StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Divno vjenčanje‘: Pijani svatovi

Piše Marko Njegić
28. siječnja 2024. - 20:43

Brže-bolje je uslijedio dodatak "možda nije" kad je "Divna propast" završila i na ekranu se ispisao "kraj". "Beautiful Disaster" tek počinje. Čeka nas "Beautiful Wedding". Ovo je pisalo na kraju recenzije "Divne propasti" i evo nam tog filma niti godinu dana poslije – "Beautiful Wedding" ili "Divno vjenčanje". Posrijedi je nastavak filma inspiriranog bestselerskim romantičnim serijalom "Beautiful" spisateljice Jamie McGuire.

Romana ima nekoliko, uljučujući i njihove "spin-off" nastavke, a filma zasad dva, ali ne znači da ih neće biti više. Ako je bestselerski serijal "After" mogao iznjedriti pet filmova, zašto ne bi i "Beautiful". Na koncu, "Divna propast" i "Divno vjenčanje" tipuju baš na publiku serijala filmova "Poslije svega".

FILM: Beautiful Wedding; romantična komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Roger Kumble ULOGE: Virginia Gardner, Dylan Sprouse DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **

Štoviše, "Beautiful Disaster" je preuzeo štafetu od "Aftera" kao što je "After" naslijedio "Fifty Shades Of Grey", a ovaj "Twilight". Travis Maddox i Abby Abernathy (Dylan Sprouse, Virginia Gardner) nasljednici su Hardina Scotta i Tesse Young (Hero Fiennes Tiffin, Josephine Langford).

K tome, "Poslije svega" se gledao u jednoj sceni "Divne propasti" koja je od "After" serijala preuzela i redatelja Rogera Kumblea (nekoć režirao blago rečeno superiornije "Okrutne namjere") te sporedne glumce Sprousea i Roba Estesa. Ljubavna priča "Beautiful Disaster" bila je veoma slična početku prethodnog serijala.

Ukratko: tetovirani frajer i prezgodna štreberica, zaljubljeni par. Razlika je što je "Divna propast" bila erotski nešto paprenija, premda ne toliko (s)eksplicitna kao "Pedeset nijansi sive" ili "365 dana", ali na tom tragu. Nastavak počinje podsjećanjem na prvi film za zaboravne ili one koji ga nisu gledali.

Priču prepričavaju Travis i Abby ispovijedajući se mladom meksičkom svećeniku za sve što je uslijedilo od kraja prvog filma do početka drugog. "Počnimo s ‘živjeli su sretno do kraja života‘...", kaže svećenik i priča se vraća šest dana ranije. Abby i Travis bude se mamurni nakon lude noći u Las Vegasu zajedno s prijateljima Americom i Shepleyjem (Libe Barer, Austin North).

Doznajemo da su doživjeli tulum a la "Mamurluk" i da su se Travis i Abby vjenčali. "Divno vjenčanje" zarana mijenja fah u odnosu na prethodnika i pozicionira se kao vulgarna komedija kad Abby povrati po Travisu, pa tek onda romansa, tj. rom-com. Kako su ostali dužni veliku svotu novca Bennyju (Estes), a i da dožive medeni mjesec prema njezinoj želji, Travis i Abby bježe u Meksiko s Shepleyjem i Americom. "Sretna žena, sretan život", kaže Abby, što ponavlja i Travis.

Je li sretna i publika? Možda samo fanovi prijašnjeg filma i eventualno gledateljice na prigodnim "Ladies Night" i "CineLady" projekcijama, ali i to je prilično upitno. Isprve se čini da bi naglasak na komediji mogao uroditi plodom i u samoobrambene svrhe filma, u smislu da "Beautiful Wedding" priznaje svoju blesavost i lošnjikavost (Abby za Travisa organizira natjecanje za poništenje braka oslikano animacijom bodova kako padaju i rastu na ekranu).

No, humor je odveć prizeman, bedast, čak i groteskan, cjelina traljavo režirana, plus negdje usput se izgubila i izvorna kemija para Sprouse-Gardner. Ilustracije radi, Abby u jednom momentu skida gornji dio kostima na nudističkoj plaži kako bi Travisa načinila ljubomornim, nakon čega on počne šaketati svakog muškarca koji ju je pogledao.

Kasnije Abby upada bivšem u krevet s maskom i kostimom za meksičko hrvanje (ne pitajte odakle joj!) da opali "selfie" iz sličnih pobuda. A Shepleyjev trenutak s borbenim pijetlovima bolje je ne spominjati. Gledatelju bude malo žao glumaca, posebice talentirane Gardnerice. Zvijezda trilera "Pad" je predobra za jedan ovakav film.

Komedija bez akcije

Film bi možda bio podnošljiviji kao akcijska romantična komedija tipa "Shotgun Wedding", ali nažalost nije otišao u tom smjeru, iako je mogao računajući gangsterski podzaplet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:02