StoryEditorOCM
PelješacDOKOKOTALO IM

Mještani Dube Pelješke čekaju vodovod i najavljuju prosvjed: ‘Voda za nas doslovce znači život, a pročelnik namjerno odugovlači!‘ Načelnik: ‘Za čekanje nije kriv nijedan pojedinac!‘

Piše Gabrijela Bijelić
11. listopada 2023. - 18:52

Kad će vodovod, dozlogrdilo nam je čekanje i odugovlačenja! U ime mještana Dube Pelješke apel upozorenja odgovornima poslao je općinski vijećnik Trpnja i mještanin Dube Ivo Žegura koji za četvrtak, 12. listopada u 10 sati najavljuje prosvjed ispred ureda katastra u Orebiću, a otkriva i koji je razlog:

image
Dubrovačko-neretvanska županija/

- Smatramo da pročelnik tog ureda Ante Franulović predugo i bezrazložno odgađa sređivanje naše stvari, prijedloga upisa u zemljišne knjige, kako bi Općina Trpanj mogla pokrenuti izradu projektne dokumentacije za vodovod do Dube. Moramo naglasiti da je taj gospodin puno puta u roku ove četiri godine kontaktiran od načelnika općine da odradi svoj dio posla jer su sredstva za izradu projektne dokumentacije za vodovod na računu i strogo namjenska. Pitamo se je li gospodin Franulović svjestan što znači voda za naše mjesto, s ovakvim turističkim potencijalom?! Zna li da voda za nas doslovce znači život. Bilo bi možda interesantno vidjeti koje će opravdanje dati ovaj put za nerad, ono uobičajeno ‘bit će drugu sedmicu ili za par dana‘. Podržite naša nastojanja vašim dolaskom, vidimo tu našu slamku spasa od izumiranja u vodovodu, nećemo i ne smijemo je ispustiti – poručuje Ivo Žegura, općinski vijećnik Općine Trpanj i stanovnik Dube Pelješke. Žegura, kaže, želi preporod za svoje mjesto, a voda je tomu prvi preduvjet:

- Kad čuju da nema vodovoda, svi potencijalni investitori se okreću od nas - ističe rezignirano.

image

Jakša Franković

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

Najavu prosvjeda Žegure i sumještana Dube Pelješke komentirao je načelnik Trpnja Jakša Franković.

- Ne bih ništa htio prejudicirati, s obzirom da je tu pitanje ovjere geodetskog elaborata od Ureda za katastar u Korčuli, ali ne za nas, već u korist Republike Hrvatske, odnosno s pravom korištenja Hrvatskih voda. Treba naime odrediti jedan dio korita potoka i upisati ga kao javno vodno dobro s pravom korištenja Hrvatskih voda, to je problem. Znam sve o tome ali trebalo bi pričekati dok se taj elaborat ne ovjeri. Ne bih htio prejudicirati niti bilo koga prozivati jer se stvar rješava i pred ovjerom je geodetski elaborat kojim će se definirati čestica zemljišta u korist RH s pravom korištenja Hrvatskih voda. Taj elaborat koji su pripremile Hrvatske vode i dale na ovjeru već dugo se čeka, radi toga je nastao najveći problem. Da bi dalje realizirali projekt vodoopskrbe Dube, treba nam definirana čestica i to je to – rastumačio je načelnik Franković koji ne želi ni u koga upirati prstom zbog kašnjenja:

- Za čekanje nije kriv nijedan pojedinac, pročelnik Ante Franulović ili bilo tko drugi, već je riječ čisto o provedbi elaborata. Čovjek koji radi na elaboratima je sam u uredu, svaki elaborat mora pogledati a u ovom trenutku sigurno ih ima barem 150 na čekanju. Procedura upravnog postupka je složena, traži i vrijeme i ljude. U tzv. dubskoj zajednici ima 60 suvlasnika, svakome od njih treba dostaviti kuvertu da se očituje prihvaća li to ili ne. Nažalost, sve to dugo traje – priznaje Franković.

Na upit zna li i koliko o najavljenom prosvjedu mještana Dube ispred ureda katastra u Orebiću, odgovara:

- Čuo sam nešto za to, trebalo je biti prošli tjedan u organizaciji Iva Žegure kao našeg općinskog vijećnika. S njim svakodnevno raspravljam o toj temi, nije govorio toliko o nezadovoljstvu sumještana, koliko o svom nezadovoljstvu. I on je individualno nezadovoljan zbog sporosti postupka, uostalom kao i svi mi. Čim se ovjeri elaborat, idemo dalje s izradom lokacijske dozvole i glavnog projekta. Radit će se po sustavu desalinizatora Dube Pelješke, projekt vrijednosti oko milijun eura koja je na čekanju. Ako sve bude kao što nam je obećao gospodin Ante koji, ponavljam, radi sam i bez ičije pomoći pregledava i ovjerava stotine elaborata, nema razloga za brigu – zaključuje trpanjski načelnik Jakša Franković.

27. travanj 2024 12:42