StoryEditorOCM
ŽupaŽUPSKI RESORT

Župljani se pitaju hoće li nakon glumaca u Kupare konačno stići bageri?

Piše Anđelka Kelava
27. listopada 2022. - 07:29

Tijekom snimanja filma u kojem su u rujnu sudjelovali poznati svjetski glumci, među kojima i oskarovci, Kupari su poprimili izgled iz Drugog svjetskog rata, a za preinaku im nije trebalo puno jer župski kompleks već trideset godina bio je prilagođen baš za kulise ratnog filma.

Nakon odlaska filmske produkcije, pitanje svih pitanja u Župi dubrovačkoj je kad će konačno početi realizacija kompleksa Kupari. Hoće li se barem kako je najavljivano krenuti s rušenjem devastiranih hotela. U Općini Župa dubrovačka kažu da nema razloga za bojazan da projekt neće krenuti.

 

image

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Župa dubrovačka Jure Marić

Taranta na popravnom

Jure Marić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela kaže kako je nakon promjena u vlasničkoj strukturi investitora nastavljene su sve aktivnosti na realizaciji projekta s posebnim naglaskom na izradu cjelokupne projektne dokumentacije.

-Kroz izradu projektne dokumentacije uočena su određena ograničenja u odnosu na već planiranu rekonstrukciju i povećanje kapaciteta bujičnog vodotoka Tarante te je investitor od Republike Hrvatske zatražio izmjenu projekta rekonstrukcije bujičnog vodotoka Tarante na način da se u određenom dijelu izmjesti planirana trasa te na taj način izbjegne gradnja nad samim vodotokom.

Ovaj zahtjev je prihvatilo Povjerenstvo te bi u predstojećem razdoblju trebao biti potpisan Aneks II Ugovora o realizaciji projekta ‘’Kupari’’, između Republike Hrvatske i investitora, a istim je definirana potreba pokretanja postupka izrade izmjena i dopuna UPU-a Kupari I – kaže Marić i dodaje kako su iz općine u kontaktu s predstavnicima investitora i projektantima te resornog Ministarstva i nadaju se što bržem nastavku realizacije projekta.

Podsjetimo, tvrtka HPL Croatia Limited u 100-postotnom vlasništvu tvrtke HPL Singapore postala je vlasnik 90 posto temeljnog kapitala tvrtke Kupari Luxury Hotels d.o.o.

Ugovorom o kupoprodaji poslovnih udjela s tvrtkom Avenue ulaganja početkom travnja ove godine stekla je dodatnih 40 posto temeljnog kapitala čime je postala većinski vlasnik.Radi se o tvrtki koja u vlasništvu ima 38 hotela najviše kategorije od čega 18 Four Seasonsa,što ga čini najvećim partnerom Four Seasonsa u svijetu. Ista tvrtka trenutno gradi novih šest hotela koji će također poslovati kroz brend Four Seasons.

Većinski vlasnik tvrtke HPL u svom obiteljskom vlasništvu, odnosno u vlasništvu supruge posjeduje i tvrtku Como koja upravlja s 32 hotela.

Sve navedeno, a posebno podatak o upravljanju sa 70 hotela najviše kategorije diljem svijeta, ulijeva optimizam da će se projekt Kupari konačno realizirati kako je to i planirano, kažu općinari.

image

Arhitekt Marko Dabrović

Idejni projekt podsjetimo dodijeljen je uglednom hrvatskom arhitektonskom studiju 3HDL. Tijekom predstavljanja projekta Kupara osnivač i suvlasnik tvrtke naš ugledni arhitekt Marko Dabrović je izjavio je kako će Kupari biti nešto između rovinjskog Grand hotela Park i kineskog Gardena.

Ide u odličnom smijeru 

- Investitor i budući operator turističkog naselja odlučili su objekte podići na najveću moguću razinu da bi se smanjio broj korisnika tog prostora, što znači da će biti manje od pola broja kreveta predviđenog UPU-om. Uz to, ne zauzimaju se nova građevinska područja, nego se radi na postojećim gdje postoje izgradnja te infrastruktura, a štiti se hotel ‘Grand’ koji će se renovirati u izvornom obliku – izjavio je prilikom predstavljanja projekta Dabrović. 

U telefonskom razgovoru nam je kazao kako je sitaucija u Kuparima dosta dobra:

- Sa novim investitorom imamo odličnu suradnju i projekt ide u odličnom smjeru - dodaje Dabrović. 

U Župi dubrovačkoj s nestrpljenjem se očekuje konačni početak radova na rušenju, a također i predstavljanje projekta.

19. travanj 2024 12:33