StoryEditor
Kulturapublika kao grupa za podršku

Erotika bez predigre, na narodnom jeziku: treća večer Pričigina protekla u smijehu nadahnutom eksplicitnim sadržajem

22. ožujka 2019. - 01:07

Treća večer 'Pričigina' pred punim, ne i prepunim, amfiteatraom u splitskom Domu mladih u četvrtak navečer protekla je u znaku erotike i satire na račun PR-ovaca.

U prvome dijelu naslovljenom s 'Konkrevetne priče' predstavile su se spisateljice Tanja Radmilo, Mislava Zuppa Rašić, Doris Pandžić, Mima Simić i, samo za ovu prigodu s prefiksom fra, Zoran Ferić, uz moderiranje Marija Glavaša koji je najavio večer eksplicitnog izračaja.

To se, prije svega, ogledalo u jeziku, tako da tijekom pripovjedanja nisu korišteni latinski nazivi za pojedine ljudske organe ili čine, već uobičajni narodni nazivi, a mikrofon je u ruke prvoj dopao Tanji Radmilo koja je, sama je tako najavila, posegla za formom erotsko-političke bajke.

Okvir njene priče je određen imenima likova, glavni protagonist je Hrvojka, mlada udavača, a njena savjetnica je baka Jugana koja je savjetuje da, kad se jednog dana odluči na udaju, najbolji izbor uhljeb. Bilo je tu aluzija i na određene stranke, politička zbivanja i 'ličko rukovanje', a Hrvojka je na koncu završila u Irskoj.

Mima Simić je stigla iz Berlina, seksualne prijestolnice svijeta, te je ispričala iskustva garnirana s dosta dosjetki koje mame na smijeh, iz tamošnje lezbijske zajednice, sex-partyja i toga kako je došla do situacije da ima dvije žene od kojih obje znaju za onu drugu.

Doris Pandžić je, kroz ich-formu, prepričavala svoje ljubavne dogodovštine od srednjoškolskih do današnjih dana, objasnivši da erotsku prozu piše jer se 'svatko češće tamo gdje ga svrbi'.

O seksu u braku s dvoje male djece govorila je Mislava Zuppa Rašić, dok je Zoran Ferić, kojega su cijelu večer svi oslovljavali s fra, ispričao je priču o tomu kako se, sve kao prvoaprilska šala, jednom prigodom preodjenuo u fratra, a dogodovština je završila s neuspjelim seksom, iako oboje bijahu napaljeni, s vlastitom ženom.

Zbog toga što je ona zaspala prije nego što je viagra počela djelovati. Ferić je poantirao poukom: 'Razlika između seksa mladih i starijih muškaraca je u tomu što mlađi to rade besplatno, a stariji moraju potrošiti sto kuna. Za Viagru.'

 

 

Drugi dio večeri bio je namijenjen satiri, a glavni lik je trebao biti PR-ovac koji je služio predsjednika ili predsjednicu.

Makaranin Josip Vujčić je odigrao jednočinku u kojoj, pod narkozom nakon posjete zubaru, kao PR stručnjak savjetuje budućeg predsjednika 'Hajduka', sugerirajući mu da kao ključan potez splitski klub uključi u natjecanje taljanske nogometne lige, na što krenu reakcije...

Istrijanin Mladen Blažević ulogu PR-ovca parodirao je pričom o svom prijatelju koji već 20 godina proučava gorile u Gabonu, te ga jednog dana pozove da mu bude na pomoći pri izborima u zajednici, a ne čoporu, gorila. Na dan izbora pojave se brojne gorile koje nitko ranije nije vidio...

Bilježeći jedanaesti natup na 'Pričiginu', Emir Imamović Pirke se u svom predstavljanju uživio u ulogu glasnogovornika u jednoj maloj bosansko-hercegovačkoj općini, a peripetije počinju kad u medije dospije vijest da je načelnik istukao ženu...

Stigavši iz Portugala, gdje radi kao prevodilac, Dejan Tiago Stanković pričao je na stranom jeziku - srpskom. U njegovom iskustvu prevoditelja, pogotovo kad su tamo stizali srpski političari, bilo je puno zgoda, a svoj nastup, kao hommage, posvetio je 'čika Milančetu', čovjeku s kojim je na Pirinejskom poluotoku dijelio posao.

Sarajlija Damir Nikšić u svoju priču je spojio više anegdota i viceva iz bosanskohercegovačke stvarnosti.

Moderator Kruno Lokotar, obraćajući se nazočnima, kazao je kako oni nisu publika nego grupa za podršku. Koja ni ove, sudeći po smijehu i aplauzima, nije izostala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. siječanj 2022 18:33