StoryEditorOCM
NeretvaProjekt Grada Ploča ‘Zaželi danas za bolje sutra III’

Živite sami, umirovljenik ste i treba vam lijek, namirnice ili čašica razgovora? One su rješenje

Piše Ante Šunjić
26. listopada 2022. - 13:18

Vesna Šike je u lokalnoj trgovini kupila potrepštine i pokucala na vrata 81-godišnjega Josipa Teležara, umirovljenika koji živi u pločanskome naselju Prišnica. Uobičajen je to jutarnji Vesnin “ritual”, jer je ona jedna od 30 zaposlenica u projektu “Zaželi danas za bolje sutra III – Grad Ploče”, a Josip je jedan od 180 korisnica toga projekta. Josip trenutačno živi sam u stanu, jer su mu dvije kćerke, zbog poslovnih obveza, odsutne, pa mu Vesnina pomoć i prisutnost puno znače.

Suradnja i razumijevanje

”Kako ne! Vesna mi je od velike pomoći. Donese mi iz trgovine sve što mi treba taj dan, po potrebi ode u ljekarnu i obavi druge aktivnosti koje bi meni, u mojim godinama, bile dosta zahtjevne. Osim toga, popijemo kavu i popričamo, danas razgovor i pažnja trebaju ljudima možda i više nego prije. Jako sam zadovoljan i zahvalan za sve što ova vrijedna žena radi”, kazao nam je Josip.

A zadovoljna je i Vesna. Petnaest godina radila je sezonski u gračkome hotelu Labineca. Ovaj posao došao joj je kao naručen. Brine se o šestero korisnika, tri muškarca i tri žene, koje poznaje od prije. Među njima je i njen suprug, koji ima zdravstvenih problema. A Josip joj je susjed, pa njen Karolj ponekad dođe do njega i druže se.

”Ovaj posao puno mi znači. Više ne mogu raditi teške fizičke poslove. Sada ću se o “mojim” krajnjim korisnicima brinuti šest mjeseci, a prije toga, u sklopu ovoga projekta, bila sam im na usluzi godinu dana. Već smo se zbližili i dobro upoznali. Znam što trebam raditi kod svakoga od njih. Kod nekih čistim, usisavam i perem, kod drugih kupujem i donosim kućne potrepštine i lijekove, kuham kavu… Uglavnom, sve se dogovorimo, zaista smo razvili dobre međusobne odnose i nastojim im biti na raspolaganju koliko god je moguće. Ja sam zadovoljna s njima, a nadam se da su i oni sa mnom”, rekla je Vesna.

Ranjive skupine

Grad Ploče već dugi niz godina kroz mjere aktivne politike zapošljavanja kao i kroz projekte socijalnog i humanitarnog značenja podupire zapošljavanje socijalno osjetljivih skupina usmjerene na podizanju kompetencija, a posebice najugroženijih pojedinaca, (osobe starije od 45 godina, niže izobrazbe, osobe pogođene siromaštvom, dugotrajno nezaposlene). Kombinacija ovih svojstava praktički onemogućuje zapošljavanje i predodređuje pojedince u položaj socijalno isključenih što dovodi do nemogućnosti sudjelovanja u ekonomskom, socijalnom, političkom i kulturnom životu matičnog društva. Na dan 1. ožujka 2022. godine u evidenciji HZZ-a u Gradu Ploče zabilježeno je 171 dugotrajno nezaposlenih osoba, a od toga 114 žena. Cilj projekta je omogućiti pristup zapošljavanja i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na slabije razvijena područja i područja s većom nezaposlenosti.

Redom pozitivna iskustva

Očekivani rezultati projekta su zaposlenost 30 žena na šest mjeseci na skrbi i pomoći 180 korisnika. Grad Ploče je u svibnju 2022. prijavio projekt u okviru poziva “Zaželi – Program zapošljavanja žena – Faza III, Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 20220., u suradnji sa obaveznim partnerima Centrom za socijalnu skrb Ploče i Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (ispostava Ploče). Dosadašnje pozitivno iskustvo kroz provedbu projekta Zaželi danas za bolje sutra – Grad Ploče I i II, Gradu Ploče bio je dodatni poticaj za prijavu na Zaželi program zapošljavanja žena – Faza III

Nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju projekata u vrijednosti više od 60 milijuna kuna, od toga nositelju projekta “Zaželi danas za bolje sutra III – Grad Ploče” Gradu Pločama dodijeljeno je gotovo 1,5 milijuna kuna.

02. lipanj 2024 20:28