StoryEditor
Film & TV34. DODJELA NAGRADA

‘Aida‘, ‘Oaza‘ i hrvatska koprodukcija ‘Baksuzno bubanje ili bezumni pornić‘ u utrci za EU Oscar nominacije: EFA objavila kompletnu ovogodišnju selekciju filmova

Piše Marko Njegić
8. listopada 2021. - 18:44

Objavljena je finalna selekcija filmova za 34. nagradu Europske filmske akademije, popularne EU Oscare. Nijedan hrvatski film nije, nažalost, ni ove godine u utrci za EFA-ine nominacije, ali ponovno, nakon prošlogodišnjeg "Oca", imamo barem jednu manjinsku koprodukciju.

Naime, Hrvatska je, preko Kinorame Ankice Jurić Tilić, sudjelovala u koprodukciji rumunjskog filma Radua Judea "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić", inače pobjednika Berlinalea. Hrvatska kinematografija je slabo zastupljena na EFA-inim nagradama kad je dugometražni film u pitanju (osvojeni EU Oscari za kratkiše "Piknik" i "Kokoška" 2015. i 2016.).

U novom mileniju samo je "Ta divna splitska noć" 2004. dobila nominaciju za najbolji debitantski film, "Svećenikova djeca" su 2013. bila nominirana za naj-komediju, a Goran Bogdan 2020. za ulogu u "Ocu". Dakle, EFA-ini selektori previdjeli su jednu "Murinu" unatoč njezinoj friškoj nagradi u Cannesu za najbolji debitantski film, a tom analogijom je onda očekivano da se u selekciji nije našla "Zora". Možda "Murina" bude imala više sreće s EFA-inim skorašnjim nominacijama za najbolji debitanski film European Discovery 2021, kad već "Mater" prošle godine nije.

U inat pandemiji

Dotad, u selekciji od 53 filma za EU Oscar nominacije 2021. nalaze se jedan BiH ("Quo Vadis, Aida?"), jedan srpski ("Oaza") i jedan kosovski ("Košnica"). "Aida", "Oaza" i "Košnica" natječu se za nominacije sa zvučnim naslovima europske kinematogafije kao što su američkim Oscarima nagrađeni "Otac" i "Djevojka koja obećava", ali i "Annette" Leosa Caraxa, "Božja ruka" Paola Sorrentina, "Najgora osoba na svijetu" Joachima Triera i "Nigdje posebno" Uberta Pasolinija.

Selektirani su i pobjednik Cannesa "Titane" i laureat Venecije "Happening", Netflixova "Iskopina", "Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama", "Amonit" s Kate Winslet i Saoirse Ronan, "Dragi drugovi" Andreja Končalovskog, "Jahači pravde" s Madsom Mikkelsenom i "Supernova" sa Stanleyjem Tuccijem i Colinom Firthom.

Zanimljivo je i da se u selekciji nalazi pet filmova koje smo ljetos gledali na FMFS-u, konkretno "Luzzu", "Bratov čuvar", "Mala mama", "Noć kraljeva" i "200 metara". Nema što, veoma snažna reprezentacija europskog filma, u inat pandemiji.

Bit će zanimljivo vidjeti koje će od njih u nadolazećim tjednima 4000 članova EFA-e odabrati za nominacije u najvažnijim kategorijama najboljeg filma, režije, glumca, glumice, scenarija, ali i onim ostalima (fotografija, montaža, glazba, scenografija, vizualni efekti, zvuk, kostimografija, šminka i frizura).

Nominacije će biti objavljene 9. studenoga u sklopu Seville European Film Festivala, a dodjela EU Oscara je zakazana za 11. prosinca u Berlinu.

item - id = 1133507
related id = 0 -> 1141606
related id = 1 -> 1137333
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 22:26