StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Duboki strah‘: Kokainski morski pas? Da bar!

Piše Marko Njegić
20. veljače 2024. - 08:30

Priznali to ili ne, mnogi ljudi naprosto vole gledati filmove o morskim psima ili "shark movies". To su jednostavno filmovi koji se moraju vidjeti, bili dobri ili češće loši. Hollywood to zna i zato svako malo izbaci neki novi još tamo od sredine sedamdesetih kad su "Ralje" postale megahit. "Velika bijela psina", "Strava iz dubina", "Mamac", "Morski pas ljudožder", "Greben: Čudovište iz dubina", "Crni demon", "Meg 2"... Sve su to "shark movies" pušteni u kina ili na video unatrag dvije-tri godine.

Ovakvi filmovi najčešće izlaze tijekom ljetnih mjeseci, ali znaju se pojaviti i u ostalim razdobljima godine, kao "Duboki strah" ("Deep Fear") najnoviji prilog podžanru, friško plasiran na Netflixu. Iako plakat s velikom bijelom psinom kako izranja iz mora sugerira tipični "shark movie", "Duboki strah" baš i nije takav.

FILM: Deep Fear; triler; SAD, 2023. REŽIJA: Marcus Adams ULOGE: Mãdãlina Ghenea, Ed Westwick OCJENA: **

Dobra vijest jest da film vizualno ne izgleda loše kao većina niskobudžetnih videotečnih "shark" uradaka, tipa "The Requin" i "Maneater". Naprotiv, snimao se na Malti, a direktor fotografije je Mark Silk koji je sličan posao obavio i na filmovima "47 Meters Down", "47 Meters Down: Uncaged" i "Shark Bait".

Ni specijalni efekti nisu tako loši ili se barem to ne primijeti toliko s obzirom da redatelj Marcus Adams kombinira stvarne snimke morskih pasa i računalno generiranu sliku, uglavnom skrivajući predatora u scenama napada, tj. držeći ga ispod površine mora.

Nažalost, imamo i loše vijesti. Gluma je većinski lošnjikava i glavna glumica Mãdãlina Ghenea odskače od ostatka ekipe. Jednako tako, "Deep Fear" je "shark movie" sa sporadičnim pojavljivanjima morskog psa. Adams je pokušao koncipirati film kao svojevrsnu "Dubinu" i "Opasno plavetnilo" u kojem su morski predatori, murina ili psine, ustvari sekundarni po važnosti, usput koketirajući s "shark" inačicom "Opasnog mora", uključujući i signalnu raketu iskorištenu kao oružje.

Ghenea igra jahtašicu/skipericu Naomi koja treba prebaciti jedrilicu do Grenade gdje će se naći s partnerom Jackson (Ed Westwick). Tijekom plovidbe Naomi upadne u oluju, od čega ima PTSP nakon što su joj se roditelji utopili kad je bila klinka. Usput naiđe na Mariju i Josea (Macarena Gómez, Stany Coppet) koji su doživjeli nesreću, a treći član njihove ekipe Tomas (John-Paul Pace) zapeo je u potopljenom brodu.

Do tog trenutka otkucalo je dobrih pola sata filma koji tek tad uvodi morskog psa u priču. Kad Naomi i Jose zarone po Tomasa, napadne ih morski pas i ščepa potonjeg. Naomi ubrzo doznaje da su brodolomci imali brdo kokaina u plovilu i od nje očekuju da im pomogne dobaviti drogu neovisno o morskim psima.

Na papiru ovo zvuči puno uzbudljivije nego što uistinu izgleda dok Adams pokušava i ne uspijeva evocirati trilerske tenzije filmova "The Deep" i "Dead Calm", kamoli hororske tipa "Jaws" i "The Reef" jer za to, čini se, nije kapacitiran. Redatelj, također, nije iskoristio prigodu da "Duboki strah" pretvori barem u zabavan trash a la "Kokainski medvjed", za što je imao povoda.

Naime, u jednoj sceni morski pas zagrize veću kokaina i Naomi to komentira riječima "sada je vjerojatno nakokan", ali nažalost ništa se ne dogodi. "Deep Fear" je mogao na trenutak postati novi "Cocaine Shark". Propuštena prilika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:00