StoryEditor
Film & TVCINEMARK NA FESTIVALU

FOMO: FEAR OF MISSING OUT Seks, laži i YouTube video

11. rujna 2020. - 11:18

FOMO ili Fear Of Missing Out je fenomen novijeg doba, svojevrsna internetska inačica stare poslovice o travi koja je kod susjeda uvijek zelenija. Termin FOMO/Fear Of Missing Out odnosi se na mentalno stanje pojedine osobe u grčevitom strahu od toga da propušta društvene događaje ili da na njih nije pozvana.

Ukratko, da propušta neku priliku za nešto, da ne pripada određenom trenutku i/u društvu, da nije povezan(a), tj. internetskim rječnikom konektiran(a). Fenomen je posljednjih godina najviše zabilježen kod mladih, naročito nakon iznimne popularizacije društvenih mreža poput Fejsa.

FILM: FOMO: Fear Of Missing Out; drama; Mađarska, 2019. REŽIJA: Attila Hartung ULOGE: Yorgosz Goletsas, Panna László OCJENA: *** ½

Na društvenim mrežama netko svakog trenutka može vidjeti što neka druga osoba radi i je li se bolje zabavlja od nje(ga) u realnom vremenu ili ima nešto što on(a) nema, odnosno shvatiti da ("online") svijet može ići i ide bez nje(ga).

Tom analogijom se FOMO kod labilnijih osoba intenzivira i može proizvesti loše raspoloženje, nezadovoljstvo pa i depresiju.

Dakle, ukoliko nisu u direktnoj interakciji sa zbivanjima na licu/Fejsu mjesta, ako nisu konektirani, zbog čega se razvija želja da se ostane u makar prividnoj kontinuiranoj vezi drugima i s onim što oni rade. Internet i društvene mreže postali su sastavni dio mnogih (mladih) života i u tim životima igraju ogromne uloge od životne važnosti.

Reperkusijom njihova utjecaja bavi kontroverzni prošlogodišnji mađarski film "FOMO: Fear Of Missing Out", dugometražni debi mladog redatelja Attile Hartunga (r. 1991.) koji ovog petka navečer ima hrvatsku premijeru u Ljetnom kinu "Bačvice", u sklopu STFF-a.

Biografija debitantskog Mađara otkriva da je studirao filmsku režiju na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost u Budimpešti u klasi redateljice Ildikó Enyedi, dobitnice Zlatnog medvjeda za film "Tijelo i duša", nominiran i za (europskog) Oscara. Film "Fomo: Fear Of Missing Out" nije se festivalski i oskarovski dobacio tako daleko, ali naslućuje potencijal mladog filmaša.

Scenarij je Hartung napisao s Yvonne Kerékgyártó i nalazi se u dosluhu s mlađom generacijom, pokazuje oko za vizualni jezik (filmskog) novog milenija i uho za govor internetske ulice. "Fear Of Missing Out" se fino nadovezuje na superiorniji srpski film "Klip" Maje Miloš iz 2012. i također prošlogodišnji talijanski "Lajkaj i ti mene" Leonarda Guerre Seragnolija, uz tu razliku što je Hartungov fokus na muškim likovima, s naglaskom na tinejdžera Gergőa (Yorgosz Goletsas).

Dobrodošli u svijet postova, lajkova, hashtagova, followera i svih ostalih pomodnih izraza, selfieji uključeni. Gergő je "youtuber", živi na razmeđi "online" i "offline" svijeta i sa svojim prijateljima, putem mobitela, bilježi svakodnevicu za pratitelje, uključujući seksanje, cuganje i tulumarenje.

"Stvorimo neki sadržaj", govore likovi bez ikakve osobnosti i pale kameru tražeći neki novi izazov za snimanje nepodopština koje se mogu (i hoće) izmaknuti kontroli i promijeniti njihov svijet. Hartung preuzima vizualni izričaj kućnog (YouTube) videa i dobar dio zbivanja snima kamerom na mobitelu, postižući neposrednost i direktnost, kako bi gledatelj imao osjećaj da je u društvu s likovima, premda ne bi nužno htio/volio biti.

Jedan usputan švenk kamere Kristófa Deáka otkriva fotografiju/kadar iz Bertoluccijevih "Sanjara" na zidu Gergőve sobe, no preciznija referencija bi bili "Klinci" Larryja Clarka. Jer, "Fomo: Fear Of Missing Out" na određeni način jest "Kids" za eru društvenih mreža, računajući i nemilu scenu silovanja pijane/drogirane/onesviještene djevojke kojom je prijašnji film završio, a ovaj počinje.

Djevojka je Lilla (Panna László) i nju je na tulumu silovao upravo Gergő koji je čin i snimio. Scena nije toliko eksplicitna jer Hartung izaziva veću jezu ovjekovječujući posljedičnu trešnju kreveta. Kad video dospije u javnost i ponizi Lillu koja netragom nestaje, Gergő isprve laže i niječe da je kriv, ali polako počinje osjećati grižnju savjesti i kreće pronaći nesretnu curu koja u najdomljivijem kdru pušta suzu prilikom krupnog plana njezinih očiju.

Druga polovica filma manje je režijski/kamerno/montažno frenetična od prve, više fokusirana na Gergővu izolaciju i grozodušje. U tom dijelu "FOMO: Fear Of Missing Out" razvija s(a)vijest na temu štetnosti "online" svijeta u ime čitavog naraštaja mladih. U ime (de)konekcije još jedne izgubljene generacije.

Kratkiši kao zagrijavanje za dugi metar

Prije dugometražnog prvijenca Attila Hartung je snimio nekoliko kratkih filmova nagrađenih na međunarodnim filmskim festivalima (Varšava, San Diego, Cluj, Peking, Lille).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2021 09:02