StoryEditor
PrimorjeBEZ COVID POTVRDA|

Javili su nam se zaposlenici OŠ Slano kojima u utorak nije dozvoljen ulaz u školu. Evo što kažu

Piše dv
18. studenog 2021. - 10:22

Dio zaposlenika Osnovne škole Slano koji su u utorak odbili pokazati COVID potvrde nakon čega im je bio zabranjen ulazak u školu, reagirao je na medijske objave te pojasnio o čemu se radilo.

- Nakon brojnih medijskih vijesti vezanih za tzv. štrajk prosvjetara OŠ Slano na datum 16.11.2021. htjeli bismo dati određene demantije vezane za točnost iznesenih podataka kao i obrazložiti razloge svoje odluke u odbijanju pokazivanja covid potvrde. S iznesenim medijskim tvrdnjama iskreno smo veoma razočarani, ali ne i iznenađeni. Vijesti koje su objavljene i prenesene na brojnim internetskim portalima veoma su neobjektivno, selektivno i jednostrano prikazane, bez prevelikog pokušaja da se i ustanovi pravo činjenično stanje – ističu zaposlenici naglasivši kako nije bila riječ o štrajku, za koji se, dodaju zna procedura, kao i tko ga točno zakonski pokreće.

- Doduše, određenu pravnu pomoć i zaštitu zaposlenici koji su u sindikatima su imali, ali ovaj korak prvenstveno je bio nužan moralan čin. Ovdje nije bila riječ o nekakvom hiru, ishitrenosti već zajedničkoj dobro promišljenoj odluci, koju smo donijeli iz vlastitih individualnih stajališta i uvjerenja. Nužno je istaknuti da smo kao zaposlenici OŠ Slano savjesno, odgovorno i na vrijeme došli na svoje radno mjesto s namjerom održavanja nastave, a da smo u toj namjeri bili spriječeni te udaljeni s radnog mjesta o čemu postoje i službeno potpisane izjave. Iskreno nas je zasmetala svojevrsna medijska manipulacija s uzimanjem djece, učenika u smislu kako s tim činom njihovim učiteljima nije stalo do njih i njihova dobra. Vjerujemo kako je svakom čitatelju tako napisanih vijesti, koji kritički promišlja, jasno tko je i što je stvaran uzrok problema koji je učenicima tog dana onemogućio regularnost nastave.

image
Ilustracija
Matija Djanjesic/Cropix

Smatramo kako je naš potez čin legitimnog te nužnog građanskog neposluha. U načelu ne želimo ulaziti u problematiku i polemiku oko cijepljenja, samim tim još više jer je veći dio zaposlenika cijepljen ili je prebolio korona virus. Vrijedi istaknuti kako je veliki dio skupine kolega imao sve uvjete kako bi mogli 'službeno' ući na svoje radno mjesto. Zadivljujuća je činjenica da su se ti isti ljudi kolegijalno i promišljeno solidiralizirali s onima koji nisu ostvarili te uvjete.

Naš cilj nije bio anarhističan, destruktivan niti devijantan, dapače, vođeni s idealima htjeli smo ukazati na nužnost slobode izbora. Ne možemo prihvatiti prisilu, ucjenu koja nam se nameće. Treba priznati kako je ta ista ucjena dosta dobro kamuflirana u jednom lijepom nenametljivom i „demokratskom“ govoru. Činjenica ostaje kako se u ljudima posljedično prouzročilo ozračje straha, nemira, nepoznanica…..

Učitelj s riječju koja nema vlastiti primjer, životno svjedočanstvo ne može se nazvati pravim učiteljem. U školi pokušavamo djecu učiti kritičkom promišljanju, demokraciji, ljepoti slobode, stoga držimo kako smo dužni dati i osoban primjer. Trudimo ih se učiti duhu poniznosti, ali ne i slijepe poslušnosti.

Smatramo kako nam se upravo ovim nasilnim putem s covid potvrdama posljednično uskoro svima ukida i mogućnost slobode izbora samog cijepljenja. Nužno je ostaviti tu slobodu svakom pojedincu.

image
Ilustracija
Tonći Plazibat/cropix

Nadalje, s ovim se u našoj domovini stvara otvorena društvena segregacija i diskriminacija na koju ne želimo i ne možemo pristati.

Želimo živjeti u slobodnom i tolerantnom društvu, bez ikakvih prisila, ucjena i straha jer jedino je takav svijet onakav kakvog ga želimo ostaviti našim budućim naraštajima, svijet za kojeg želimo pripremati naše učenike, svijet za kakav se vrijedi boriti i kakvog vrijedi sačuvati…… stoji u reagiranju koje je potpisano sa 'Veliki dio kolektiva OŠ Slano'.

22. siječanj 2022 14:52