StoryEditorOCM

Slovenci u šoku zbog neviđene geste Milorada Dodika: ‘Ovaj je potez izveden pod malignim ruskim utjecajem!‘

Piše Vijesti sd
7. lipnja 2024. - 07:35

Šokantan potez šefa bosanskih Srba Milorada Dodika odjeknuo je regijom. On je, naime slovenskim, poljskim i rumunjskim državljanima s prebivalištem u Bosni i Hercegovini zabranio glasovanje na europskim izborima.

Tri ministra u Vijeću ministara na državnoj razini, koji su također dio koalicije čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, blokirali su donošenje odluke kojom bi se omogućilo glasanje u diplomatskim predstavništvima te tri zemlje. Dodikovi saveznici ovo zovu odmazdom zbog odluke tih zemalja da glasaju za UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

“Upozoravali smo vas da će rezolucija o Srebrenici imati negativne političke posljedice u Bosni i Hercegovini”, naveo je Staša Košarac, jedan od trojice ministara koji su glasali protiv te odluke, u objavi na Instagramu u srijedu.

"Ignorirali ste naše stavove i argumente. Sada preuzmite odgovornost i naviknite se na ovakav odnos", napisao je u nastavku.

image
Elvis Barukcic/Afp

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon nazvala je potez "neprihvatljivim", piše ugledni portal Politico koji navodi i činjenicu da je BiH tek nedavno dobila zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Odmah je reagirala i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar koja je istaknula kako ovakvi potezi "koče europski napredak BiH" te da su "neshvatljivi", a s obzirom na činjenicu, tvrdi, da je Slovenija jedna od država koja najaktivnije podržava BiH na europskom putu.

Dodikov potez kritizirali su i neki bosanskohercegovački dužnosnici. Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković uputio je pisma slovenskim, rumunjskim i poljskim kolegama u kojima navodi da nedavni događaji “pokazuju destruktivnu namjeru da se naruše bilateralni odnosi između BiH i europskih saveznika".

"Ovaj je potez izveden pod malignim ruskim utjecajem koji uzima sve više maha u BiH", zaključio je Konaković.

image

Nataša Pirc Musar

Nick Paleologos/Sooc Via Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 12:06