StoryEditorOCM
ŽupaU ŽUPI DUBROVAČKOJ

Platan u Mlinima koji je 1743. svjedočio kugi: iduće godine čeka ga ‘friziranje‘, a do tada mu se možete diviti ovako ‘razbarušenom‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
14. svibnja 2024. - 20:31

Platan u Mlinima datira iz davne 1743. godine, kad je ovim krajevima harala kuga, istovremeno kad i u slavnom Dubrovniku. Bilo je to vrijeme spaljivanja imovine nesretnika zahvaćenih teškom bolešću, koji su umirali ostavljeni od svih. Protukužne mjere bile su nepopularne i često zastrašujuće za sve slojeve društva jer su zadirale u njihove staleške, obiteljske i imovinske interese, ali ovoj strašnoj bolesti nije bilo lijeka. Ugledni liječnici tog doba govorili su da oni ‘koji za zaštitu od kuge predlažu druga sredstva osim bijega ili su budale ili varalice‘.

Tada je u Mlinima stasao platan i zato nasloniti dlan na njegovu pradavnu koru znači povezati se s davnim događajima u svojoj mašti, zamišljajući koliko je samo dlanova dotaknulo stoljetno stablo i kakvim je događajima ono sve svjedočilo. Možda se neka djevojka ispod njegovih grana opraštala s voljenim mladićem oboljelim od strašne kolere, plačući naslonjena na mlado deblo; danas je ogromno i staro gotovo tri stoljeća, i samo bujna mašta nadarenog pisca može oživjeti sve događaje kojemu je pradavno stablo svjedočilo.

image

Platan u Mlinima stariji je od 300 godina

Dubravka Marjanović Ladašić/

Zabilježeno je da je u ljetnim mjesecima prije četiri godine došlo do puknuća grane koja je predstavljala opasnost za prolaznike, ali i za mali most ispod platana. Romantična slika nije se smjela urušiti ni pod koju cijenu, pa je Općina Župa dubrovačka odmah angažirala ovlaštenu tvrtku da ukloni oštećenu granu, a od stručnog nadzora sugerirano je da se napravi dijagnostika sa specijalističkim instrumentima.

Općina Župa dubrovačka vodi računa o svojoj prirodnoj baštini pa je naručila stručnu ekspertizu kako bi se stablo njegovalo prema pravilima struke i sačuvalo za budućnost. Ono je i danas posebna atrakcija u Mlinima, slikovitom mjestašcu dijelom položenom uz more, koje svojom ljepotom svakog ljeta privlači jako puno turista.

image

Platan u Mlinima stariji je od 300 godina

Dubravka Marjanović Ladašić/

Prije dvije godine impozantno je stablo poslužilo i kao dojmljiv podsjetnik na Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, kad je platan bio osvijetljen ljubičastim svjetlom u znak podrške prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima.

- Kroz više navrata ovih godina ovlaštena je tvrtka sanirala platan u Mlinima da bi se sačuvao. Stavljale su se zatege na neke grane prema procjeni struke - istaknuo je načelnik Općine Župe dubrovačke Silvio Nardelli.

NJEGA STABLA

Kako nas je naputio Ivan Šimić iz Mlina, inače upravitelj Arboretuma Trsteno, tijekom prosinca 2020. godine provedena je vizualna kontrola stabla platane (Platanus orientalis L) u Mlinima te je izrađen Specijalistički elaborat od strane tvrtke Arboring iz Jastrebarskog.

Pregled stabla obavljen je korištenjem ‘Basic Tree Risk Assessment Form‘ kontrolnom metodom certificiranom od svjetske udruge za arborikulturu te naprednim neinvazivnim metodama za kontrolu stabala VTA nivo 3, što bi značilo da je stablo pregledano rezistografom, soničnim tomografom i statičkim poteznim testom s evaluacijom korijena i debla.

Za potebe pregleda kodominantnih debalaca i grana u krošnji, korištena je tehnika penjanja te vizualne kontrole uz korištenje rezistografije i tomografije, prenio nam je Šimić.

Kritična mjesta na stablu detaljno su pregledana i, uz izuzetak grane u krošnji, pokazuju zadovoljavajuću sigurnost te će izvođenjem njege predstavljati minimalan rizik za korisnike površine oko i ispod stabla, istaknuo je Ivan Šimić, koji svaki dan ‘baci oko‘ na platan jer živi u Mlinima.

image

Platan u Mlinima stariji je od 300 godina

Dubravka Marjanović Ladašić/

- Preglednom stabla ustanovljeni su određeni procesi degeneracije tkiva na nadzemnim dijelovima stabla koji zahtijevaju daljnje zahvate njege stabala. Preporučeni zahvati uključuju prorjedu vršnog dijela krošnje, prikraćivanje izraslih teretnih grana i grane sa truleži, zamjenu dotrajalog sustava za učvršćivanje (sidrenje) krošnje, tretiranje mjesta truleži s Tricoderma sp. te dodatne kontrole s ciljem identifikacije preranog odbacivanja lista - prenio je podatke kolega.

Sukladno preporukama iz ovog elaborata, tijekom travnja 2021. izvršili su se radovi njege stabla koji su uključivali orezivanje i učvršćivanje krošnje stabla.

Cilj njege stabla bio jepovećanje prometne sigurnosti od loma stabla na mehaničke podražaje - udare vjetra, kako bi se osigurao siguran boravak ljudi oko stabla. Također, tijekom obavljanja nadzora nad navedenim zahvatima njege stabla osigurano je postupanje prema procedurama i pravilima struke koji su propisani adekvatnim standardima koji se koriste u stručnoj praksi, istaknuo je Šimić detalje iz projekta kolega.

- Platan treba pregledati svake druge godine radi sigurnosti. Živim i Mlinima pa ga pratim non-stop. Ako što primijetim, odmah kontaktiram Općinu - istaknuo je Ivan Šimić.

Nakon izvršene njege stabla vršena je vizualna kontrola općeg zdravstvenog stanja te sustava za sidrenje stabala koja je pokazala zadovoljavajuću sigurnost, a preporuka sukladno izrađenom Izvješću je da se u rano proljeće 2025. izvrši redukcija i prorjeda krošnje.

To znači da platan u Mlinima u proljeće iduće godine čeka ‘friziranje‘, a do tada mu se možete diviti ovako ‘razbarušenom‘ i idealnom za maštanje o prošlosti ispod njegovih grana.

image

Platan u Mlinima stariji je od 300 godina

Dubravka Marjanović Ladašić/
24. svibanj 2024 06:25