StoryEditorOCM
PelješacU SUBOTU

Svečanost sadnje reznice najstarije loze na svijetu

Piše DV
20. travnja 2023. - 12:52
Sadnja reznice najstarije loze na svijetu Stare trte u Muzeju vinogradarstva i vinarstva - PutnikovićPz Putniković/

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje koji se i ove godine obilježava pod krilaticom „Investiraj u naš planet“ Poljoprivredna zadruga Putniković u svom Muzeju vinogradarstva i vinarstva – Putniković upriličit će svečanost sadnje reznice najstarije loze na svijetu.

Ovom aktivnošću namjera je ukazati na dugu povijest međusobnog odnosa između prirode i kulture, tj. čovjeka, u kreiraju kulturnog krajobraza, vinograda i suhozida, koji u našoj tradiciji odražavaju najbolje primjere održivosti i podjednakog vrednovanja prirodnih i kulturno-povijesnih sastavnica. Sadnica Stare trte upotpuniti će i već bogati postav Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković. Stara trta, odnosno modra kavčina iz Maribora, broji više od 400 godina, a njezina starost utvrđena je 1972. god. metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Na 44. „Tradicionalnom rezu najstarejše trte“ u Mariboru, Poljoprivredna zadruga Putniković dobila je čast da zasadi reznicu Stare trte ispred Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću.

U subotu, 22. travnja u Putnikoviću u Muzeju vinogradarstva i vinarstva bit će stoga upriličena svečanost sadnje loze uz prigodan kulturno-glazbeni program. Službeni program započet će u 17:00 sati pozdravnim govorima domaćina i uvaženih gostiju, župana i načelnika općine, nakon čega će uslijediti kratka stručna izlaganja na temu kulture i povijesti vezane uz Staru trtu, kao i budućnosti vinogradarstva i vinarstva te njihove promocije. U 18.00 sati započeti će svečani čin sadnje reznice na terasi Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću, koji će popratiti izvedba poezije o vinu, djevojke u narodnim nošnjama te tradicijska kubura „veselica“. Nakon službenog dijela posjetitelji su pozvani na druženje uz živu glazbu, kamenice i vino.

16. lipanj 2024 15:06