StoryEditorOCM
Izbori 2021vrijeme za promjene

Saša Ljubičić o rezultatima izlaznih anketa: Ovo je profesorska triska izbornoj mašineriji HDZ-a; Kerum i Franić će teško ikomu pomrsiti račune

16. svibnja 2021. - 20:05

Ako je suditi po izlaznim anketama, u Splitu je Ivica Puljak (Centar) u prednosti pred Vicom Mihanovićem iz HDZ-a i to je - odmah u startu - veliko iznenađenje, iako je riječ o nepouzdanim podacima jer birači desnice u pravilu teže otkrivaju anketarima za koga su glasali.

Mihanović je slovio kao favorit jer iza njega stoji najjača hrvatska politička stranka, koja u Splitu ima pravu glasačku mašineriju koja nerijetko melje konkurenciju velikim odazivom njihovih članova na birališta.

Bez obzira na sve, moglo bi se reći da su Puljak i Mihanović u finalu izbora i da im račune ne mogu pomrsiti Željko Kerum (HGS) ili Ante Franić (SDP), kako se to posljednjih dana predviđalo.

Izlazne ankete kažu da je 27,4 posto glasača tipovalo Puljka, a 23,4 posto Mihanovića. Treći je Željko Kerum (HGS) sa 16,4 posto, što znači da prilično zaostaje za prvom dvojicom i da bi se trebalo dogoditi čudo da se bivši gradonačelnik Splita i nekoć najveći privatni poslodavac u gradu pod Marjanom, nađe sučelice Puljku ili Mihanoviću na Dan državnosti 30. svibnja.

Uglavnom, sve se kreće u omjeru snaga kakva su predviđala ispitivanja rejtinga kandidata, pa bi, uz ogradu da su službeni rezultati jedini mjerodavni za donošenje konačnog suda o tome kako je prošao prvi izborni krug, mogli reći da nisu u bitnomu pogriješila ističući upravo Mihanovića, Puljka i Keruma kao favorite, a Franića, Prkića i Ramljak kao one koji ih slijede, ali su im šanse za odlazak u finale znatno manje. Na ostalih pet kandidata praktički se nije računalo i zaista nisu imali šansi postići ozbiljniji izborni rezultat.

- Ja ću ipak pričekati službene rezultate za čestitke. Mi prihvaćamo što god su građani odlučili, nema šoka, nema nevjerice. Bila je neobična situacija. Mislim da su ankete dosta usmjerile ovakav rezultat. Mi smo očekivali drugi krug, ali ovaj rezultat nije loš - rekao je Igor Stanišić, donedavni predsjednik Gradskog vijeća iz Kerumove stranke nakon objave izlaznih anketa okupljenim novinarima, dodavši da nije razočaran postignutim: Svi su bili protiv nas. Od jedanaest kandidata svih deset su označili nas kao neprijatelje broj jedan", dodao je Stanišić.

Socijaldemokrat Ante Franić je na 6,8 posto, Branka Ramljak dobiva 5,8 posto, kandidat koalicije stranaka Pametno, Možemo! i Nova ljevica Jakov Prkić dobiva 5,37 posto, a Ivica Grković, Mostov kandidat 5,3 posto. Goropadni Franić koji je žestoko napadao protukandidate na posljednjem javnom sučeljavanjuj uspio je preskočiti Branku Ramljak i za leđima ostaviti Jakova Prkića, no to je bilo nedovoljno da se izbori za drugi krug, jer su stranke ljevice i centra poprilično usitnile glasove, a tu je najveći gubitnik SDP.

Zagreb novoj ljevici

Tomislav Tomašević koji predstavlje snage nove ljevice gotovo je pa nadmašio samoga sebe. Prema izlaznim anketama, ima skoro 48 posto i na rubu je pobjede u prvom krugu! Prvi rezultati izbora u metropoli dolazali su istinitost istraživanja javnog mnijenja koje su Tomaševića vidjele kao izrazitog favorita. Ključevi Grada Zagreba, koji ima najveći proračun nakon državnog, po svemu sudeći pripasti će novoj, modernoj ljevici, što bi moglo dovesti do preslagivanja snaga na nacionalnoj političkoj sceni a na idućim parlamentarnim izborima učiniti ovu koaliciju drugom političkom snagom iza HDZ-a.

Prema prvim izlaznim anketama agencije Ipsos, koje su rađene za HRT i Novu TV, u Zagrebu u utrci za gradonačelnika vodio je Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo!. On prema izlaznim anketama dobiva čak 48,6 posto glasova anketiranih birača. Druga je Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti s 11,5 posto glasova, treći je kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro s 11,4 posto, četvrti je HDZ-ov Davor Filipović s 10,3 posto. Peti je SDP-ov Joško Klisović s 6,1 posto.

Bitke HDZ-a za Rijeku i Osijek

Pobjedu u prvom krugu u Rijeci odnosi SDP-ov Marko Filipović (29,9 posto), a u drugi krug ulazi i Davor Štimac (16,3 posto). Josip Ostrogović osvaja 15 posto glasova, a Marin Miletić 11,7 posto. SDP ne da svoju utvrdu kojom vlada tri desetljeća, no Marko Filipović će u Davoru Štimcu imati ozbiljnog protukandidata.

HDZ-ov Ivan Radić, prema očekivanjima, uvjerljivo vodi u utrci za gradonačelnika Osijeka. Prema izlaznim anketama koje su objavili Nova TV i HRT, glas mu je dalo 41,45 posto Osječana koji su izašli na izbore, što je i više nego dvostruko više od prvog pratitelja Berislava Mlinarevića, kandidata Domovinskog pokreta i Mosta, koji je sa 19,25 posto glasova u blagoj prednosti u odnosu na SDP-ovog Gorana Kušeca koji je dobio 16,62 posto.

Iza njih smjestili su se Vladimir Šišljagić (Snaga SiB) sa 8,29 posto, HNS-ov Vladimir Ham 5,54 posto, Katarina Kruhonja (Možemo!) sa 4 posto te nezavisni Miroslav Vanek sa 2,63 posto. Radić, koji je na dobrom putu da postane prvi HDZ-ovac na čelu Osijeku, nije krio zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa.

- Osjećam se super, energično. Zahvaljujem svim biračima koji su izašli i pozivam ih da u što većem broju izađu i u drugom krugu i biraju tim koji može donijeti promjene koje su Osijeku potrebne i koji može napraviti od njega pravu slavonsku metropolu. Ovo je izvrstan rezultat, iznad svih očekivanja i anketa. Prezadovoljni smo, ali nismo euforični, nego nastavljamo raditi i u sljedeća dva tjedna – rekao je Radić, a zadovoljan je bio i Mlinarević kojemu se smiješi drugi krug, no sa velikim zaostatkom.

- Očekujem da sve bude na našoj strani i da pobijedimo zlo koje je zadesilo Osijek. Rezultat je bolji nego što sam mislio da će biti i to je put ka pobjedi. Čekamo konačne rezultate, pa ćemo onda vidjeti od koga možemo tražiti i očekivati podršku – kazao je Mlinarević.

Nakon 8 godina mandata Ivana Vrkića najveći slavonski grad dobit će novog gradonačelnika ili gradonačelnicu, a najviše šanse da dobije prvog čovjeka Osijeka, i to prvi put u povijesti, ima Hrvatska demokratska zajednica.

Izbori info

Prvi neslužbeni rezultati očekuju se tek oko 22 sata, no Ipsos Puls je proveo izlazne ankete koje su se proteklih godina pokazale prilično pouzdanima.Lokalnu vlast za iduće četiri godine danas je imalo priliku birati tri milijuna i 600 tisuća birača u Hrvatskoj, a to su mogli učiniti na 6572 biračka mjesta.

Birači su u nedjelju odlučivali tko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Birali su i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

U izlaznim anketama sudjelovalo je ukupno 30 tisuća građana iz cijele države. Nisu uključeni dijaspora i manjinski zastupnici. Kasno večeras trebali bi se znati sastavi 428 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih i skupštine Grada Zagreba. Trebalo bi se znati i tko je od općinskih načelnika, gradonačelnika i župana izabran već danas, a tko će morati u drugi izborni krug, 30. svibnja, na Dan državnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:02