StoryEditorOCM
PelješacPOJEDITE NEŠTO PRIJE

U subotu svi u Brijestu na Dan malostonske kamenice: Dogodine bi se manifestacija mogla vratiti u Mali Ston, a počeli su na uzgajalištima raditi Filipinci i Nepalci...

Piše Bruno Lucić
15. ožujka 2023. - 07:31

Pelješac će za nekoliko dana opet postati gastronomsko središte Dubrovačko-neretvanske županije. Mjesec ožujak je tradicionalno rezerviran za manifestaciju Dan malostonske kamenice koja će se ove godine održati 18. ožujka od 11 do 17 sati u Brijesti. Razdoblje je ovo kad su kamenice najpunije i najukusnije, a žitelji iz cijele Županije dobit će priliku uživati u ovoj deliciji i to za 1 euro, koliko je cijena jedne kamenice. A, ne treba zaboraviti kako je kamenica i afrodizijak. Djelatnica Turističke zajednice Općine Ston, Sanja Hladilo, otkrila je što posjetitelje točno očekuje.

image

Sanja Hladilo

Privatni album

- Pripremljen je bogat program. Stonski školjkari će doći sa svojim brodovima, maunama i posjetitelji će moći uživati u degustaciji kamenica. Tu će biti pelješki vinari s njihovim vrhunskim vinima, udruga Liga protiv raka, ogranak Pelješac, imat će humanitarnu prodaju lokalnih slastica. Udruga Djeca Pelješca će pripremati slane i slatke pogače i bit će gulaš od sipe s purom, te pečene srdele. Svakako, posjetitelji ne moraju biti zabrinuti da će ostati gladni. Glavna festa će biti u Brijesti, a restorani će, naravno, biti otvoreni, neki će imati i svoju ponudu, kaže Hladilo.

Mnogi se pitaju zašto se manifestacija održava u Brijesti umjesto u Malom Stonu kao prethodnih godina.

image
Božo Radić/Cropix

- Prošle godine smo probali u Brijesti i stvarno se pokazalo odličnim izborom, prostor je veći, pogodno je za parkirati, sve te mogućnosti su se pokazale boljima nego u Malom Stonu. Imamo više zainteresiranih školjkara za Brijestu i na kraju je ispalo tako najbolje. Malostonska kamenica dolazi iz cijelog Malostonskog zaljeva, ne dolazi naziv ‘malostonska kamenica‘ zbog Malog Stona, nego zbog Malostonskog zaljeva, a Brijesta je isto u Malostonskom zaljevu, ima jako puno školjkara, imali su želju i ugodili smo im. Zašto ne bi bilo malo promjene?! Voljeli bismo da se manifestacija vrati u Mali Ston... Možda sljedeću godinu Dan organiziramo na više lokacija, naravno, vratili bi se u Mali Ston, ali vidjet ćemo, pojašnjava Hladilo koja poručuje kako bi bilo dobro pojesti nešto prije degustacija kamenica jer kamenice i crno pelješko vino mogu malo ‘teže‘ pasti na prazan želudac, posebno onima koji nisu navikli.

image
Božo Radić/Cropix

Tomislav Božović je školjkar iz Brijeste, a u subotu očekuje veliki broj posjetitelja.

- Sve ide prema svom tijeku, kamenice se pripremaju, uspjet ćemo pripremit količinu da svi koji dođu budu zadovoljni i da probaju kvalitetne kamenice. Most se otvorio, naše mjesto doživjelo je veliku promjenu u svemu tome, dolazi puno više ljudi. Za ovaj dan ćemo imati dovoljno kamenica, a za sezonu ćemo vidjeti, velike su najave, imat ćemo kamenica do određenog perioda, ali mislim da će se sve prodati, kaže Božović.

Osvrnuo se i na stanje s uzgojem mušula.

- Ovo nije njihovo razdoblje, one sad puštaju mlađ pa su prazne u ovom dijelu godine. U petom, šestom, sedmom, osmom i devetom mjesecu, kad je toplije vrijeme i kad se more počne grijati, one se pune i u sezoni budu pune. Prošle godine bile su zadovoljavajuće, stvarno su solidno bile popunjene, otkriva školjkar iz Brijeste.

Božović pozdravlja lokaciju za obilježavanje ovogodišnjeg Dana malostonske kamenice jer to puno znači samom mjestu.

image

Tomislav Božović

Tonći Plazibat/Cropix

- Nama to odgovara, a meni je žao što nije u Malom Stonu. Valjda će dogodine ponovno biti pa ćemo imati na dva mjesta – i u Brijesti i u Malom Stonu. Više je uzgajivača u Malom Stonu, nas je pet u Brijesti, ali smo veliki uzgajivači, naše područje je po proizvodnji veliko, posebno kad je riječ o mušulama, možda je najveće u Hrvatskoj, veli sugovornik.

Izdvojio je i dva najveća izazova s kojim se on i njegovi kolege najčešće susreću.

- Najveći problem nam je ovrata koja nam čini štetu... Mi se pripremamo za sezonu, a ona može doći prilikom povratka s mrijesta sad u trećem ili četvrtom mjesecu. U jednoj noći vam učini štetu, može vam smanjiti proizvodnju za 90 posto! To su velike dubine i za to nemate adekvatnu zaštitu, a zaštita jako poskupljuje samu proizvodnju. Drugo, nema radne snage, što je svugdje problem. Ovo kod nas je težak posao, neće ga svatko raditi, zimi – ljeti, non-stop ste u mokromu... Vjerojatno će nam doći Nepalci ili Filipinci, baš kod nas će doći dvoje u šestom mjesecu. Neke naše kolege su ih već zaposlili i zadovoljni su s njima, recimo imamo kolegu u Bistrini koji je zaposlio nekoliko... Počeli su dolaziti u zadnjih godinu dana. Morate biti zadovoljni s njima kad nemate drugog izbora. Ono što sam vidio, ljudi nakon mjesec dana nauče raditi... Jer, drugoga načina nemate, posao je pretežak i naši ga ljudi neće raditi, govori Božović.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Predsjednica udruge Stonski školjkari, Marija Radić, očekuje veliku posječenost u subotu.

- Imamo dosta upita vezano za promjenu lokacije. Naglasila bih kako imamo veliki broj uzgajivača s područja Brijeste, to je sad veliko uzgojno područje školjkaša. Oni su izrazili želju da ne bi išli iz svog mjesta tako da će se ove godine uzgajivači okupiti na rivi u Brijesti. Bitno je da manifestacija ide dalje, da ne dolazi do prekida. Nailazimo na različita mišljenja, prošle godine su bile dvije lokacije – Brijesta i Bistrina, ali dogodine bi se moglo organizirati na način da opet bude Brijesta, ali i Mali Ston. Ne znam kolika će biti posjećenost, ali time bi se malo rasteretilo. Mali Ston je bio dosta prihvatljiviji s obzirom da su tu restorani... Mali Ston, Ston - sve je to bilo popunjeno! Mislim da to ni sad nije problem: ako ljudi odu u Brijestu degustirati kamenice, nije neka velika udaljenost a da se ne mogu vratiti u Ston ili Mali Ston, mišljenja je Radić.

Vlada velika potražnja za kamenicama, osobito tijekom ljetnih mjeseci.

image

Marija Radić

Božo Radić/Cropix

- Imamo kontinuiranu proizvodnju kamenica, ali ne možemo utjecati na rast kamenice, od prihvata mlađi do veličine za konzumiranje treba proći neko razdoblje, imamo tu neke vremenske čimbenike na koje ne možemo utjecati, uglavnom ovisimo o prirodi. Imamo prirodni mortalitet, imamo i nešto štete na uzgajalištima što se tiče ovrate, ali nadamo se da ćemo iznijeti sezonu koja je pred nama, govori Radić te dodaje:

- Težak je to posao, ljudi se, mladi pogotovo, okreću nekim lakšim načinima zarade. Može se živjeti od ovoga, ali je stvarno potrebno uložiti truda i vremena, to je fizički posao... Sve ima svoje prednost i mane. Lani je bilo slabo kiše tako da nije bilo napretka kad je riječ o kamenicama i dagnjama, samo se bojimo ovrate. Napomenula bih da se sve više uzgajivača okreće proizvodnji kamenica jer je kamenice dosta lakše zaštititi – recimo, od same ovrate. S dagnjama je to druga priča, lakše je ovrata uništava, dosta je pala proizvodnja dagnji u odnosu na prethodne godine, naglašava Radić ističući kako Pelješki most itekako znači, Stonskom obilaznicom će se Ston prometno rasteretiti, ali je uvjerena da će svi posjetitelji koji su voljni doći u Ston i kušati kamenicu svakako doći.

image
Tonći Plazibat/cropix

Napominje važnost nastavka tradicije, a podcrtava i kako nije jedina uzgajivačica školjaka. Udruga se aktivno bavi promocijom malostonske kamenice, rađena je i monografija, a cilj je očuvati zaljev i privući mlade ljude koji bi se nastavili baviti ovim poslom jer bi bila velika šteta izgubiti ovu djelatnost.

23. studeni 2024 13:38