StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Cijena spasa 2‘: Tyler Rake jači od Thora

Piše Marko Njegić
22. lipnja 2023. - 23:23

Terminator i Thor uđu u dizalo... Nije to vic, već Netflixov video s Arnoldom Schwarzeneggerom i Chrisom Hemsworthom, snimljen u promotivne svrhe njihovih novih projekata, serije “Fubar” i filma “Cijena spasa 2” (“Extraction 2”). Netflix je friško dodijelio Schwarzeneggeru titulu “chief action officer”, a on je sukladno tome i statusu legende akcijskog žanra odlučio dati nekoliko savjeta gotovo dvostruko mlađem kolegi Hemsworthu.

Savjeti se tiču duhovitih šlagvorta ili “one-linera”, Schwarzeneggerovih zaštitnih znakova u eksplozivnoj akciji. “Mogao bi udariti tipa s divovskim satom i reći ‘Vrijeme ti je isteklo’...”, sugerira Schwarzenegger u svom stilu. Hemsworth bi trebao usvojiti savjete iskusnijeg akcijskog junaka kad je u pitanju njegov lik žanrovski zvučnog imena i prezimena (plaćenik Tyler Rake).

FILM: Extraction 2; akcija; SAD, 2023. REŽIJA: Sam Hargrave ULOGE: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani OCJENA: ***

Teško je sjetiti se nekog citatnog “one-linera” iz obje “Cijene spasa” u produkciji braće Russo i režiji bivšeg kaskadera Sama Hargravea. Ipak, neovisno o zaboravljivim šlagvortima, “Extraction” je iznjedrio jednog od najpamtljivijih novijih akcijskih likova nakon Johna Wicka i potvrdio Hemswortha kao potentnog akcijaša.

Hemsworth je uvjerljiv dok mitraljira i udara, snažne je tjelesne građe, pokretan i okretan. Akcijske scene glumac izvodi većim dijelom sam bez usluge kaskadera, a “Cijena spasa” ga je dosad najviše približila fizičkoj akciji (“Blackhat”, “12 hrabrih”) i odmakla od računalnih blockbustera, poput “Thora” (“Svijet tame”, “Ragnarok”, “Ljubav i grom”) i “Osvetnika” (“Vladavina Ultrona”, “Rat beskonačnosti”, “Završnica”).

Široj publici Hemsworth će uvijek biti Thor, ali Tyler Rake bi za fanove akcije mogao postati njegov “trade-mark” lik. Netflix je to prepoznao kad je odlučio održati Rakea na životu nakon što je naizgled stradao u Bangladešu na kraju prvog filma iz 2020. godine.

Od svih Netflixovih akcijskih filmova kao što su “Stara garda”, “Trostruka granica”, “Pravda za obitelj”, “Kate”, “Crvena tjeralica”, “Sivi čovjek”, “Lou” i “Majka”, “Extraction” je (daleko) najbolji i pokazao je najveći potencijal da postane franšiza. Doduše, film je imao pogođen tajming i došao u pravo vrijeme, na početku pandemije, kad nije imao poštenu konkurenciju na velikim i malim ekranima pa je zasigurno (i) zato ostavio dobar dojam i usjekao se u sjećanje.

Nastavak je, pak, doživio premijeru nakon što su “John Wick 4” i “Sisu” već započeli mrtvu trku za najbolji akcijski film godine. “Cijena spasa 2” nije u cijelosti tako dobra da im se pridruži u utrci, ali je za streaming standarde iznad prosjeka i može konkurirati za najbolju akcijsku scenu godine.

Scena stiže u prvoj trećini nastavka koji je u suštini modernizirana verzija akcijskog filma osamdesetih, uključujući i montažu povratničkog treninga junaka, od kasnijih dijelova “Rockyja” ("IV") do “Otpornog na smrt”. Nakon što je bio klinički mrtav, Rake se oporavlja na osami gdje ga nenadano posjećuje misteriozni Alcott (Idris Elba) i brifira za novu misiju izvlačenja.

On treba izvući Ketevan (Tinatin Dalakishvili), inače sestru njegove bivše supruge Mije (Olga Kurylenko), koju je muž, diler Davit (Tornike Bziava), uspio smjestiti u gruzijski zatvor gdje se i sam nalazi, zajedno s djecom, Sandrom (Andro Japaridze) i Miriam (glume je blizanke Miriam i Marta Kovziashvili).

Dakle, Rake treba uletjeti u zatvor i izbaviti Ketevan i djecu od Davita i njegova starijeg brata Zuraba (Tornike Gogrichiani) uz pomoć plaćeničkog partnerskog dua Nik-Yaz ((Golshifteh Farahani, Adam Bessa). Kad Rake uleti u zatvor, stvari ubrzo odlaze kvragu, a redatelj Hargrave snima akciju na koreografski i logistički izazovan način, u jednom naizgled neprekinutom kadru od nekih 20 minuta, potencirajući “one take” Johna Wooa u akcijskoj sceni unutar bolnice u “Žestokom policajcu” i ono što je sam izveo u prethodniku.

Režijski i snimateljski izvanredna sekvencija – neviđena i za pojmove “Racije 2”, također ambijentirane u zatvor – puna je adrenalina i nevjerojatnih trenutaka, primjerice da Rake udara protivnike zapaljenim rukama. Uvijek izvrsno pozicionirana kamera nastavlja pratiti zbivanja bez treptanja i kad se akcija prebaci iz zatvora i pretvori u bijeg vozilima prema vlaku kojeg će nadlijetati helikopteri i pucati po Rakeu i bjeguncima, a Hemsworth uzeti teški mitraljez poput Ramba i Komandosa.

Omakne se tu i tamo poneka neuvjerljivost u smislu da se čini kako je Hargrave digitalno pospojio nekoliko dužih kadrova u jedan superdugi i da povremeno rabi računalnu grafiku i zelene ekrane, a i sivkasti kolorit može zabosti oči, toliko da nastavak podsjeća na vizualno ružnjikave akcije snimljene na istočnoeuropskim lokacijama poput “Plaćenika 2&3”, što se nije mogli reći za original. No, scena je tako virtuozno režirana da čovjek jednostavno mora aplaudirati ekipi.

Bijeg iz zatvora je apsolutni vrhunac i ništa drugo što slijedi do odjavne špice ne može se mjeriti s time, premda i scena u bečkoj staklenoj zgradi zgodno spaja nebodersku akcijnost “Umri muški 1” i “Nemoguće misije 4” s nekim dodacima (orbitrek).

“Extraction 2” u drugoj polovici gubi momentum, oslanjajući se na tragičnu prošlost junaka kako bi mu podario karakterizaciju i osobnost, od napuštanja obitelji do gubitka sina, zbog čega on i postaje surogat-otac/očinska figura klincima iz slomljenih familija koje spašava. Završnica u crkvi je razočaranje u odnosu na sve što joj prethodi, ali Rake je upečatljiv lik i rijetki će imati nešto protiv “Cijene spasa 3”. “Rake... baš je zabavno izgovarati to ime”, kaže Alcott i ponudi junaku da obavi još jedan posao.

Plus i minus

Plus filma je zgodan namig Thoru kad Hemsworth uzme čekić u ruke, a minus premala uloga majstora borilačkih vještina Daniela Bernhardta, neiskorištenog kao pomoćnog negativca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:09