StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Klub ubojica‘: John Wick za siromahe

Piše Marko Njegić
28. veljače 2024. - 23:31

Protječe već deseta godina od izlaska "Johna Wicka", a kultni akcijski film još uvijek nastavlja utjecati na nove akcije. U ovom trenutku se "John Wick" može komotno proglasiti za najutjecajniji akcijski film novog milenija, čak i ispred "Borneova identiteta", ali i više od toga. "John Wick" je i jedan od najutjecajnijih svih vremena, nakon (kronološki) "Prljavog Harryja", "48 sati", "Ramba", "Umri muški" i "Matrixa".

Kao što je teško nabrojati sve policijske, "buddy", "ramboidne", "die hardovske", "matrixovske" i "bourneovske" akcijske filmove, sve je teže to napraviti i s kopijama "Johna Wicka". "Atomska plavuša", "Polar", "Pravednik", "Peppermint", "The Villainess", "Anna", "Extraction", "Xtremo", "Metak i milkshake", "Ava", "Nobody", "Kate", "Plaćenica", "Brzina metka", "Balerina", "Sisu"... samo su neki od akcijskih filmova unatrag deset godina nastalih po uzoru na "Johna Wicka".

FILM: Assasin Club; akcijski triler; SAD/Italija, 2023. REŽIJA: Camille Delamarre ULOGE: Henry Goulding, Noomi Rapace OCJENA: **

Kvragu, "Wicku" su se prilagodilii veterani akcije poput Johna Wooa u "Tihoj noći" i Jasona Stathama u "Pčelaru". Najnoviji "wickovski" akcijski film je i prošlogodišnji "Klub ubojica" ("Assassin Club") koji je u Hrvatskoj imao premijeru na HBO Maxu i potom se počeo prikazivati na HBO-u.

Priča se, kao i u "Johnu "Wicku", vrti oko titularnog kluba ubojica, svojevrsnog tajnog društva elitnih atentatora. Jedan od njih je i Morgan (Henry Goulding; "Suludo bogati Azijci", "Gospoda", "Last Christmas"). On je bivši marinac-snajperist koji bi se rado izvukao iz "kluba ubojica", umirovio kao atentator i posvetio djevojci Sophie (Daniela Melchior; "Odred otpisanih: Nova misija", "Brzi i žestoki 10"), no da bi to napravio mora, klasika, odraditi "posljednji posao" za Caldwella (veteran Sam Neill).

Zadatak je da sredi šest navodnih kriminalaca ("najgori od najgorih") za milijun dolara po glavi, ali kvaka je da Morgan shvaća kako je "unajmljen da ubije ubojice". Šestorka također pripada "klubu ubojica", oni su poput Morgana, plus raspisana je nagrada za njegovu glavu i za petama mu se nalaze mnogi živopisni atentatori a la Yuko (Sheena Hao) i Anselm (Claudio Del Falco), uključujući Falk (zvjezdana Noomi Rapace).

Koncept "ubij ili budi ubijen" je zahvalan za ovaj tip filma ("The Running Man") i gladijatorske igre se mogu početi igrati dok arenu čine ulice svjetskih metropola, kao u "Johnu Wicku". Međutim, filmovi o Wicku uistinu su postali globtroterske akcije, a u "Klubu ubojica" Torino neuvjerljivo glumi Ljubljanu, Prag, Rim, Lisabon, čak i Zenicu, što zna gledatelja izvući iz priče.

No, lako za to, veći problem jest da akcija nije baš uvjerljiva u ovom osrednje-slabašnom filmu koji se može pogledati u iščekivanju nečeg žanrovski boljeg. Francuski redatelj Camille Delamarre, jedan od istaknutih polaznika akcijske škole Luca Bessona, dojmljivo je režirao "Brick Mansions" s Paulom Walkerom (remake filma "District 13"), ali "Assasin Club" je u dometu njegovog četvrtog "Transportera" gdje je Ed Skrein uletio kao nedostojna zamjena za Jasona Stathama.

Režija je pretežito generička, lišena osobnosti i pokušava akcijski iskopirati ne samo "Johna Wicka", nego i (još i više) filmove koji su kopirali serijal o Jasonu Bourneu ("Zrno utjehe", "96 sati"...), s vrludavom kamerom iz ruke i naprasnim montažnim rezovima, što je u međuvremenu postalo "passe", a ovdje je uglavnom izvedeno šlampavo na način da gledatelj malo toga može vidjeti kako treba i uživati u akciji.

Pogledajte samo svaku scenu puškaranja i borbe ili potjeru s Morganom za volanom ukradenih ambulantnih kola. Na mjesto Morgana mogao je biti neki Bourneov klon i nikom ništa. Da je "Klub ubojica" plasiran prije desetak godina, Delamarreov stil bi manje žuljao oči, ali čišće režirana akcija u dugim kadrovima u "Johnu Wicku" razmazila je akcijske fanove umorne od klimave kamere i mutne fotografije u produkcijama poput ove.

Jednostavno, "John Wick" je podigao akcijsku razinu, posebice četvrti dio, a "Assasin Club" je imao tu nesreću da izađe nakon njega. Golding se trudi koliko može da ovo bude njegov "John Wick", no sve oko njega je na jednodimenzionalno u naizgled atraktivnom, ali ustvari minornom akcijskom filmu. "Klub ubojica" je "John Wick" (i "Jason Bourne") za siromahe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:26