StoryEditorOCM
Film & TVAKADEMIJINE NAGRADE

‘Oppenheimer‘ predvodi utrku za Oscara, ‘Barbie‘ dobila ‘samo‘ osam nominacija, ali ne i onu za Margot Robbie

Piše Marko Njegić
23. siječnja 2024. - 16:06

Hrvatski kratkometražni animirani film "Eeva" Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji se našao u užem izboru za ovogodišnjeg Oscara, nije na kraju uspio iznenaditi i ući u utrku za zlatne kipiće.

No, preostale nominacije su protekle uglavnom bez većih iznenađenja ako ne računamo da su kratkih rukava ostali neki od naizgled sigurnih nominenata, poput Leonarda DiCaprija ("Ubojice cvjetnog mjeseca") i Margot Robbie ("Barbie").

Ipak, ako su DiCaprio i Robbie nisu dobili nominaciju, njihovi filmovi i glumački kolege zato jesu. Utrku za Oscara očekivano predvodi hitoidni "Oppenheimer" Christophera Nolana, a konkurenciju za najbolji film čine mu "Uboga stvorenja", "Ubojice cvjetnog mjeseca", "Barbie", "Maestro", "Anatomija pada", "The Holdovers", "Prošli životi", "Zona interesa" i "American Fiction".

"Oppenheimeru" je pripalo čak 13 nominacija, uključujući one za najbolji film, režiju, glavnu (Cillian Murphy) i sporednu mušku ulogu (Robert Downey Jr.), odnosno sporednu žensku (Emily Blunt). Odmah iza njega su "Uboga stvorenja" Yorgosa Lanthimosa s 11 nominacija, također uključujući najbolji film i režiju, te glavnu žensku (Emma Stone) i sporednu mušku ulogu (Mark Ruffaalo).

Trećeplasirani je "Killers Of The Flower Moon" Martina Scorsesea s deset nominacija, počevši od filma i režije, te glavne ženske uloge (Lily Gladstone) i sporedne muške (Robert De Niro). Megahit "Barbie" je zabilježio "samo" osam nominacija, računajući onu za najbolji film i sporednu mušku ulogu Ryana Goslinga koji će se, pored Downeyja, Ruffala i De Nira, natjecati za kipić sa Sterlingom K. Brownom ("American Fiction").

image
Valerie Macon/Afp

Među "Barbie" nominacijama nema Grete Gerwig u kategoriji režije, ali zato je nominirana za adaptirani scenarij, a izostanak Robbie kompenziran je nominacijom Americe Ferrere za sporednu žensku ulogu koja je u filmu izgovorila snažan feministički monolog. Ferrera i Blunt u svojoj kategoriji natječu se s Jodie Foster ("Nyad"), Da‘Vine Joy Randolph ("The Holdovers") i Danielle Brooks ("Boja purpura").

Netflixov "Maestro" dobio je sedam nominacija, također ne i onu za režiju, ali Bradley Cooper je nominiran za najbolji film, glavnu mušku ulogu i scenarij, plus tu je i Carey Mulligan u kategoriji glavne ženske uloge. Cooperu u glumačkoj kategoriji, osim Murphyja, društvo prave Paul Giamatti ("The Holdovers"), Colman Domingo ("Rustin") i Jeffrey Wright ("American Fiction"), nažalost ne i Andrew Scott za "Strance" koji su ostali potpuno zakinuti i ostalim kategorijama.

S druge strane, Mulligan se, uz Stone i Glastone, za "best leading actress" kipić natječe sa Sandrom Hüller ("Anatomija pada") i Annette Bening ("Nyad"). Francuska sudska drama "Anatomy Of a Fall" zabilježila je lijepih pet nominacija poput najboljeg filma i režije Justine Triet kao jedine redateljice koja se u toj kategoriji našla zajedno s Nolanom, Lanthimosom, Scorseseom i Jonathanom Glazerom ("Zona interesa").

U nedostatku "Anatomije pada" (nije predložena kao francuski kadidat za Oscara), "The Zone of Interest" je favorit u kategoriji najboljeg međunarodnog filma gdje se nalaze i "Savršeni dani" Wima Wendersa, "Snježno bratstvo" J.A. Bayone, "Zakon zbornice" İlkera Çataka i "Io Capitano" Mattea Garronea. Za najbolji dugometražni animirani film nominirani su, pak, "Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet", "Elementi", "Nimona", "The Boy and the Heron" i "Robot Dreams".

Tko će sve pozlatiti nominacije, bit će poznato 10. ožujka kad je zakazana dodjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:14