StoryEditorOCM
PelješacIZNENAĐENJE U ŠETNJI|

Slučajno pronašla dragocjeni crni tartuf i darovala ga prijateljima

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
14. lipnja 2021. - 10:22

Ivanka Bogoje iz Orebića u jednoj od svojih šetnji prirodom pronašla je dragocjeni crni tartuf i poklonila ga svojim prijateljima, gostima iz Njemačke, koji već niz godina izabiru njezin apartman za odmor.  

'Nemam namjeru stati'

Ivanka je zaljubljenica u branje šparoga, to joj je velika strast i svaki slobodan trenutak provodi u prirodi.

- Šetala sam po običaju, počela je kišica koja me natjerala da se sakrijem pod bor. Pričajući na mobitel, ugledala sam manjeg kojeg sam skontala da je 'isplivao' na vrh. Oduševljeno sam ga otkinula, pazeći da mu ostane rupa i zatrpala nazad zemlju misleći ako je ovaj mali tu, sigurno ima još. Malo dalje je zemlja već bila nabuhla i tu sam rukom iskopala ovog većeg – govori Ivanka o pronalasku tartufa, kojega je pronašla sama, bez pomoći svog labradora koji voli otkopavati samo kosti.

- Zvala sam neke osobe koje su stručne i raspitala se. Ovaj veći je toliko 'smrdio', tj. kako stručnjaci kažu 'mirisao' po amonijaku toliko da je zrelost 99 posto i taj je za konzumiranje vrhunski – kaže nam Ivanka. - Inače sam majstor u branju divljih šparoga po brdu, a ovo me sad zainteresiralo i nemam namjeru stati. Poklonila sam prvi 'ulov' tartufa mojim dragim gostima koji su više u mene u apartmanu nego doma u Njemačkoj – kaže s osmijehom.

Cijena i do 100 eura

Crni tartuf je vrsta gljive koja je u Hrvatskoj najraširenija u Istri. Status zvijezde među gljivama stekli su svojim jedinstvenim okusom kojeg ili volite ili mrzite, te rijetkošću i zahtjevnim načinom skupljanja, ali i svojstvima koja im pripisuju. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu, a crni tartufi popularni su u Francuskoj i traženi među kulinarskim znalcima. Istraživanja su pokazala kako jestivi crni tartufi različitih vrijednosti rastu svugdje u Hrvatskoj, a ponegdje i u komercijalnim količinama. Mnoge zemlje Europe - Francuska, Italija, Španjolska, Portugal, Grčka - uzgajaju ga na plantažama. Cijena mu doseže i 100 eura za kilogram. 

25. travanj 2024 16:44