StoryEditorOCM
Izbori 2021pravac nizbrdo

Ovo je definitivni kraj Kerumovog sna da će se vratiti u fotelju gradonačelnika, ali krivca ne treba tražiti u drugima, iako se mnogima zamjerio. Jasno je i zašto...

Piše Saša Ljubičić
17. svibnja 2021. - 09:04

Pokušao je Željko Kerum još jednom postati gradonačelnik Splita, i još jednom nije išlo. Ovoga puta za svoj neuspjeh nije tražio razlog u izbornoj krađi ili pristranim novinarima, no svejedno je opsovao "četničkog gradonačelnika". Ostao je Kerum do kraja. Glasan, rudimentaran, divlji.  

Željko Kerum je bio prvi neposredno izabrani gradonačelnik Splita. I najveći privatni poslodavac u gradu. Bio je i saborski zastupnik. Riječju; sve! No otkada su mu kupovinom hotela "Marjan" kola krenula nizbrdo, koči, ali ih ne uspjeva zaustaviti, promijeniti smjer, krenuti ponovno uzbrdo u političkom i poslovnom smislu. Prate ga sjene iz prošlosti. Proganjaju vjerovnici.  

S mandatima koje je osvojio u Gradskom vijeću Splita, pokušat će trgovati s HDZ-om, no od snova da će jednom opet postati gradonačelnik očito više nema ništa. Nekoć silno uspješna tvrtka "Kerum" d.o.o., završila je u stečaju i ostavila iza sebe preko milijardu kuna dugova, pa su mnogi iz poslovnog aranžamana sa Željkom i sestrom mu Nevenkom, izišli kratkih rukava. I oni su ti kojima se bivši poteštat najviše zamjerio. Njih nije briga ni za sjaj Zapadne obale, POS-ove stanove i uređene dječje vrtiće, i čime li se još sve hvalio Kerum u kampanji, oni su ojađeni jer svoje dugove očito nikad više neće naplatiti, i zato im se teško zamjerio. I zato mu vraćaju na izborima.

image
Željko Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić
Tom Dubravec/Cropix

A Kerum je nekada imao snažnu podršku upravo tih malih obrtnika i vlasnika obiteljskih tvrtki, koje je vezao za svoj veliki trgovački lanac. Nema više lanca, pa nema ni onoliko glasova koliko ih je nekada u Kerumovom biračkom bazenu plivalo, a donosili su prevagu na izborima i za gradonačelnika Splita, i za saborskog zastupnika. Svi ti dobavljači, proizvođači, poslovni partneri, u međuvremenu su pretrčali u protivničke tabore i ne lobiraju više za Željka već za njegove političke suparnike. "Rade mu o glavi". 

Pravo je čudo što se Kerum, s toliko sudskih procesa koji ga prate, još dobro provlači kroz svijet politike. U pravu je kad kaže da  u tom smislu nije gotov, ali netko pametan kao on, a radi se o urođenoj inteligenciji, zna da više nikada u Banovini neće dijeliti karte, već će drugima morati trčati za stol. Moljakati mrvice.

Bude li gradonačelnik Vice Mihanović (HDZ), možda i padne kakav dogovor, no s Puljkom to neće ići. No way. I to je Kerumova noćna mora. Može li mu eventualna pobjeda kandidata Centra u drugom krugu rasturiti i ono što mu je od političko - interesne mreže ostalo, a ostalo je dovoljno da on i ljudi iz prvog mu ešalona žive kao mali bogovi? Može li ga taj nepredviđeni scenarij posve ugroziti?

Kažem, Kerum najvjerojatnije više nikada neće biti gradonačelnik, ali će u lokalnoj politici napraviti sve da (p)ostane faktor bez kojeg se ne može. Neće se predati. To je sigurno.

image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:48