StoryEditor
Kulturabogat ponedjeljak na stff-u

Četiri indijske osvetnice uz četiri depresivne tinejdžerice

23. rujna 2019. - 17:40

Predavanje Helen de Witt o "online streamingu" (UMAS, 17 sati) odličan je uvod u šesti dan 24. STFF-a, programski najbogatiji uz petak. I danas se, naime, čak tri filma prikazuju u kinu "Karaman".

Prvi je na redu indijski "Neprestani strah od silovanja" (18.45) Aditye Kripalanija, koji je prošle godine na STFF-u gostovao s filmom "Tikli i Laxmi Bomb".

Radnja je locirana u Delhi, "silovateljsku prijestolnicu Indije", gdje se četiri žene iz različitih dijelova grada udružuju protiv muškarca s kojim su se sukobile kako bi mu očitale brutalnu lekciju.

U 20.45 na programu je "Ovčji junak" Tona van Zantvoorta: film prati put jednog od posljednjih autohtonih nizozemskih pastira, od najsretnijeg tipa na svijetu do ogorčenog čovjeka koji traga za slobodom u društvu preopterećenom propisima.

Za kraj dana u "Karamanu" tempirane su "Tužne planinske djevojke" (22.45) Candyja Flipa i Thea Meowa, o četiri depresivne tinejdžerice koje se povlače iz patrijarhalnog društva i započinju novi život na planini.

One za život zarađuju radeći sadržaje za pornografsku internetsku stranicu, a višak novca usmjeravaju u financiranje kurdskih ženskih militantnih skupina. Idilu njihove "feminističke mikroutopije" ugrozit će, međutim, pojava dvaju novinara.

"Kinoteka", pak, nudi četvrti dio programa kratkometražne konkurencije (19 sati) te mini retrospektivu Mikhaela Maxsima (21), redatelja, animatora, autora videoinstalacija i predavača na Moskovskoj školi fotografije i multimedije, čiji rad "egzistira u drukčijoj, paralelnoj stvarnosti, izlazi iz definicija videoumjetnosti i odstupa od uobičajenih konvencija medija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 02:44