StoryEditorOCM
EU izbori 2024uspjeh nine skočak

‘Ovo je iznad svih očekivanja!‘; Više od 30.000 ljudi glasalo je za potpunu anonimku, nadmašila je etablirane političare

Piše hina
10. lipnja 2024. - 07:59

Nezavisna kandidatkinja Nina Skočak, 26-godišnja tiktokerica s 200.000 pratitelja, skoro je prešla izborni prag od pet posto na izborima za Europski parlament s osvojenih 4,06 posto glasova birača ostavivši iza sebe brojne etablirane stranke i poznate europarlamentarce.

"Ovo je iznad svih očekivanja. Pokazali smo da su mladi zainteresirani za politiku, zanima ih Europa i izbori i da želimo naš glas tamo gdje je važno", poručila je hrvatska influenserica u video poruci, nakon što su prve izlazne ankete pokazale da njezina lista osvaja čak nešto više nego što je na kraju dobila - 4,57 posto glasova, odnos 30.122 glasa.

Svega jedan posto više glasova od nje dobio je europarlamentarac Valter Flego.

image
Damir Krajac/Cropix

"A iza njega stoji cijela koalicija stranaka. To je ogroman uspjeh za nas i za mlade", poručila je Skočak čija je lista po broju osvojenih glasova na šestom mjestu od 25 lista koliko je pristupilo euroizborima.

Ta zvijezda društvenih mreža, ali anonimka u mainstream politici, iza sebe je, doduše za svega 300-tinjak glasova, ostavila i parlamentarnu stranku Most s više poznatih saborskih zastupnika.

image
Damir Krajac/Cropix

U leđa joj gledaju i dosadašnji europarlamentarci Ladislav Ilčić sa svojom nezavisnom listom kao i Ivan Vilibor Sinčić te Mislav Kolakušić, također članovi EU parlamenta, okupljeni u stranci Pravo i pravda.

S još je većom razlikom pobijedila listu stranke Odlučnost i pravednost saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto, kao i dvije umirovljeničke liste te Radničku frontu.

image
Josip Moler/Cropix

"Iskreno ne znam zašto su toliko loše prošli, (...) ali mogu za nas reći da smo se fokusirali na one na koje se nitko ne fokusira, a to su mladi. Ustvari smo dosta te populacije koja nikad ne izlazi na izbore, ili prvi put izlazi, uspjeli mobilizirati", rekla je Skočak na čijoj listi nema starijih od 30 godina te dodala:

"Nekad nije sve u novcu, već u drugačijem pristupu."

Skočak je završila je novinarstvo i politologiju, a radi u Bruxellesu s na poslovima povezanim s Europskom komisijom. Hobi joj je snimanje za društvene mreže gdje ju prati preko 200.000 ljudi, a kako je navela, najdraža tema su joj retro i održiva moda.

image
Josip Moler/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 03:36