StoryEditorOCM
Izbori 2021dvije mjere

Zoran Paunović u slučaju da postane gradonačelnik obećava Makaranima: Dobit ćete na uvid svaki račun koji plaća Grad

Piše Dijana Turić
3. svibnja 2021. - 10:07

Tijekom prikupljanja potpisa za svoju kandidaturu u makarskom kvartu Istok, gradonačelnički kandidat SDP-a Zoran Paunović otvorio je temu participativnog budžetiranja i važnosti uključivanja građana u odlučivanje o gradskim financijama. Osvrnuo se na golemo nepovjerenje građana prema lokalnoj vlasti koja, kako kaže, nije napravila apsolutno ništa da Makarani steknu povjerenje u lokalne političke procese. I dalje je ustaljeno mišljenje kako su korupcija i ''veze'' jedini mehanizam odlučivanja o najvažnijim projektima u Gradu, a u medijima je Makarska uglavnom primjer loše prakse.

Paunović je istaknuo kako u svom političkom djelovanju nema namjeru samo kritizirati, već ponuditi konkretna rješenja za dobrobit svih stanovnika Makarske. U tom smjeru predstavio je dvije mjere, važne u njegovom izbornom programu, a u svrhu uključivanja građana u lokalne procese i podizanja razine povjerenja.

Istarski primjer

– Stanovnici Istoka trebaju odlučivati o svom kvartu jer najbolje znaju što im treba i što treba mijenjati – od uređenja javnih površina, igrališta, popravaka klupa, sanacije trotoara do postavljanja sprava za vježbanje na otvorenom. Omogućit ću Makaranima da sami odluče koji su komunalni projekti prioritet i u što treba odlaziti novac po kvartovima – kazao je Paunović, dodavši kako se radi o projektu participativnog budžetiranja u kojem jedan dio proračuna ide na raspolaganje građanima, koji će svojim prijedlozima i glasovanjem odlučivati o tome kako će se trošiti novci. Takav projekt već se pokazao uspješnim u brojnim hrvatskim gradovima, pogotovo u Istri.

Paunović planira dio proračuna raspodijeliti po mjesnim odborima, a svi građani će predlagati projekte o kojima će se u konačnici glasovati na javnim tribinama, poštom ili e-referendumom. Sami građani će odlučiti u što novac predviđen za njihov kvart treba ići. Paunović je građanima predstavio i drugu konkretnu mjeru koju planira provesti, a to je transparentan proračun. Riječ je o projektu za koji već postoje gotova rješenja u vidu aplikacija kakve koriste gradovi poput Bjelovara i Svete Nedelje.

–​ Makarani, dobit ćete na uvid svaki račun koji plaća Grad – od nabava, ručkova do nadoknade troškova gradonačelniku za korištenje automobila. Svatko treba znati što se sve plaća iz zajedničkog proračuna – kazao je Paunović i dodao da jedino tako možemo vratiti povjerenje i obnoviti suradnju s građanima koji su danas iznevjereni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:26