StoryEditorOCM
PelješacDOBRA SRCA

Volonteri od Stona do Osijeka pomogli Majuru

Piše DV
17. siječnja 2021. - 18:08

Više od četrdeset srednjoškolaca i studenata kao i poduzetnica i poduzetnika u organizaciji Centra poduzetnica (nekadašnji Ženski poduzetnički centar) i Udruge mladih Grubiša iz Grubišnog Polja provelo je volontersku akciju pomaganja u potresom razrušenoj općini Majur u Sisačko moslavačkoj županiji.

Volonteri koji su pristigli gotovo iz cijele Hrvatske (od Stona do Osijeka) u Majuru su radili na raspodjeli i dovozu kuhanih obroka, posebice u teško pristupačna područja općine, uglavnom rijetko naseljenih starijom populacijom, kao i u razvrstavanju i pakiranju za distribuciju potrebitima nekoliko tona pristiglih donacija u hrani, odjeći, kemijskim potrepštinama, igračkama, kao i grijalicama.

Općina Majur, jedna je od brojnih u potresu stradalih područja, kako devastirane infrastrukture, obiteljskih i gospodarskih zgrada, tako i narušene kvalitete života, no zbog činjenice da je poprilično „izolirana“ na  Banovini, do sada njezini stanovnici nisu dobivali toliku pomoć, kao ostala stradala područja.

- U grubo gotovo da nema dimnjaka koji je čitav na području općine, što je posebno teško, jer se većina žitelja grije na drva. Imamo oko 800 žitelja, a uglavnom je to staračko stanovništvo, čak 40 posto svih njih je starije od 65 godina, a ulaskom u Europsku Uniju, gotovo svi mladi su otišli s našeg područja. Stoga su nam dragovoljni rad i ova vrsta pomoći prioritetni i jako važni za obnovu nakon potresa, te se zahvaljujem svima koji su nam došli pomoći i još uvijek pomažu kako bi čim prije stalni na noge – kazala je načelnica općine Majur Klementina Karanović, u povodu volonterske akcije srednjoškolaca, studenata, poduzetnica i poduzetnika, a koja se provodila i provodit će se i dalje tijekom ove godine.

- Dan nakon potresa naše članice i članovi su preko našeg centra već upućivali donacije i pomoć u stradala potresom područja, a nakon toga uslijedio je i volonterski rad. I nastavljamo dalje tako, jer znamo da ovi ljudi trebaju stalno pomoć dok se ne normalizira situacija u cijelosti, a ne samo prvih mjesec dana – izjavila je Sanela Dropulić, direktorica Centra poduzetnica, koji je ovu aktivnost organizirao u općini Majur u suradnji s Udrugom mladih „Grubiša“ iz Grubišnog Polja.

19. travanj 2024 06:45