StoryEditorOCM
Film & TVKOMENTAR KIPIĆA

Post festum 96. dodjele Oscara: vrijeme na strani Christophera Nolana i Emma Stone iznad politike

Piše Marko Njegić
11. ožujka 2024. - 18:02

Možda je "Oppenheimer" izgubio bitku s "Barbie" na kinoblagajnama, ali blockbuster Christophera Nolana pobijedio je megahit Grete Gerwig na Oscarima rezultatom 7:1. "Barbie" se morala zadovoljiti samo jednim Oscarom od osam nominacija, konkretno za pjesmu "What Was I Made For?" Billie Eilish koja je prethodno osvojila kipić za Bond-film "Za smrt nema vremena" i to je čini najmlađom dvostrukom dobitnicom u povijesti.

Atomski Amadeus i Salieri

Ipak, pita li se publiku, Oscar za pjesmu (ako već ne i sporednu mušku ulogu) trebao je ići Ryanu Goslingu s obzirom na to kako je euforično dočekana njegove izvedba pjesme "I‘m Just Ken" koju je gitarski zasolio Slash iz grupe Guns N‘ Roses. S Oscarima je službeno i okončano "Barbenheimer" rivalstvo, što su potvrdili Gosling i glumica iz konkurentskog filma Emily Blunt.

image

Cillian Murphy, prva nomincija za Oscara i odmah kipić

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

"Oppenheimer" je očekivano trijumfirao u najvažnijim kategorijama, uključujući film, režiju i glumce Cilliana Murphyja i Roberta Downeyja Jr. u finoj međuigri svojevrsnog atomskog Amadeusa i Salierija.

Potvrdio je i više od polovice nominacija (13), premda nije uspio dosegnuti "Milijunaša s ulice" (2009.) kao posljednjeg filma s iole većim brojem osvojenih Oscara (osam), kamoli prebaciti dvoznamenkastu brojku, štoviše izjednačio je prošlogodišnjeg laureata "Sve u isto vrijeme".

image

Poker glumačkih oskarovaca: Robert Downey Jr., Da‘Vine Joy Randolph, Emma Stone i Cillian Murphy

Robyn Beck/Afp

Zadnji put kad je neki film dobio više od deset Oscara dogodilo se 2004. ("Povratak kralja"), ali "Oppenheimer" je definitivno najkomercijalniji pobjednik od posljednjeg "Gospodara prstenova" naovamo, veliki hollywoodski spektakl koji je prekinuo dugogodišnju dominaciju malih oskarovaca. Grandiozan film, kakve Nolan voli snimati, ima relevantnu temu o stvaranju atomske bombe i izašao je u vrijeme nove nuklearne prijetnje.

Ako "Oppenheimer" nije najbolji među nominentima, svakako je najrelevantniji uz holokaust-dramu "Zona interesa" Jonathana Glazera (spomenut izraelsko-palestinski konflikt u dobitničkom govoru) koja je, snimljena na njemačkom i poljskom jeziku, postala prvi britanski film u povijesti s Oscarom u međunarodnoj/nekoć "stranoj" kategoriji.

image

Jonathan Glazer s kipićem za najbolji međunarodni film

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

Najbolja sad i ovdje

Također, "Oppenheimer" je i bliži "nolanovskom" filmu nego tipično biografskom, pa ima smisla i da je Nolan pozlaćen za režiju. Bilo je vrijeme da jedan od najvećih redatelja novog milenija dobije Oscara (ključna riječ "vrijeme", računajući koliko se on voli poigravati filmskim vremenom), premda je imao i impresivnijih režija.

Zanimljivo, kipić je primio iz ruku nikog drugog doli Stevena Spielberga koji kao da mu je time službeno predao hitmejkersku štafetu. Ukoliko Nolanov Oscar malčice kasni, kao i onaj Wesa Andersona (osvojio ga za Netflixov kratki film "Čudesna priča o Henryju Sugaru"), zlatni kipić je pravovremen za Emmu Stone ("Uboga stvorenja").

image

Emma Stone, još jedan Oscar nakon ‘La La Landa‘

Michael Tran/Afp

Stone je ostvarila najbolju glavnu žensku ulogu sad i ovdje te pobijedila favoriziranu Lily Gladstone koja nije uspjela donijeti utješni kipić "Ubojicama cvjetnog mjeseca", još jednom mnogostruko nominiranom filmu Martina Scorsesea sa statusom neslavnog gubitnika nakon "Bandi New Yorka" i "Irca" (praznih ruku ostali su npr. i "Maestro", "Prošli životi", "Nyad" i "Snježno bratstvo").

Iako Stone već ima Oscara za prilično friški "La La Land" iz 2017. godine, lijepo je vidjeti da je nagrađena za virtuoznu, pa i smjelu izvedbu, odnosno da se Akademija nije rukovodila političkom korektnosti i "woke" kulturom u odabiru.

image

Ekipa filma ‘Godzilla Minus One‘

Robyn Beck/Afp

Iznenađujući su bili i Oscari za dva japanska filma. "Dječak i čaplja" veterana Hayaoa Miyazakija proglašen je najboljim dugometražnim animiranim filmom, a "Godzilla Minus One" je trijumfirao u kategoriji vizualnih efekata.

Oba filma su, pritom, pobijedili visokobudžetne hollywoodske teškaše poput animiranog "Spider-Mana", "Čuvara galaksije 3", "Napoleona" i sedme "Nemoguće misije". Da Oscari više nisu samo domena anglofonih filmova pokazala je i Francuskinja Justine Triet s osvojenim kipićem za originalni scenarij "Anatomije pada".

image

Justine Triet nakon Europskih Oscara trijumfirala i na američkima

Michael Tran/Afp

Važnije kategorije

Film: "Oppenheimer"

Režija: Christopher Nolan ("Oppenheimer")

Glavna muška uloga: Cillian Murphy ("Oppenheimer")

Glavna ženska uloga: Emma Stone ("Uboga stvorenja")

Sporedna muška uloga: Robert Downey Jr. ("Oppenheimer")

Sporedna ženska uloga: Da‘Vine Joy Randolph ("The Holdovers")

Međunarodni film: "Zona interesa"

Dugometražni animirani film: "Dječak i čaplja"

Dugometražni dokumentarni film: "20 dana u Mariupolju"

Kratkometražni igrani film: "Čudesna priča o Henryju Sugaru"

Adaptirani scenarij: "Američka fikcija"

Originalni scenarij: "Anatomija pada"

Kamera: "Oppenheimer"

Montaža: "Oppenheimer"

Vizualni efekti: "Godzilla Minus One"

Scenografija: "Uboga stvorenja"

Kostimografija: "Uboga stvorenja"

Glazba: "Oppenheimer"

Zvuk: "Zona interesa"

Originalna pjesma: "Barbie"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:31