StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U VIDEOTECI

‘Plan za mirovinu‘: Djedica plaćeni ubojica

Piše Marko Njegić
6. veljače 2024. - 21:18

"Osjećam da sam u ovom trenutku, nakon 45 godina bavljenja poslom i više od 100 filmova, poprilično rekao sve što sam imao za reći. I volio bih otići na vrhuncu i reći ‘Adios‘...", izjavio je nedavno Nicolas Cage u jednom intervjuu. "Mislim da moram snimiti možda još tri ili četiri filma prije nego što stignem dotle. Bit ću vrlo strog u procesu odabira", precizirao je Cage.

Nedugo nakon njegove najave potencijalnog odlaska u filmsku penziju, u "A1 Videoteku" premijerno je stigao Cageov prošlogodišnji film "Plan za mirovinu" ("The Retirement Plan"). Dakle, plan za mirovinu na kvadrat. Zgodna podudarnost, nema što. Samo, više bi u sjećanju mogla ostati podudarnost od filma.

FILM: The Retirement Plan; akcijska komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Tim Brown ULOGE: Nicolas Cage, Ashley Green OCJENA: ** ½

"Plan za mirovinu" je jedan od onih gledljivih-zaboravljivih Cageovih filmova kakvih se nasnimao u posljednjih petnaestak godina jer nije bio "vrlo strog u procesu odabira". Iako, na papiru je "The Retirement Plan" zvučao potentno s premisom o bivšem vladinom "hitmanu" koji živi kao umirovljeni skitnica s plaže na Kajmanskim otocima i vraća se u akciju da pomogne otuđenoj kćerki kad upadne u problem i spasi nju i unuku, a kvaka je da ona nema pojma za njegovu atentatorsku prošlost.

Cageov Matt je, dakle, svojevrsna "hitmanovska" kombinacija The Dudea ("Veliki Lebowski") i lika Matthewa McConaugheyja iz "Face s plaže". Film, otprilike, odgovara na pitanje kako bi izgledalo da se stari The Dude sa sunčanih Kajmanskih otoka (s prikladnim imidžom; duga sijeda kosa, havajska košulja, pivo u ruci) nađe u akcijskoj komediji, ne samo crnohomornom krimiću.

Postojao je tu potencijal, ali rijetki filmaši uspijevaju pomiješati coenovski ili tarantinovski crnohumorni krimić s akcijskom komedijom, a Tim Brown nije Guy Ritchie ("Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške", "Gospoda"), iako pokušava biti. Brown se lomi između žanrova dok nastoji filmu dati nekakav tarantinovski štih, uključujući predstavljanje likova (s natpisom na ekranu) u tumačenju poznatih faca poput Ashley Greene, Jackieja Earlea Haleyja, Rona Perlmana i Ernieja Hudsona.

Matt ulazi u film u 12. minuti ležeći na plaži gdje ga pronalazi unuka (Thalia Campbell) i on, prenut, podiže bocu u zrak spreman za napad. Cage je okej i nije na autopilotu (rijetko i jest), no isto se stječe dojam da odrađuje ulogu i da mu je više "business" nego "pleasure", otprilike u nekakvom omjeru 60:40.

Podudarnosti li, kad mafijaša Donnieja (Haley) na aerodromu upitaju "posao ili zadovoljstvo", on odgovara "posao", kao da govori umjesto Cagea, pa i vlastitog tumača. Ipak, Cage i takav umije povremeno izvući osmijeh kad "dudeovski" Matt probudi hladnokrvnog ubojicu u sebi i krene u akciju koju štosno svodi povik "Djedica! On nastavlja sve ubijati!".

Akcija je pretežno blesava, tj. (crno)humorno intonirana, ali zna se dogoditi da Cage dobije priliku za povratak u akcijskojunački đir, primjerice kad ispali signalnu raketu u usta negativca iz neposredne blizine, kao da se referira na "rocketman" scenu iz "Hridi", neovisno o tome što je akcija Michaela Baya nebo-zemlja u odnosu na Brownovu. Fanovi Cagea mogu "ubiti vrijeme" gledanjem "Plana za mirovinu" dok čekaju da "Dream Scenario" dođe u hrvatska kina.

‘A1 Videoteka‘ pa Cinestar TV

Nakon premijere u "A1 Videoteci", film će se u dogledno vrijeme prikazati i na Cinestar TV kanalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:25