StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Moje grčko vjenčanje 3‘: Svi putovi vode u Grčku

Piše Marko Njegić
17. rujna 2023. - 23:27

Razgledničarski plakat komedije "Moje grčko vjenčanje 3" ("My Big Fat Greek Wedding") podcrtava povratak korijenima za familiju Portokalos. "Vraćaju se na djedovinu". I zaista, u trećem dijelu hit-serijala grčka obitelj konačno odlazi u Grčku. Možda se to ne bi dogodilo da od filma "Moje grčko vjenčanje 2" naovamo nije umro glumac Michael Constantine u ulozi glave obitelji Portokalos, patrijarha Gusa.

Gubitak Constantinea inspirirao je glavnu glumicu i scenaristicu, američku Grkinju Niju Vardalos, da filmskom ocu ("pappou") oda počast pričom o putovanju Portokalosovih u domovinu kako bi ispunili Gusovu neostvarenu želju i njegovim prijateljima iz djetinjstva dali dnevnik koji je pisao otkako je došao u Ameriku.

FILM: My Big Fat Greek Wedding 3; komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Nia Vardalos ULOGE: Nia Vardalos, John Corbett DISTRIBUCIJA: Editus OCJENA: ** ½

Ovo je prvi put da familija Portokalos ide u Grčku, ali ne i Vardalos koja u serijalu glumi Toulu. Glumica je 2009., surfajući i dalje na valu golemog uspjeha originalnog "My Big Fat Greek Wedding", snimila rom-com "Moja grčka avantura" kao svojevrsnu preteču trećeg filma.

Jednostavno, Vardalos ne može bez "Mojeg grčkog vjenčanja", što je i razumljivo uzmajući u obzir zaradu od 241 milijun dolara u američkim kinima na budžet od svega pet i prvo mjesto najgledanijih romantičnih komedija u povijesti u SAD-u, ispred jedne "Zgodne žene".

Varadlos je snimila serijski sitcomovski nastavak "My Big Fat Greek Life" i filmskog supruga Johna Corbetta (Ian u matičnom serijalu) angažirala za redateljski prvijenac "Mrzim Valentinovo". No, filmski i serijski nastavak "Mojeg grčkog vjenčanja" ostavljali su dojam usiljenosti i okus podgrijane musake, kao i pokušaj rekreiranja kemije s Corbettom u "I Hate Valentine‘s Day".

Srećom, treći "My Big Fat Greek Wedding" djeluje prirodnije i iskrenije, koliko god se šlepao na recentni trend putopisno-turističkih filmova mahom za zreliju (žensku) publiku, tipa "Mamma Mia", "Seks i grad 2", "Jedi, moli voli", "Mamma Mia 2", "Suludo bogati Azijci", "Karta za raj" i "Klub zadovoljnih žena 2".

Novi nastavak je blago osvježenje u odnosu na "dvojku" i posjeduje mrvicu stvarne emocije, odnosno tuge preseljene iz stvarnosti na ekran. Posveta pokojnom Constantineu otvara "Moje grčko vjenčanje 3" u vidu (obiteljskih) fotografija iz prethodnika i cijeli film ima pomalo sjetan ton.

Zato je šteta što je Vardalos, preuzevši i redateljsku palicu, preopteretila priču brojnim obiteljskim komičnim klišejima, likovima i podzapletima na tragu prosječnog sitcoma nadomak sapunice koji remete emotivno putovanje, ionako veoma blisko promicanju kartolinskih ljepota Grčke po mjeri turističke zajednice i nezaobilazne političke korektnosti kontra homofobije i ksenofobije.

Sve to čini film nefokusiranim i poprilično neujednačenim. Primjerice, Toulin brat Nick (Louis Mandylor) ima običaj brijati bradu, skraćivati dlake u nosu i ušima, te šišati nokte na nogama za vrijeme jela. Nick je istovremeno i emotivac i želi pronaći najstarije stablo u grčkom selu pod kojim je nekoć sjedio njegov otac.

Putovanje zbog Alzheimera preskače mama Maria (Lanie Kazan), ali uz tetu Voulu (Andrea Martin) na put kreće Toulina i Ianova kćerka Paris (Elena Kampouris), i to u (ne)očekivanom društvu udvarača Aristotela (Elias Kacavas). U Grčkoj ih, pak, dočekuje mlada rođakinja i samoproglašena gradonačelnica sela, nebinarna Victory (Melina Kotselou), kao i stara Alexandra (Anthi Andreopoulou) koja skriva tajnu.

Tu je i sirijska imigrantica Qamar (Stephanie Nur) zaljubljena u Alexandrina unuka Christosa (Giannis Vasilottos), a oni su uvedeni u priču da film namiri vjenčanje u naslovu do čega će, dakako, doći unatoč konfliktima. Toula i Ian gube se kao glavni likovi i neki fanovi originala mogli bi poželjeti da su imali više zajedničkih romantično-komičnih trenutaka, neovisno o tome što je Corbettova protagonista teško razlikovati od njegova Aidana iz "I tek tako 2".

Međutim, mnogima će biti dovoljan ponovni susret s familijom u kojoj mogu prepoznati vlastitu obitelj, i to na putovanju u razgledničarski atraktivnu i idealiziranu Grčku gdje se svi problemi rješavaju plesom i ispijanjem čašica Uzo rakije. "Pijemo. Yiamas."

Oponašatelji hita

"My Big Fat Greek Wedding" je iznjedrio i nekoliko oponašatelja kao npr. "Sasvim (ne)obično vjenčanje" iz 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:12