StoryEditorOCM
PrimorjeRADOST BALANJA I DRUŽENJA

Ponovo je oživio Mali Linđo u Slanomu, jedva čekaju pokazati što su naučili: Valjalo je naštimati i lijerice i zamijeniti kineske plastične strune s dlakom iz konjskog repa iz Trnove

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
30. lipnja 2022. - 07:30

Nakon dvije godine prisilne pauze, djeca Dubrovačkog primorja ponovo su zabalala linđo. Velika je radost bila ponovno gledati učenike Osnovne škole Slano kako balaju tradicionalni narodni ples odjeveni u živopisne nošnje Dubrovačkog primorja. Kraj školske godine i prvi dan ljeta proslavljen je nastupom Malog Linđa, a odaziv je bio izuzetan.

image
Ivana Penjak Kasavica

Školska pedagoginja Ivana Penjak Kasavica koja je ujedno i voditeljica ponovo okupljenog plesnog ansambla imala je, kako dodaje, 'čast i radost da ponovno pokrene Mali Linđo', a divni rezultat zajedničkog entuzijazma jest da se uključilo pola škole. Okupila je djecu, organzirala probe i pronašla učitelja Linđa, izvrsnog Nikšu Kraljića, a za suradnju su bili spremni i bivši učenici Baldo Mihović i Antonio Mišeta. Ljudski pedagoški pristup Nikše Kraljića, njihovog 'trenera', kako su ga učenici prozvali, bez zadrške je doprinio tome da su se djeca veselila svakom novom susretu, ističe.

image
Ivana Penjak Kasavica

– Nikša, koji je i sam bio učenik Osnovne škole Slano, u svom pristupu poučavanju ne koristi kritiku, grube riječi ili galamu već dapače, uočava problem i stalno smišlja nove načine da učenici svladaju zadano. Mali Linđo u Slanomu je pokrenula Marija Kola Pendo prije dosta godina. Ovo sad je počelo tako što me ravnatelj pitao bih li uzela Mali Linđo, a ja sam jedva dočekala! Rado sam ih preuzela jer su i moja djeca prošla kroz taj Mali Linđo, koji je ime dobio po jednom lijeričaru kojeg su tako zvali – kaže voditeljica, koja je taj podatak pronašla u Zborniku Dubrovačkog primorja i otoka. 

Linđo, poznat i kao dubrovačka poskočica, najpopularniji je ples Dubrovnika i dubrovačke okolice. Pleše se uz pratnju starinskoga glazbala lijerice, a u prošlosti se izvodio i uz pratnju mijeha

– Mali Linđo je kod nas vannastavna aktivnost koja njeguje tradiciju na koju su Primorci izuzetno ponosni. Nikša je već predložio i razgovarao s Turističkom zajednicom da djeca nastupaju preko ljeta u Slanome, a zauzvrat će se družiti, dobiti pizze i sokove. Ne znam kad je prvi nastup, ali je to načelno dogovoreno. U Malom Linđu sudjeluju sva djeca, od prvog do osmog razreda naše osnovne škole. Svi su željni balanja i druženja – istaknula je.

- Valjalo je naštimati i lijerice i zamijeniti kineske plastične strune s dlakom iz konjskog repa. Lijericu je naštimao Maro Kola iz Banića, a konjsku dlaku donirao je Tomislav Gvozdenica iz Trnove. 

 

ČUVARI TRADICIJE

 

Škola Malog Linđa započela je prije dva mjeseca i u tom relativno kratkom vremenu, sa susretima jednom tjedno, ipak su uspjeli u nakani da se pripreme za nastup za zadnji dan škole, rekla je Penjak Kasavica. Ističe i izvrsnog lijeričara, njihovog učenika Ivana Lučića koji je zvukom lijerice danima unosio radost u njihovu školu, a na samom nastupu, unatoč žuljevima i vrućini, izdržao je do samog kraja.

image

Mali lijeričar Ivan Lučić

Ivana Penjak Kasavica

Sam nastup u sportskoj dvorani Osnovne škole Slano protekao je uz podršku roditelja koji su se odazvali u velikom broju te uz tratamenat za djecu, roditelje i prijatelje škole koji je sponzorirao kum Eko škole Slano, hotel Osmine, kojem su se i ovom prilikom od srca zahvalili.

– To je Ivanina inicijativa da se vrati ta vanškolska aktivnost, a Mali Linđo bio je i dosad najtraženija takva aktivnost – istaknuo je Nikša Kraljić, koji je naučio balati pod mentorstvom Marije Kole Pendo u Malome Linđu, a danas pleše u Foklornoj kulturnoj udruzi Primorska lijera.

– Linđo je ples Dubrovačkog primorja i super je što se nastavlja tradicija, a i djeca su je jako zavoljela. Radimo s dvije skupine, s djecom od prvog do četvrtog razreda, te s onima od petog do osmog razreda. Jest da smo kratko vježbali, ali su djeca željna pokazati što su naučila, pa smo u dogovoru s Turističkom zajednicom da pokažu svoje umijeće. Škola ima i veliki fundus narodnih nošnji pa imaju što obući. Nastupali bi u sklopu događanja 'Ljeto u Dubrovačkom primorju' na Trgu u Slanomu. Nalazit ćemo se prije tih nastupa kako bismo imali probe za tu stariju, A skupinu, a na jesen, koliko znam, škola će nastaviti s Malim Linđom – rekao je Nikša Kraljić. Dobra je vijest da će od jeseni u školi biti i učenja sviranja lijerice jer je već danas problem naći i nekog starijeg koji svira taj instrument.

image
Ivana Penjak Kasavica

Uz sve blagoslove, podršku i pomoć ravnatelja, svih kolegica i kolega te roditelja, Primorci su izuzetno sretni što djeca opet  plešu linđo i čuvaju tradiciju svoga kraja, naglasila je na kraju Ivana Penjak Kasavica.

20. travanj 2024 13:06