StoryEditor
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

INFLUENCERICA Instant-zvijezda s Instagrama

14. studenog 2020. - 20:28

Poljska kinematografija iznjedrila je unatrag godinu dana dva filma koji žive festivalski život punim plućima, a povezuje ih glumica Aleksandra Konieczna. Prvi je kod nas ljetos prikazani "Corpus Christi", drugi "Influencerica", jedna od najvećih festivalskih atrakcija iz konkurencije ovogodišnjeg ZFF-a.

Naslovljen "Sweat" ("Znoj") za međunarodno tržište, film obećavajućeg režisera Magnusa Von Horna ("The Here After"), trebao je imati svjetsku premijeru u Cannesu. Nepovratnom odgodom Cannesa, lansiran je pod njegovim "labelom" na Torontu i odatle krenuo na festivalski put u sklopu kojeg ovog petka ima "online" premijeru na ZFF-u.

FILM: Pot/Sweat; drama; Poljska/Švedska, 2020. REŽIJA: Magnus Von Horn ULOGE: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski OCJENA: ****

Naravno, svaki film zavrijeđuje prvi susret s gledateljima u kinima i svi televizori i laptopi svijeta to ne mogu zamijeniti, nekmoli tableti i posebice mobiteli. No, gledanje "Influencerice" preko neta, "online", čak ima nekog unutrašnjeg "smisla".

Jer, film, sukladno hrvatskom naslovu, portretira influencere kao "junake" digitalnog doba društvenih mreža i preko njih prelama moderno "gone viral" doba, tj. izolaciju koju "majka svih mreža" u konačnici ostavlja u trajno nasljedstvo svojim sinovima/kćerima i polako, ali sigurno oduzima im dušu i čini ih osamljenima.

Pratimo tri dana u životu "celebrity" influencerice, motivatorice i instruktorice fitnessa. Predstavnica influencerske (ne)kulture je "barbikolika" Sylwia Zajac (nadahnuta Magdalena Kolesnik; izgleda kao spoj Jodie Comer, Anne Kendrick i Hristine Popović) i upoznajemo je kako drži "live performance" trening za svoje pratitelje koji se znoje sa njom uživo unutar šoping centra ili, još više, ispred ekrana.

"Udahnite, izdahnite", drži visoki "workout" ritam Sylwia i na kraju "fitness" seanse opali "selfie". Naravno, "selfie" ide na društvenu mrežu, kao i njezin recept za "milkshake" koji dijeli s "followerima", njih 600 tisuća. Manična Sylwia živi za pratitelje i od pratitelja.

"Vaša energija se prenosi na mene", govori djevojka koja bi, potencijalno, bila nitko i ništa bez društvenih mreža. Toga polako postaje svjesna. "Nitko me se ne bi sjećao da izbrišem račun na jedan klik", kaže u jednom momentu.

Sve usamljenija, bez dečka, sa sve snažnijim osjećajem ispraznosti i željom za intimnosti, Sylwia snima emotivnu ispovjed okupanu suzama i objavi je "online", a to privlači pažnju "stalkera" (Tomasz Orpiński) koji je parkirao auto ispred njezine kuće i počeo masturbirati kad mu se približila.

Ona se nalazi na prijelomnoj životnoj točki, spremna za iskupljenje i katarzu, a film u njoj vidi vodiča kroz "online" svijet današnjice, instant-zvijezda s Instagrama, ali i ostalih korisnika društvenih mreža koji na njima žive, stavljaju sve svoje "na prodaju" i nerijetko utvaraju vlastitu ili tuđu fantaziju.

Naime, Sylwia se osjeća živom samo kad je "online", pred kamerom mobitela, na sav glas pjeva hitove Roxette ("The Look") i jedino je tim putem kadra ostvariti društvenu interakciju.

Čim se kamera ugasi, a influencerica se skine s interneta, ona je manično depresivna i ne zna se ponašati, evidentno na primjeru slučajnog susreta s nekadašnjom prijateljicom (ili obožavateljicom?) u šoping-centru ili na rođendanu njezine majke (Konieczna), gdje sva pažnja nije usmjerena samo na nju.

Švedski redatelj koji je završio režiju u Poljskoj kao da ističe paradoks – netko tko se bavi nečim opipljivim/tjelesnim i živi od fizičkog opstoji jedino u bestjelesnom, virtualnom svijetu. U tom svijetu ona se osjeća kao kod kuće, a u stvarnom je društveni izopćenik, baš kao njezin "stalker".

Zato se na koncu prepoznaje u "stalkeru" i pokazuje sažaljenje nad njim kad ga prebije njezin kolega i ljubavnik za jednu noć (Julian Swiezewski). Kulminacija stiže kad prilikom gostovanja u televizijskom showu izvede emotivni striptiz ("dosta je pretvaranja"), što dođe kao svojevrsno utjelovljenje "#natural#nomakeup#nofilter" statusa uživo.

Pa ipak, film dobrodošlo nije posve konačan i ostavlja na gledatelju da procijeni što slijedi nakon Sylwijine prijelomne točke. Hoće li ili neće izbrisati račun na jedan klik, pitanje je tad. Odgovor će znati samo njezini pratitelji.

Veteran iz Wajdinih filmova

U sporednoj ulozi nastupa veteranski glumac Zbigniew Zamachowski, znan po ulogama u filmovima koje su potpisali Andrzej Wajda i Krzysztof Kieslowski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 08:23