StoryEditorOCM
PrimorjeLOKALNI IZBORI 2021.|

U Dubrovačkom primorju ide se u drugi krug izbora, Knežiću nedostajalo manje od 0,5 posto glasova

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. svibnja 2021. - 20:50

Na ovogodišnjim lokalnim izborima tri su se kandidata natjecala za načelnika Općine Dubrovačko primorje - Nikola Knežić (HDZ), koji je načelnik ove Općine bio u posljednja tri mandata i krenuo je po četvrti, Pero Grošeta (DDS), te Vlaho Mozara (kandidat grupe birača).

Nikola Knežić (HDZ) prvi je put načelnikom imenovan nakon izbora 2009. godine.

Na listama za izbor vijećnika ovog općinskog vijeća odmah iza Pera Grošete našao se prošlogodišnji gubitnik izbora za načelnika iz stranke DDS, Mato Mišković, koji se prije 4 godine jedini, uz Knežića, kandidirao za načelnika Općine Dubrovačko primorje.

Od ukupnog broja birača prije 4 godine, njih 1799, na birališta je izašlo 1104 birača, od kojih je Knežić osvojio 706 glasova i pobjedu u prvom krugu izbora sa 63,95 posto glasova. Općinsko vijeće sastavljeno je tada od 7 mjesta za HDZ, 3 za Dubrovački demokratski sabor i 1 mjestom HSS-a.

image
Nikola Knežić
Dv

Do 16.30 sati izlaznost u Dubrovačkom primorju bila je 46,71 posto. 

Nikola Knežić javio nam se večeras na pozive i rekao da pričekamo prve rezultate. S druge strane, njegov protukandidat za načelnika Vlaho Mozara javio se oko 20.45 sati vrlo uzbuđeno, rekavši da se u Slanomu upravo 'događa rat' i da ne može zasad ništa reći o rezultatima izbora. 

- Radit će se o dva glasa razlike, cijeli dan imamo skandale. Čekali smo u zgradi Općine da dođu izborni materijali, ali oni nisu u zgradi Općine, nego u Matičnom uredu. Na našu primjedbu da su tu, izbačeni smo vanka! - rekao je Mozara. - Znači, oni su sada počeli raditi bez našeg promatrača, a praktički se radi o dva glasa! Tu vam je rat i sad vam više ništa ne mogu reći - zaključio je tada Mozara. 

Ni u 21.30 još nisu bili objavljeni privremeni rezultati lokalnih izbora u Dubrovačkom primorju na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

No, Nikola Knežić rekao nam je da im je 'Vijeće podijeljeno i da vjerojatno idu u drugi krug izbora jer mu nedostaje 1 posto za dobiti izbore u prvom krugu'. 

- Čekamo da se sve prebroji do kraja - kazao je Knežić. 

Mozara nas je nazvao oko 22 sata i rekao da su 'uspjeli staviti situaciju pod kontrolu, a da će rezultati stvarno biti u par glasova', te da još čekaju službeno prebrojavanje.

- Vidjet ćemo hoćemo li skinuti HDZ s vlasti u Općini. Svakako smo ih skinuli, u 22 dana napraviti ovakav 'Blitzkrieg'... Očekivali smo ništa, a jako naginjemo na pobjedu. Nismo spavali tri dana, muku mučimo sa svim tim pravilima, gdje god se nešto dogodilo, bilo je na našu štetu. Svugdje smo imali promatrače, imali smo i neugodna iskustva. Spriječili smo puno toga, svašta se radilo, jutros je u Slanomu nestalo 70 biračkih listića, a poslije su se magično pojavili - rekao je Mozara. - Bila je to mrtva trka, znali su to puno bolje od nas. Hvala svim biračkim odborima, poslije ćemo pokušati sve te sitnice popraviti - poručio je Vlaho Mozara. 

U 22.30 DIP je objavio privremene rezultate i potvrdio Knežićeve bojazni - osvojio je 49,48 posto glasova, a treba mu 50 posto i 1 glas. No, u ta doba obrađena su bila tek 3 od ukupno 8 biračkih mjesta, pa se još čekao konačni rasplet situacije. 

U 23.15 sata prebrojavanje je pokazalo da Nikola Knežić ima 49,54 posto i osvojenih 493 glasa, Vlaho Mozara 35,87 posto i 357 glasova, te Pero Grošeta 12,86 posto i 128 glasova. 

19. travanj 2024 20:50