StoryEditorOCM
Izbori 2021Počinju problemi

Jurica Pavičić: U Hrvatskoj je izborno ludilo završilo. Posvuda je tako, osim u Splitu. Tamo napetost tek slijedi...

Piše Jurica Pavičić/JL
31. svibnja 2021. - 07:29

Kad je riječ o ostatku Hrvatske, s izbornom je nedjeljom 30. svibnja uzbuđenje završilo. Posvuda je tako, osim - naravno - u Splitu. U Splitu - baš kao u Splitu - napetost tek slijedi, piše Jutarnji list.

Ivica Puljak i stranka Centar komforno su pobijedili, potpuno očekivano. No, ono što nije bilo očekivano jest uvjerljivost pobjede: Puljak je osvojio više od 56 posto glasova, a HDZ-ov kandidat Vice Mihanović nepunih 44 posto. To je kudikamo manje nego što je HDZ dobio u drugom krugu u tri posljednja splitska izborna ciklusa.

Za dojučerašnjeg fizičara s CERN-a, međutim, tek od danas problemi počinju. Za početak, Puljak će morati uložiti puno filigranskog truda da bi složio većinu u Gradskom vijeću. Za većinu će mu trebati glasovi ljevice i liberala, ali i desnog Mosta, a možda i velepoduzetnika Tomislava Mamića. Kako god izgledala ta koalicija, bit će, očito, jako krhka, osjetljiva na tzv. ideološke teme, oko kojih će unutar nove vlasti postojati velika razmimoilaženja.

image
Na fotografiji: Ivica Puljak slavi pobjedu
Nikola Vilić/Cropix

Drugi set problema koji će imati budući gradonačelnik Puljak bit će oni interni. S obzirom na to da je pred same izbore ostao bez čitave lokalne stranke, Puljak je na izbore izašao s listom koja je manje bila stranačka, a više osobni fan club. Da bi podebljao izbornu bazu, Puljak je koalirao s grupom mjesnih aktivista za kojima se i prije izbora vukao proturječni glas. Ta mu je koalicijska sinergija donijela nekoliko postotaka prednosti u prvom krugu.

No, u skladu s dalmatinskom poslovicom "ko spava s dicom, ustaje popišan", Puljak je morao znati da taj sinergijski učinak ide uz cijenu. Njegov zamjenički kandidat Bojan Ivošević bio je i ostao oran borac protiv komunalnog nereda i korupcije, no u Splitu su svi znali da je Ivošević čovjek sklon verbalnim i fizičkim incidentima, predugog jezika i kratkog fitilja. Ivošević je sam otvorio streljanu koristeći difamatorsku taktiku protiv konkurenata na lijevom političkom spektru u prvom krugu. Vlastito mu se oružje obilo o glavu kad su protivnici u drugom krugu izvukli priglupe i sramotne antisemitske komentare iz privatne prepiske na fejsu. Ivoševića to na koncu nije stajalo funkcije, no iz tog će skandala izaći s ogrebotinama. Puljak će i u idućim mjesecima, ali i na dulje staze, imati puno posla da sanira tu PR noćnu moru, ali i da obuzda ćud vlastitih partnera. Nisam siguran da će to savezništvo izdržati četiri godine.

image
Na fotografiji: Bojan Ivošević
Nikola Vilić/Cropix

Splitski poraz HDZ peče: no, vladajuća stranka za to može kriviti isključivo sebe. Odrekli su se Andre Krstulovića Opare, jedinog lokalnog HDZ-ova političara koji je imao neki crossover potencijal i političara koji je za ostatak lokalnog HDZ-a po svemu svemirski brod.

Odabrali su blijedog i suhoparnog kandidata bez ideološkog pedigrea i komunikacijskog dara. Bio je to kandidat kojeg je doista bilo teško prodati. No, ako je Mihanović i imao gram šanse, tu je šansu uništila njegova potpuno maloumna kampanja. U gradu koji je glasovit ili zloglasan po svojoj skarednosti, plebejskom divljaštvu i ikonoklastičkom preziru prema autoritetima, Mihanovićev je marketinški tim pokušao u drugom krugu difamirati protivnike time što su - prosti i ne poštuju autoritete? Koliko doista moraš ne poznavati Split da bi mislio da ćeš kampanju dobiti time što se zgražavaš što je politički suparnik nacrtao kampanil Svetog Duje u obliku kurca? HDZ je uložio silne pare, oglasna mjesta i trud da bi navodno difamirao protivnika, a zapravo je protivniku pomogao. Svojim su plakatima i radijskim spotovima "crtali" poruku koja je išla naruku Puljku i Ivoševiću: poruku da su na jednoj strani neduhoviti štreberi i pristaše statusa quo, a na drugoj drski partibrejkeri koji se statusu quo pišaju u šešir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:54