StoryEditorOCM
ŽupaLOKALNI IZBORI 2021. |

U NEDJELJU SE PONAVLJAJU IZBORI U PETRAČI Pogledajte Odluku Ustavnog suda koji je odbio žalbu ŽUPKE

Piše dv
22. svibnja 2021. - 14:02

Ustavni sud je utvrdio kako se zbog listića viška ponavljaju izbori za Petraču, u Župi dubrovačkoj. Ponovljeni izbori u prostorima nove škole u Župi održati će se u nedjelju, 23. svibnja. Nakon toga će se znati ide li Antun Bašić iz stranke ŽUPKA u drugi krug sa Silvijom Nardellijem kandidatom HDZ-a.

Podsjetimo, iz stranke ŽUPKA su se žalili Županijskom izbornom povjerenstvu na odluku kojom se poništavaju izbori na biračkom mjestu Petrača. Nakon što je Županijsko izborno povjerenstvo odbilo prigovor, iz ŽUPKE su se žalili Ustavnom sudu uz obrazloženje kako bi se sa spornim listićem i bez njega, u Župi dubrovačkoj treba održati drugi krug izbora za načelnika Općine jer taj listić nije mogao utjecati na ishod izbora na biračkom mjestu Petrača, niti na ishod izbora u cjelini.

Međutim Ustavni sud odbio je žalbu kandidata ŽUPKE na lokalnim izborima Antuna Bašića, a u Odluci Ustavnog suda se između ostalog navodi: 

-Polazeći od žalbenih navoda, obrazloženja osporenog rješenja Županijskog izbornog povjerenstva i dostavljene dokumentacije, Ustavni sud ocijenio je da je osporeno rješenje doneseno u skladu s mjerodavnim odredbama ZoLI-ja.

Ustavni sud naglašava da je postupak provođenja izbora strogo formalan postupak u kojem dosljedno treba poštovati sve odredbe zakona u pogledu načina i vremena provođenja pojedinih izbornih radnji, pa tako i odredbe koje se tiču uočenih nepravilnosti pri prebrojavanju glasova na biračkom mjestu.

Veći broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji od broja birača koji su pristupili glasovanju nužno ukazuje na veći broj glasova od broja birača koji su pristupili na izbore. Stoga, iz razloga zaštite zakonitosti izbora, u svakom slučaju kada se u glasačkoj kutiji nađe više listića od broja birača koji su pristupili izborima, bez obzira o kojem broju listića se radi, mora se postupiti sukladno odredbi članka 63. stavka 2. ZoLI-ja.

Stoga, kada je OIP utvrdio da je glasovalo 916 birača, a da je u glasačkoj kutiji pronađeno 917 glasačkih listića, pravilno je postupio kada je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za primjenu članka 63. stavka 2. ZoLI-ja i donio rješenje o raspuštanju biračkog odbora i ponavljanju izbora - navodi se u Odluci Ustavnog suda.

Cijelu Odluku možete pogledati ovdje.

24. travanj 2024 15:09