article_id] => 0 [alias] => shane-black [link] => /tag/shane-black ) [15] => stdClass Object ( [id] => 613294 [name] => kultni filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-22 23:49:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kultni-filmovi [link] => /tag/kultni-filmovi ) [16] => stdClass Object ( [id] => 612724 [name] => klasika al fresco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-14 17:45:08 [main_article_id] => 0 [alias] => klasika-al-fresco [link] => /tag/klasika-al-fresco ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Predator‘: Mačo junak u kandžama aliena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389360.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => IMDb [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389360.jpg [title] => IMDb ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389374.jpg [title] => 20th Century Fox ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389372.jpg [title] => 20th Century Fox ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389368.jpg [title] => 20th Century Fox ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389366.jpg [title] => 20th Century Fox ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389364.jpg [title] => 20th Century Fox ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389362.jpg [title] => IMDb ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389358.jpg [title] => IMDb ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/21/22389370.jpg [title] => IMDb ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Najviše glasova za prikazivanje u "kinotečnom" ciklusu klasike tijekom ljetne sezone 2022. dobio je "Predator" (1987.), remek-djelo Johna McTiernana sa Schwarzeneggerom u ikoničkoj glavnoj ulozi. Mnogi klasici su upadali na užu listu za projekcije, ali i ispadali s popisa.

Međutim, "Predator" je ostao i proslavit će 35. godišnjicu na najbolji mogući način. Ljetno kino je stvoreno da gledatelju priušti 4D doživljaj kad se atmosfera prašume i prijetnje od alienskog lovca nevidljivoga golom oku prebaci s platna u šumu među borove i svako stablo počne izgledati prijeteće kao u filmu.

---

FILM: Predator; SF akcijski horor; SAD, 1987. REŽIJA: John McTiernan ULOGE: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers OCJENA: *****

---

"Nešto je među drvećem" i "Džungla je oživjela i zgrabila ga", podatni su citati u svrhu opisa kameleonskog Predatora, ali i McTiernanova kameleonskog filma, jednog od najboljih, najsubverzivnijih i najinteligentnijih ostvarenja osamdesetih i šire u pojedinačnim žanrovima akcije, SF-a i horora.

Predator mijenja boje kao kameleon i koristi džunglu za kamuflažu, a "Predator" kameleonskim mijenjanjem žanrovskog kolorita stapa akciju sa SF-om i hororom, prilagođavajući svaki žanr džunglovitom okruženju i kamuflirajući da je puno više od onoga što publika očekuje i što film naveliko isporučuje (akcijski blockbuster osamdesetih). Južnoamerička džungla u "Predatoru" oživljava u svoj svojoj labirintnoj klaustrofobičnosti i izolaciji zahvaljujući McTiernanovoj režiji i snimateljskim bravurama Donalda McAlpinea, grabeći gledatelja kao što svojevrsni alienski Minotaur grabi likove.

Atmosfera je takva da likovi i gledatelj osjećaju kako prašuma (i sveprisutni Predator kao njezino otjelovljenje, svemirac zelene krvi) polako steže obruč oko njih i približava im se kao da će ih proždrijeti, a ugođaju (ne)vidljive prijetnje pridonose meditativni kadrovi džungle puni prikrivene tenzije i misterije, te proganjajući onostrani i ominozni taktovi izvan ovoga svijeta koji prožimaju militarističku, testosteronsku glazbu Alana Silvestrija.

Tenzija i misterija u slici i tonu savršeno je sjedinjena u jednoj u nizu ikoničkih scena filma, kad se vojnik "nasuho" brije žiletom u iščekivanju Predatorova dolaska, skriven iza lišća džungle. "Setting" džungle je distinktivan i razlikuje "Predatora" od bratskih SF horora s izvanzemaljskom prijetnjom – "Aliena" i "Stvora".

---

---

Klaustrofobiju i izolaciju u "Alienu" izazivao je svemirski brod u bespuću kozmosa, kakvim će na Zemlju doletjeti Predator (i, prethodno, Stvor), čime McTiernan već u uvodu singalizira drukčijnost njegova filma. "The Thing" je, pak, izoliran na klaustrobofičnoj postaji na ledenoj Antartici kojoj usijana, znojava džungla dođe kao kontrapunkt, gotovo onoliko koliko se Stvor, kao izvanzemaljska "shapeshifterska" kreacija, razlikuje od trofejnog lovca Predatora.

Džungla je tad bila prirodno stanište za znojne akcijaše iz teretane poput Stallonea u "Rambu II" i "Predator" započinje kao jedan takav "tough guy(s)" akcijski spektakl s mišićavim komandosima sklonim šlagvortima i prošaranim maskirnim bojama. Netko bi ga ikonografski mogao zamijeniti ne samo za "Ramba II", već i "Komandosa", "Nestale u akciji"... Karizmatični Schwarzenegger u naponu kinematografske snage čak ima i sličnu frizuru "na kocku" ovdje i u filmu "Commando".

Schwarzeneggerov lik, vijetnamski veteran i vođa tima specijalaca Dutch, efektno je predstavljen u uvodu kad ponosno zapali kubanku izlazeći iz helikoptera i potom njegov biceps eksplodira od mišića prilikom natjecanja u obaranju ruke s CIA-ovcem Dillonom (Carl Weathers), a prije brifinga o jednostavnoj jednodnevnoj akciji spašavanja vladina ministra čiji je helikopter nestao u džungli s "krive strane granice".

Slično vožnji vlakom u "Ratnicima podzemlja", Dutch i ostatak tima dobivaju ekonomičnu, ali izvanrednu profilaciju za vrijeme petominutnog leta helikopterom, kakvu neke serije ne postižu ni u pet jednosatnih epizoda. Svaki lik ima vlastitu osobnost, manire, karizmu, mačo izričaj, od Dutcha/Dillona, do Maca, Blaina, Billyja, Poncha i Hawkinsa (Bill Duke, Jesse Ventura, Sonny Landham, Richard Chaves, Shane Black).

Sve pršti od mačizma, testosterona i "buddy" kemije, oni puše kubanke, žvaču duhan, pričaju viceve o "mačkici velikoj kao kuća" i izgovaraju neke od najcitatnijih "one-linera" otkako je (žanrovske) kinematografije, čak i više u odnosu na tim specijalaca iz još jednog "Predatorovog" bratskog filma po izvanzemaljskim čudovištima, ali i dekonstrukciji muškosti i vijetnamskom podtekstu – "Aliensa".

---

---

To će raditi i kad s velikim mišićima i još većim strojnicama napadnu gerilsko selo u potrazi za američkim taocima i posmiču neprijatelje (lako kao što će njih posmicati Predator) u jednoj od najvirtuoznije orkestriranih akcijskih scena u povijesti kinematografije koja bi u nekim filmovima bila završna, a ne početna akcija. Specijalci su neuništivi, metak ih eventualno može samo okrznuti, no svejedno "nemaju vremena krvariti", dakle kao svi maskulini akcijski junaci osamdesetih, počevši od Schwarzeneggera kao sinonima za muškost koji u jednom trenutku podiže stražnji dio kamioneta golim rukama i potjera ga prema gerilcima sa zakačenim eksplozivom.

U tome i jest kvaka izvanzemaljskog filma koji mitologizira i demitologizira arhetip akcijskog junaka. McTiernan uljuljkava gledatelja u sigurnost, uvjerava ga kako će posvjedočiti akcijsko-junačkom spektaklu da bi potom nemilosrdno poderao pravila matičnog žanra i njegove samopouzdane heroje okrenuo naglavačke, što je sugerirano kad Dutch i ekipa pronađu članove prijašnjeg spasilačkog tima oderane i obješene za stablo, nakon što su "pucali na sve strane".

Junaci su prebačeni u fantastični kontekst na razmeđi SF-a sa specijalnim efektima i hororskog "slashera", uz ključnu razliku da su dotad naizgled besmrtni specijalci, ne tinejdžeri, postali žrtve. Što je akcijski junak snažniji i naoružaniji, to je veći izazov za Predatora koji ne ubija ljude bez oružja jer nije "sportski".

"Slasherski" ubojica je sada alien umjesto Michaela Myersa i ekipe, kao što je to bio kiborg u "Terminatoru" kojemu "Predator" dođe kao inverzija po pitanju Arnieja (ovdje kao čovjek u borbi protiv robotski sofisticiranog "hi-tech" aliena). McTiernan dozira i bilda Predatorovu pojavu u tradiciji "Ralja" i "Aliena".

U 33. minuti vidimo kandžu monstruma kroz njegov toplinski pogled ("Anytime...") da bi se on tek u 51. djelomično ukazao u kadru nakon bliskog susreta s Macom ("Te oči su nestale..."), a sporogoreći "build up" je kompletiran tek na samome kraju filma, kad skine masku s rastfarijanskim "dreadlocksima" i otkrije kljovasto "vagina dentata" lice.

---

---

Vrebačka pojava Predatora isprve je, negdje od 17. minute nadalje, oslikana isključivo jezivim toplinskim pogledom koji je gledatelje u osamdesetima mogao navesti da nešto nije u redu s njihovim VHS-om, ali i prestraviti, posebice kad bi se distorzirani glasovi specijalaca začuli unutar takve slike, poput odzvanjajuće jeke Billyjeva smijeha nakon Hawkinsova vica o "mačkici".

Je li, ili nije, Hawkins zato prvi stradao od "pussy face" izvanzemaljca koji se namjerio na akcijske muškarčine s namjerom da im oduzme muškost i dokine njihovu dominaciju, vizionarski seksualni podtekst McTiernanova filma jednako je metaforički intrigantan i pesimističan kao politički (džungla kao Vijetnam, američki intervencionizam). Naime, Dutch spoznaje da je poslan u džunglu da zastupa američke interese, a kad Predator, nedugo nakon Hawkinsa, ubije i krupnog Blainea, specijalca s najvećim falusoidnim oružjem u ekipi ("mini-gun"), Mac i ostatak tima ispale tisuću metaka, pucajući nekoliko minuta, kao i njihovi prethodnici, na sve strane, ali većinski u prazno.

"Nema tragova, krvi, tijela, nismo ništa pogodili", podcrta Poncho impotenciju američkih "ubermensch" vojnika; oni kao da su pucali ćorcima, poput "impotentnih" rezervista u "Južnjačkoj utjehi". Oružje specijalaca zakazuje protiv Predatora, mišići također, stoga se "posljednji preživjeli" Dutch, goloruk i bez naprednog naoružanja, okreće prirodi (blato kao njegova kameleonska prilagodba, tj. nevidljivost) i primitivnom oruđu u boju s alienom (koplja itd.) kojeg nabildani akcijski junak, za promjenu, mora nadmudriti u finalnom megdanu na koji ga poziva primordijalnim krikom.

Premazan blatom kao kapetan Willard u "Apokalipsi danas", Dutch je sveden na spoj pećinskog pračovjeka, Conana Barbarina i gerilskog ratnika u mitskoj praiskonskoj završnici "Predatora" koja pretvara džunglu u nadrealan krajobraz, a lišena dijaloga i sagledana iz monstrumove "infra" crvene perspektive može proći kao sjajni nijemi i eksperimentalni film.

Očekivano, Dutch uspijeva pobijediti Predatora, ali njegova pobjeda je, neočekivano, Pirova, daleko od trijumfalne, bez duhovitog post-mortem "one-linera" tipa "Stick around!", samo s filozofskim pitanjem "What the hell are you?". Predator je taj koji se zadnji smije prije nuklearnog samouništenja i njegov smijeh proganja Dutcha u bijegu kroz džunglu. Dutchov izlazak iz filma u helikopteru krajnja je suprotnost njegovom ulasku u film. Pobjedonosni akcijski junak osamdesetih prvi put je poražen.

---

Podsjetnik na starije recenzije filma

Podjednako veliki esej o "Predatoru" napisan povodom njegove 25. godišnjice možete pročitati OVDJE, a u međuvremenu je, negdje 2016., nastala i ova kraća recenzija naslovljena "Di ste, bodybuilderi?". Sva tri teksta su različita, a komplementarna.

Hollywoodska kinematografija 80-ih doticala se Vijetnama i u alegorijskim filmovima koji se nisu mogli svesti na ratne drame ("Južnjačka utjeha", "Aliens"). U "Predatoru" (1987.), jednom od ključnih naslova dekade u školski blistavoj režiji velikana Johna McTiernana koju treba zavesti u redateljske udžbenike, američki "macho" specijalci na čelu s majorom Dutchom Schafferom (Schwarzenegger u ponajboljoj ulozi karijere) dolaze u džungloviti preslik Vijetnama, tamo uvode red, prosipaju mozgove i akcijske "one-linere". No, u džungli se nalazi i titularni izvanzemaljac - za kaznu što nepozvani operiraju na njegovu terenu, svemirac će ih razbucati.

Predator se prilagođava džungli, "koristi drveće" poput vijetnamskih lokalaca i lovi komandose. Ovi su američke kaubojčine iz teretane, "bodybuilderi" i hrvači koji, pozirajući poput alfa mužjaka, tvrde da "nemaju vremena krvariti". Nakon izvanfilmske, McTiernan pravi i žanrovsku subverziju. Prvi od nekoliko žanrovskih "twistova" tiče se pretvaranja "Predatora" iz akcijskog filma u SF strave, i tu narcističko junačenje polako zamjenjuje opipljivi strah "survival" horora, savršeno prenesen u sceni kad vojničine isprazne spremnike teške artiljerije na nevidljivog neprijatelja.

U trećem činu "Predator" radi također elegantnu tranziciju u pračovječni obračun Conana i aliena, s kulminacijom u filozofskom pitanju "Što si, dovraga, ti?". McT-jevoj alegoriji i subverziji tu nije kraj. Dutch ostaje jedini preživjeli ne samo zato što je najjači. Presudio je možda i njegov snažni antiamerički akcent.

---

---

Od nastavaka do prednastavka

Karijera Johna McTiernana je procvjetala nakon ovog filma. Režirao je "Umri muški", "Lov na Crveni Oktobar", "Posljednjeg akcijskog junaka", "Umri muški 3", "Trinaestog ratnika", "Ubojite namjere"... i zacementirao svoje ime u analima žanrovske kinematografije.

Predator je kao lik postao ikona SF-a i horora u jednakoj mjeri kao Alien s kojim s sukobio u dva filma. Tri godine kasnije, snimljen je "Predator 2", podcijenjeni nastavak s Dannyjem Gloverom, ambijentiran u urbanu džunglu Los Angelesa, a u novom mileniju dobili smo osrednje filmove "Predatori" i "Predator: Evolucija". Ovo ljeto izlazi prednastavak nazvan "Prey" koji se vraća korijenima prvog filma i u njemu Predator lovi Indijance.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
IMDb 20th Century Fox 20th Century Fox 20th Century Fox 20th Century Fox 20th Century Fox IMDb IMDb IMDb
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/predator-maco-junak-u-kandzama-aliena-1202604 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=28f474a73cbedb0dcd7110f156ac4df0aca8d8cb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Predator%E2%80%98%3A+Ma%C4%8Do+junak+u+kand%C5%BEama+aliena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpredator-maco-junak-u-kandzama-aliena-1202604 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpredator-maco-junak-u-kandzama-aliena-1202604 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK OBLJETNICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK OBLJETNICA

‘Predator‘: Mačo junak u kandžama aliena

21. lipnja 2022. - 23:18

Najviše glasova za prikazivanje u "kinotečnom" ciklusu klasike tijekom ljetne sezone 2022. dobio je "Predator" (1987.), remek-djelo Johna McTiernana sa Schwarzeneggerom u ikoničkoj glavnoj ulozi. Mnogi klasici su upadali na užu listu za projekcije, ali i ispadali s popisa.

Međutim, "Predator" je ostao i proslavit će 35. godišnjicu na najbolji mogući način. Ljetno kino je stvoreno da gledatelju priušti 4D doživljaj kad se atmosfera prašume i prijetnje od alienskog lovca nevidljivoga golom oku prebaci s platna u šumu među borove i svako stablo počne izgledati prijeteće kao u filmu.

"Nešto je među drvećem" i "Džungla je oživjela i zgrabila ga", podatni su citati u svrhu opisa kameleonskog Predatora, ali i McTiernanova kameleonskog filma, jednog od najboljih,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:41