Sladoledi s Pelješca ‘Croccantino‘ proglašeni su hit proizvodom 2022. u projektu ‘Startaj Hrvatska‘. Ova je godina tako za osam poduzetnika postala velika poslovna i životna prekretnica u kojoj su dokazali da se sve može svojim trudom i radom. Jedan se par među njima posebno istaknuo i dobio titulu hit proizvoda treće sezone ‘Startaj Hrvatska‘.
Radi se o poslovnim i životnim partnerima, paru koji čine Marija Antunović i Ivan Borac. Pitali smo ih nekoliko pitanja.
Gdje sada živite i gdje radite, s obzirom da se vaša mala slastičarnica nalazi u Orebiću? Je li otvorena i zimi?
- Trenutno živimo i radimo u Zagrebu i razvijamo naš novootvoreni pogon za proizvodnju sladoleda i prodaju tradicionalnih peljeških slatkarija u našoj trgovini Pelješki zet na Dolcu. Budući da je ovo obiteljski obrt i da cijela obitelj i naš tim zaposlenika na Pelješcu s nama nosi ovaj posao, slastičarnica Croccantino je otvorena cijele godine.
Tko se i zašto sjetio baš sladoleda, kad je to bilo, koji je bio prvi sladoled i kako su nadalje nastajale ideje za razne okuse kojih je na SPAR-ovim policama sada sedam?
- Ivan i ja smo 2013. bili u posjeti sestri Ivani koja je u to vrijeme studirala u Bologni u Italiji. Tamo smo imali priliku probati pravi talijanski artizanski gelato i oduševili smo se okusom i teksturom. Kada smo došli na ideju otvaranja slastičarnice, znali smo da je taj doživljaj sladoleda ono što želimo ponuditi našim gostima. Prvi sladoled koji smo napravili u našem pogonu na Pelješcu je bio sorbet od domaćeg limuna. Sa prvih 7 okusa našeg sladoleda koji se nalaze na policama Spara željeli smo predstaviti našu životnu priču i Pelješac: jagoda i pistacija su bili prvi okusi koje smo probali u Italiji i s kojima smo se oduševili, Croccantino, Amaretti, Orasnice i Rogač & čokolada inspirirani su našim tradicionalnim, ručno rađenim pelješkim slatkarijama, a Slani kikiriki smo zasolili stonskom soli. Željeli smo na tržište donijeti drugačije, unikatne i autentične okuse.
Po čemu su vaši sladoledi posebni, po čemu se razlikuju od drugih?
- Naši sladoledi rađeni su prema vlastitoj jedistvenoj recepturi i talijanskim principima proizvodnje. U proizvodnji ne koristimo polugotove smjese već sami izrađujemo svoju bazu. U proizvodnji koristimo pravo voće i orašaste plodove, sami ručno kuhamo svoju slanu karamelu i pravimo svoje kekse koje meljemo u sladoled. Svaki sladoled je ručno rađen, u njemu nema ubrizganog zraka i beskompromisno ustrajemo na kvaliteti.
Koji su daljnji planovi nakon potpisivanja ugovora u projektu Startaj Hrvatska?
- Želimo se razvijati kako bismo mogli kontinuirano isporučivati naručene količine i tako odgovoriti na još veću potražnju koja bi se mogla stvoriti, posebno s obzirom da nam za par mjeseci počinje ljetna sezona. Ako to bude značilo ulaganje u dodatne kapacitete, idemo u tom smijeru. Naravno, imamo planove i za nove okuse.
U vašoj slastičarnici ima i sjajnih kolača, imate li planove s kolačima slične onima sa sladoledom?
- U Croccantinu već možete probati kolač Amaretto koji je inspiriran slasticom Amaretti i jedan je od najtraženijih i najukusnijih kolača u našoj ponudi.
Kojih su sve okusa vaši sladoledi i namjeravate li im pridodati neki?
- U Sparu se može kupiti 7 okusa našeg sladoleda: sorbet od jagode i krem sladoledi Pistacija, Amaretti, Orasnice, Rogač & čokolada, Croccantino i Slani kikiriki. Planiramo u budućnosti razviti i neke nove okuse. Na Pelješcu ljeti imamo zaista široki asortiman okusa, a najponosnija sam na naše rođendanske okuse: Kruške u Dingaču, alkoholne sladolede, sladolednu Rožatu i sl.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....