StoryEditor
Film & TVŽENSKI FILM

Počasni EU Oscari ove godine idu u ruke damama - Susanne Bier iz Danske i Marti Mészáros iz Mađarske

Piše Marko Njegić
13. listopada 2021. - 14:48

Poznati su osvajači ovogodišnjih specijalnih, počasnih nagrada Europske filmske akademije/EU Oscara, bolje reći – osvajačice. Oba EFA-ina posebna priznanja, za europski doprinos svjetskoj kinematografiji i životno djelo, ove godine će dobiti žene, i to Dankinja Susanne Bier i Mađarica Marta Mészáros.

Bier je prva redateljica u povijesti koja je osvojila američkog i europskog Oscara, Zlatni globus i Emmy, a počasna nagrada bit će joj uručena za posvećenost kinematografiji te bogatu i dugotrajnu međunarodnu karijeru koja je uspon doživjela početkom novog milenija s filmovima “Otvorena srca” i “Braća”.

U prvom je režirala Madsa Mikkelsena, a drugi je dobio američki remake s Tobeyjem Maguireom, Jakeom Gyllenhaalom i Natalie Portman, nakon što je bio nagrađen na Sundance festivalu i dobio čak osam nominacija za EU Oscara.

image
Marta Meszaros

Da uspjeh nije bio slučajan, Bier je potvrdila filmom “Nakon vjenčanja”, također s Mikkelsenom, koji je bio nominiran za američkog Oscara.

Danska redateljica osvaja američkog i europskog Oscara za dramu “U boljem svijetu”, kao i Zlatni globus, a u iduća dva filma, “Sve što trebaš je ljubav” i “Serena”, angažira Piercea Brosnana, odnosno Bradleyja Coopera i Jennifer Lawrence.

Selidbom u Hollywood nije zaboravila na matičnu dansku kinematografiju pa se vraća i snima “Drugu šansu” s Nikolajem Coster-Waldauom, a zatim opet svjetski projekt – “Noćni upravitelj”, serija nagrađena Emmyjem za režiju i snimljena prema romanu Johna LeCarrea u kojoj glume Tom Hiddleston, Hugh Laurie i Olivia Colman.

Otad se Bier isključio nalazi u Hollywoodu, gdje je za Netflix režirala film “Bird Box” sa Sandrom Bullock, još uvijek jedan od najvećih hitova tog streaming servisa, a za HBO seriju “Slom” s Nicole Kidman i Hughom Grantom.

Za 2022. priprema Showtimeovu seriju “The First Lady”, kroniku prvih dama Amerike s Violom Davis, Michelle Pfeiffer, Gillian Anderson i Kieferom Sutherlandom.

S druge strane, Márta Mészáros je prva redateljica iz centralne/istočne Europe koja će dobiti EU Oscara za životno djelo, a spada među najznačajnije mađarske filmaš(ic)e i u svojim je “hrabrim i inventivnim” filmovima davala glas nezavisnim i kompleksnim ženama, kakva je i sama bila.

image
Susanne Bier

Rođena u Mađarskoj 1931., Mészáros je odrasla u SSSR-u nakon to je njezin otac nestao u staljinističkim čistkama, a majka joj umrla.

Odrasla je u sirotištu i vratila se u Mađarsku nakon Drugog svjetskog rata, da bi opet otišla u Rusiju, Moskvu, studirati film.

Karijeru je počela kratkometražnim dokumentarcima, a prvi dugi film, “Djevojku”, snimila je 1968. godine. Bio je to prvi mađarski film u režiji žene.

Granice Mađarske je probila 1975. osvojivši Zlatnog medvjeda (također prvog za neku redateljicu) s filmom “Posvajanje”.

Tada počinje njezina međunarodno priznata karijera pa s “Devet mjeseci” osvaja nagradu FIPRESCI u Cannesu, gdje se vraća 1980. s filmom “Nasljednice”.

Mártini filmovi su često osobne priče koje je ona proživjela ili njezina obitelj, s naglaskom na “Dnevnik za moju djecu” i “Dnevnik za moje ljubavi” koji su osvojili Grand Prix u Cannesu i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu.

Snimila je film i o Imreu Nagyju, vodećoj figuri mađarske revolucije 1956. (“The Unburied Man”, 2004.), a posljednji put je stala iza kamere prije četiri godine, 2017., režiravši “Auroru Borealis”.

item - id = 1134687
related id = 0 -> 1134534
related id = 1 -> 1133507
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 14:28