StoryEditorOCM
PrimorjeSTAR OKO 700 GODINA

Majkovski dub nominiran za Hrvatsko stablo godine

Piše DML
6. listopada 2021. - 20:39

U natječaju za Hrvatsko stablo godine našao se i Majkovski gorostasni dub, hrast medunac star oko 700 godina. Za stablo godine predložio ga je Antun Kraljević, a evo i priče o ovom prekrasnom stablu:

U Majkovima stoji stari dub, na mjestu gdje se vijećalo i donosilo odluke i izvršavalo kazne. Legenda kaže da je stablo izraslo na mjestu gdje su se zaljubili vila i lokalni momak, a kako nije mogla ostati među ljudima, pretvorila se u sjeme duba i izrasla kako bi mogla biti blizu svoje ljubavi. Kažu da ako se dade zavjet ljubavi ispod tog duba, da će duše ostati vječno skupa. Dub je predmet lokacijske i građevinske dozvole preko kojega će se izvesti polaganje cijevi i bit će srušeno, stoji na stranici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, ali načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić demantira tvrdnju da će stablo biti srušeno što je, po njegovim riječima, potvrdio i Vodovod.

Rezultati glasovanja za Hrvatsko stablo godine nevidljivi su od 27.09.2021. u ponoć, dok će proglašenje pobjednika biti 15. listopada 2021.

24. travanj 2024 13:26