StoryEditorOCM
PrimorjeDobrovoljno vatrogasno društvo Slano slavi 70. rođendan

Veliku pažnju pridajemo radu s najmlađima, zato smo tako popularni

Piše DML
14. listopada 2022. - 10:29

Dobrovoljno vatrogasno društvo Slano u četvrtak je obilježilo 70 godina osnutka - osnovani su davne 1952. godine. Na rivi su prezentirana vozila i oprema, održano je i druženje mladeži DVD-a, a podijeljene su i spomenice.

- Imamo zlatne ljude. Veliku pažnju pridajemo školovanju i svim popratnim tečajevima. Svako ljeto zaposlimo po nekoliko mladića, a trenutno brojimo 200-tinjak članova DVD-a Slano, od toga 50-tak djece te 30 operativnih vatrogasaca, aktivnih u svim intervencijama - rekao nam je predsjednik DVD-a Nikša Bianki.

- U prosjeku imamo 100 intervencija godišnje, što ovisi o tome je li godina kišna ili sušnija, što je sve češće slučaj. Ima tu i intervencija u prometu, bilježimo jako veliki porast u zadnjih 15 godina. U zadnje vrijeme su učestale i intervencije na moru, sve to mi odrađujemo. Naš djelokrug je na području općine, ali na poziv županijskog zapovjednika idemo i dalje, gdje god treba pomoći, a po potrebi idemo po cijeloj Dalmaciji. Sudjelovali smo i u akcijama u Gunji i Petrinji - nabrojao je Bianki.

- Radimo i prijevoz vode po primorskim selima, to je u prosjeku 1000 tura godišnje, oko 8000 kubika vode. Vodu vozimo otprije rata, od tada do danas prešli smo otprilike 3 i pol milijuna kilometara na intervencijama i prijevozu vode - barata brojkama naš sugovornik.

- Opreme uvijek fali, ali moramo biti pošteni pa reći da imamo zadovoljavajuće svega što nam treba. Možda smo u nekim stvarima pošli i naprijed jer imamo vrlo vrijednu opremu za spašavanje u potresima koju smo uspjeli iskamčiti od države, županije i europskih fondova.

- Veliku pažnju pridajemo radu s djecom, zato i jest ta popularnost vatrogasaca u Slanomu tolika jer masu današnjih mama i tata su kao mali već bili članovi DVD-a. Svako ljeto za najmlađe na igralištu na Kosmatovici imamo Ljetnu olimpijadu s vatrogasnim igrama, tu bude stotinu ljudi svaki put. Idemo na sva županijska natjecanja i uvijek osvojimo neka prva mjesta pa se kandidiramo na državna natjecanja, tako da smo cijelu Hrtvatsku prošli uzduž i poprijeko - istaknuo je na kraju Nikša Bianki.

19. travanj 2024 22:23