StoryEditorOCM
Izbori 2021VJETROVI KAMPANJE

Svi brački (grado)načelnici, bez obzira na stranački dres, žele ostati u svojim udobnim foteljama, ali u Supetru će HDZ biti - ‘nezavisan‘

Piše Ivica Radić
15. travnja 2021. - 09:33

Može li na sljedećim lokalnim izborima HDZ u Supetru zaustaviti osmogodišnju dominaciju SDP-a i njihove gradonačelnice Ivane Marković?

Odgovor na to pitanje dobit ćemo u svibnju, ali već sada je potvrđeno da ta stranka neće imati svojeg kandidata nego će će podržati nezavisnog Petra Peru Maričića. Tako je odlučio HDZ-ov Gradski odbor, pa će "glavni grad" Brača biti jedna od rijetkih sredina u kojoj ta stranka neće imati vlastitog "igrača" za izbornu utrku.

S druge strane, bit će to treći Maričićev pokušaj da sjedne u gradonačelničku fotelju, jer je prije četiri godine bio nezavisni kandidat, a mandat ranije natjecao se u HNS-ovu dresu.

Inače, u javnosti su se do sada najčešće spominjala tri imena mogućih HDZ-ovih kandidata. To su bili Nikola Rendić, mladi i ambiciozni kadar koji je preuzeo lokalno stranačko kormilo koncem prošlog listopada, a već je zauzeo mjesto i u Županijskom odboru.

I najutjecajnija supetarska HDZ-ovka, saborska zastupnica Danica Baričević bila je u krugu potencijalnih izbornih aduta, ali su na drugoj strani vage bila najmanje tri razloga. Prvi je da je javnost nedavno doznala da je njezin otac "preko reda" cijepljen protiv koronavirusa, drugi je gubitak izborne utrke prije četiri godine, a treći je moguće "uzdizanje" u strukture županijske vlasti.

Treće ime potencijalne HDZ-ove zazivačice gradonačelnice Marković, bilo je ono Edite Šore, agilne predsjednice Mjesnog odbora Mirca i vrijedne stranačke aktivistice.

U SDP-u nema toliko nepoznanica. Idućih dana će stranačka tijela potvrditi da Ivana Marković ide po treći mandat na čelu Supetra, a socijaldemokrati će, kao i uoči prethodnih izbora, imati zajedničku listu za lokalni parlament s HSU-om.

Pogled na širu političku sliku otoka govori nam o svojevrsnoj bonaci, jer, barem za sada, za izbornu utrku vlada nikad manji interes. Premda građani na glasačkim listićima očekuju nova lica, po svemu sudeći, na njima će se naći već poznate osobe iz poteštatskih fotelja.

Pravi je kuriozitet da svih sedam načelnika u isto toliko općina na škoju kreće u pohod na novi mandat. Nitko se nije umorio, štufao niti zasitio i svi smatraju da imaju projekte koje trebaju dovršiti.

Prema još nepotvrđenim najavama, SDP će svoje kandidate za (grado)načelnika imati samo u onim sredinama u kojima sada obnašaju vlast, a to su Supetar, Bol i Milna. Socijaldemokrati će u Sutivanu podržati Ranka Blaževića, aktualnog nezavisnog lokalnog čelnika, dok u općinama Postira, Pučišća, Selca i Nerežišća neće imati svojeg kandidata.

Među HDZ-ovim organizacijama najbrža je bila ona postirska koja je ponovno istaknula Sinišu Marovića, najmlađeg načelnika na otoku koji privodi kraju svoj prvi mandat. Na drugi ciklus na čelnoj dužnosti cilja i Svemir Obilinović (HDZ) iz Nerežišća, dok će stranački mu kolega Marino Kaštelan iz Pučišća po peti uzastopni mandat.

Povjerenje glasača će treći put tražiti i Ivan Marijančević, nezavisni prvi "općinar" iz Selaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:59