StoryEditorOCM
ŽupaŽupski autor

Vedran Mezei piše novi roman i upoznaje goste s ljepotama Mlina, Kupara i Cavtata: ‘Radni dan mi se sastoji od priča iz života jednog Meštrovića, Bukovca i Boškovića...‘

Piše Bruno Lucić
3. svibnja 2023. - 21:48

Osim što piše i svira, župski autor Vedran Mezei odlučio se profesionalno baviti vođenjem i gostima predstaviti Mline, Kupare i Cavtat. Dosad je u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Župa dubrovačka radio tematsku šetnju kroz povijest Mlina, a sve je bilo povezano s njegovim romanom “Treći ključ”.

- Upravo sam kroz te ture dobio ideju za još dva programa jer ova mjesta kroz svoju bogatu kulturno-povijesnu baštinu kriju jako zanimljive priče koje su vjerojatno i glavni krivac zbog kojeg sam se odlučio na ovaj korak. Pored toga, volim raditi s ljudima. Privlači me ideja da mi se radni dan sastoji od priča iz života jednog Meštrovića, Bukovca ili Ruđera Boškovića, kaže Mezei kojemu se pružila mogućnost bavljenja s nečim što uistinu voli.

image

Kreativni Župljanin ističe kako voli raditi s ljudima

Privatni album

Bogata povijest

Otkrio je kako je su koncipirane ture i je li uspio biti drugačiji, originalniji od drugih kolega vodiča:

- Sadržaj tura mi nije bilo teško osmisliti jer svi ti događaji i povijesne osobe dio su našeg nasljeđa i o njima postoje brojni izvori informacija. Važno mi je dati kontekst koji bi mogao biti zanimljiv turistima i oni će reći jesam li u tome uspio. Ture se na neki način isprepliću i vremenski nadopunjuju pa tako program “MLINI - Secrets and Legends of a Beach Paradise” najvećim dijelom govori o vremenu Dubrovačke Republike, “CAVTAT - a Small Place for Great Art” prati biografije Bukovca, Meštrovića, Bogišića, Supila… u doba austrijske vlasti i Kraljevine SHS odnosno Jugoslavije, a fokus priče o Kuparima jest vrijeme druge polovice 20. stoljeća. Ali upravo zbog njihove bogate povijesti bilo je nemoguće pojedini program svesti isključivo na samo jedno vremensko razdoblje. Nisam razmišljao o tome kako biti drugačiji ili originalniji od svojih kolega. Znam neke vodiče koji odlično rade svoj posao i mogu mi jedino biti uzori, kao na primjer Vesna Barišić ili Vesna Čelebić, a siguran sam da u našem gradu ima još puno odličnih vodiča. Moja ideja je bila ponuditi vođene ture u mjestima gdje ih do sada nije bilo, barem ne u dovoljnoj mjeri, a koja takve sadržaje zaslužuju. Također, ture se vežu i uz teme mojih knjiga, ne samo “Trećeg ključa”, nego i romana na kojem trenutno radim, a čija se radnja velikim dijelom odvija u Župi dubrovačkoj i Cavtatu kroz razne događaje iz 20. stoljeća, pojašnjava Mezei.

image
Privatni album
image
Privatni album

Prilikom osmišljavanja, obratio se mnogima koji su mu i pomogli.

- Puno detalja vezanih za Cavtat doznao sam iz bloga Muzeja i galerija Konavala na koji me je uputila Antonia Rusković Radonić. Povjesničar umjetnosti Ivan Viđen mi je pomogao još dok sam radio na knjizi “Treći ključ” i otkrio mi je nepoznate činjenice o ljetnikovcu Bettera u Mlinima. On mi je skrenuo pažnju i na roman Ivana Meštrovića “Vatra i opekline”, zapravo rukopis koji je umjetnik pisao pred kraj života, a pronađen je u njegovoj arhivi te objavljen posthumno. Priču o Kuparima pomogli su mi upotpuniti arhitekt Božo Benić i doajen hrvatskog novinarstva Vedran Benić. Božo mi je dao informacije o arhitekturi Kupara, primjerice o djelima tada mladog i nadarenog arhitekta Davida Fincija. Vedran mi je proslijedio literaturu vezanu za progon Židova na dubrovačkom području za vrijeme NDH u kojem je neslavnu ulogu imao i hotel Grand. S obzirom da je Vedran bio i ratni izvjestitelj u Domovinskom ratu, nesebično mi je ustupio tekstove koje je tad pisao za informativne emisije HRT-a. Dijelove tih izvještaja planiram čitati gostima na turi kroz Kupare kako bi dobili jasniju sliku o okolnostima ratnih razaranja, navodi sugovornik.

Zabavno i korisno

Dodaje kako su turistima jednako zanimljiva sva vremenska razdoblja, a šetnjama kroz povijest Mlina stekao je iskustvo i odlučio se na iskorak.

image
Privatni album

- Primijetio sam da goste zanimaju detalji vezani za rat i Kupare. Ali priča o Kuparima nije samo priča o ratu i razaranju, naprotiv, ona je višeslojna i jako zanimljiva. Seže još od antičkog doba preko Dubrovačke Republike, a povezuje ih tradicija proizvodnje građevinskog materijala, tu je priča o razvoju elitnog turizma početkom prošlog stoljeća, izgradnji vojnog odmarališta i Domovinskom ratu. Čak i prošlogodišnji događaji, kada su Kupari bili lokacija za snimanje filma Oskarom nagrađenih glumaca, turistima mogu biti jako zanimljiva tema. Ovogodišnji naziv ture kroz Mline je “Secrets and Legends of a Beach Paradise”. Možda ovo bude skroman doprinos u poticanju gostiju iz Grada i okolice da dođu na jednodnevni izlet u Mline i dio vremena provedu na jednoj od njegovih plaža jer ovo mjesto svojom ljepotom to zaslužuje, poručuje Mezei.

Hvala komunalcima i gosparu Handabaki

Mezei zahvaljuje komunalnom društvu Općine Župa dubrovačka i gosparu Matu Handabaki koji su ovog proljeća sanirali i uredili povijesni lokalitet ljetnikovca Bettera.

- Sad je taj prostor puno pristupačniji, sigurniji i privlačniji za posjetitelje. Bio bih jako zadovoljan kada bi po završetku ture gosti bili zadovoljni, imali osjećaj kako im je vrijeme koje smo zajedno proveli bilo zabavno i korisno. Ture je već moguće rezervirati preko mrežne stranice, pojedinih lokalnih agencija i hotela - otkrio je sugovornik i pozvao sve koji se bave turizmom i smatraju kako bi se kroz ove programe mogla ostvariti suradnja da mu se obrate, a više detalja mogu pronaći na https://www.3keys-tours.com/.

 

28. travanj 2024 17:37