StoryEditorOCM
PelješacBORBA PELJEŠKOG VINARA |

ODVJETNICA OBITELJI ROZIĆ Navodi kako su vinogradi u predjelu Mili na državnom zemljištu su neistiniti i zlonamjerni, očitovanje HC-a je neosnovano

Piše Bruno Lucić
16. listopada 2020. - 07:24
Nakon što je pelješki vinar Miho Rozić predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta, Josipu Škoriću, ali i predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću te premijeru Andreju Plenkoviću poslao otvoreno pismo u kojemu navodi kako mu se oduzima nešto više od 40 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama Boljenovići i Ston, iz Hrvatskih cesta na traženje novinara stiglo je očitovanje.

U međuvremenu je teška mehanizacija grčke tvrtke Avax koja izvodi radove u ponedjeljak ujutro ušla u vinograd na lokalitetu Mili neposredno iznad skretanja za trajektno pristanište Prapratno. Situacija je dobila dramatične obrise kad je Rozić u jednom trenutku pokušao spasiti vinograd popevši se na bager, ali ga je policija na kraju odvela u postaju. Na očitovanje Hrvatskih cesta u kojemu se navodi kako Rozić od početka radova, već 11 mjeseci, u više navrata na razne načine onemogućava da Hrvatske ceste, koje vode projekt od državnog značaja, uđu u posjed državnog zemljišta, osvrnula se odvjetnica obitelji Marina Maslek.

image
CROPIX


- Očitovanje Hrvatskih cesta je netočno i neosnovano u cijelosti. Posebno smatramo važnim istaknuti da se obitelji Rozić ne izvlašćuju samo one nekretnine na kojima je bio prisilni ulazak u posjed 12. listopada, već i veliki broj drugih nekretnina, na 12 različitih pozicija. Gospodin Rozić se žalio samo na ona rješenja o izvlaštenju za koja smatra da su zaista povrijedili njegove interese, dok se na rješenja o izvlaštenju u pogledu onih nekretnina koje nisu od presudne važnosti za opstanak obiteljskog poljoprivredno gospodarstva, vlasnika njegova sina Andrije Rozića, nije uopće žalio, ističe Maslek te nastavlja:

- Također, gospodin Rozić se protivio ulasku u posjed samo za one parcele na kojima su zaista njegovi vinogradi o kojima ovisi egzistencija njegove obitelji, i daljnja mogućnost privređivanja proizvodnjom vrhunskih vina od grožđa uzgojenog u tim vinogradima, i to prije nego se okončaju pregovori o nagodbi, na način da se Mihu Roziću osigura naknada za izvlaštene nekretnine u obliku druge, odgovarajuće nekretnine. U pregovore su bili uključeni, osim Hrvatskih cesta d.o.o. i nadležno Ministarstvo poljoprivrede, kao i Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku, pojašnjava Maslek.

image
CROPIX


Iz Hrvatskih cesta naveli su da „nova trasa prolazi pretežno neobrađenim šumskim zemljištem, osim na dijelu predjela Mili“ te da je „na tom dijelu trasa položena na državnom zemljištu na kojem je gospodin Rozić zasadio vinograd“. Također, iz HC napominju kako se „svi radovi izvode u skladu s građevinskom dozvolom i pripadajućom projektnom dokumentacijom.“

- Navodi kako su vinogradi obitelji Rozić u predjelu Mili na državnom zemljištu su neistiniti i zlonamjerni. Točno jest da zemljišnoknjižno stanje u pogledu pojedinih nekretnina na kojima se nalaze vinogradi Miha Rozića nije zemljišnoknjižno uređeno, ali su odgovarajući sudski postupci radi utvrđenja njegova prava vlasništva na tim parcelama u tijeku. Notorna je činjenica da u RH zemljišnoknjižno stanje u pogledu velikog broja nekretnina nije uređeno, odnosno da zemljišnoknjižno stanje u velikom broju slučajeva ne ogovara stvarnom vlasničkom i posjedovnom stanju na terenu, ističe Maslek koja je dostavila tekst e-maila koji je od predstavnika Hrvatskih cesta d.o.o., datiran 10. lipnja 2020., upućen odvjetnici Miha Rozića, a u kojem se, između ostaloga, navodi kako „nadležno Ministarstvo poljoprivrede, međutim, u svom očitovanju, ne osporava da postoji zakonska mogućnost naknade za izvlaštene nekretnine, u vidu davanja zamjenske nekretnine izvlašteniku Roziću“.

image
Odvjetnica Marina Maslek
Dubrovački vjesnik


- Nakon slanja ovog e-maila, Miho Rozić je zatražio i ishodio elaborat procjene za dio nekretnina koji traži da mu se ustupe u vlasništvo kao oblik naknade, te ih je dostavio svim tijelima koja su sudjelovala u pregovorima. Do dana zakaznaog ulaska u posjed na drugim nekretninama (drugi vingorad) koje je bilo zakazano za dan 10. srpnja 2020. na ovaj dopis nije odgovoreno, potom su održani parlamentarni izbori i svaki daljnji pregovori su zamrli, objašnjava odvjetnica.

Iz Hrvatskih cesta tvrde kako su „svi izvlaštenici naknađeni za svoje nekretnine i poboljšice, kao i izvlaštenik Miho Rozić“. Naveli su kako se „prisilno uvođenje u posjed, u odnosu na preko 1100 vlasnika nekretnina, na cjelokupnoj dionici, provodi se samo u odnosu na izvlaštenika gospodina Rozića“.

- U odnosu na navode da je izvlašteniku plaćena naknada za sve uništene biljke (poljoprivredne poboljšica – masline i vinove loze), navodimo: iz rješenja o izvlaštenju razvidno je da je vrijednost svakog od ukupno 3.685 izvlaštenih trsova vinove loze (posve neovisno o vrijednosti samog zemljišta), u postupku izvlaštenja procijenjena na iznos od 216 kuna, dok je vrijednost svake od ukupno 23 masline procijenjena na 4.200 kuna. Po neovisnom vještaku Niku Obrvanu, vrijednost poljoprivrednih poboljšica na izvlaštenim parcelama iznosi 3.299.304,80 kuna (a ne 1.018.488,90 kuna kako je određeno rješenjem o izvlaštenju). U prethodno izrađenom vještačenju Nika Obrvana utvrđena je vrijednost po trsu u iznosu od 657,70 kuna, dok iz vještačenja Agronomskog fakulteta koje je Miho Rozić ishodio u tijeku postupka proizlazi da bi vrijednost svakog trsa bila 582,75 kuna po trsu vinove loze (a ne 216 kuna kako je određeno rješenjem o izvlaštenju). Prvotna vrijednost trsova po vještacima angažiranima od Hrvatskih cesta je procijenjena na cca. 120 kuna, da bi, po uloženim prigovorima i ponovljenom vještačenju, bila prihvaćena vrijednost od 212,00 kuna po trsu. Oba vještačenja su dostavljena u spis predmeta, ali ona nisu uzeta u obzir, naglašava Maslek.

image
CROPIX


Rozić trenutačno ima 22 tisuće korijena visokovrijednih autohtonih vrsta loze i 210 stabala maslina, a izgradnjom ove dionice državne ceste bit će uništeno šest tisuća korijena loze u punom biološkom naponu, odnosno 35 posto njegovih nasada loze, te 23 stabla maslina.

- Naglašavamo, pri tome, da je svaki trs vinove loze, autohtone sorte, na ovoj specifičnoj poziciji, za posjednika Miha Rozića kao vinara koji se bavi proizvodnjom vrhunskih vina neprocjenjiva. Drugog zemljišta sa istim specifičnostima tla i terena na ovakvoj poziciji kao što je Mili nigdje drugdje NEMA, a niti bi isplaćena naknada omogućila posjedniku podizanje vinograda iste kvalitete na drugom mjestu. Kuća, vinarija i pogon izvlaštenika su na svega par stotina metara od ove pozicije, pa se troškovi obrade vingrada na drugom mjestu za njega penju do granice isplativosti. Stoga se naknada u obliku zamjenskog zemljišta ukazuje zaista svrsishodnom u konkretnom slučaju, za što zakon propisuje mogućnost koja u ovom konkretnom slučaju nije uvažena. Napominjem kako su i Miho Rozić, i njegov sin koji je odlučio ostati u ovom kraju i živjeti od loze i vinarstva, spremni pregovarati o eventualnom tekstu nagodbe i njegovim mogućim izmjenama, dok god takav tekst (u bitnom) uključuje dodjeljivanje u vlasništvo poljoprivrednog zemljišta –u katastarskoj općini Boljenovići, u odgovarajućoj vrijednosti, zaključuje Maslek.
 
18. travanj 2024 09:58