StoryEditorOCM
NeretvaAglomeracija

Više od pet tisuća kućanstava u gradu Metkoviću priključit će se na kanalizaciju. Radovi kreću u Sportskoj ulici

Piše Stanislav Soldo
11. listopada 2021. - 11:31

Iz tvrtke Comsa, izvođača radova na projektu izgradnje gradske kanalizacije (Aglomeracije Metkovića) obavijestili su građane kako će radovi na tom projektu u Sportskoj ulici (uz pomoćno Neretvino igralište) započeti danas.

Za vrijeme izvođenja radova Sportska ulica na potezu od Sportske dvorane do spoja s Ulicom Petra Zoranića će biti zatvorena za sav promet. Neće biti moguć ulaz u ulicu koja vodi do Dječjeg vrtića Metković. Alternativni put obilaska je Ulicom Mobine, Ulicom kralja Zvonimira, Ulicom Ante Starčevića i Sportskom ulicom.

Radovi će trajati do daljnjega, a građani će biti pravovremeno obavješteni o daljnjim promjenama u regulaciji prometa.

Podsjetimo, u Metkoviću je u lipnju započela izgradnja gradske kanalizacije. Projekt službenog naziva „Izgradnja sustava javne odvodnje na području aglomeracije Metković i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže“, izvodi španjolska tvrtka Comsa iz barcelone sa lokalnim kooperantima a sve obiteljske kuće i stambene zgrade na kanalizaciju bi se trebale priključiti u roku od tri godine.

Metković je jedan od rijetkih gradova koji nemaju uređenu kanalizaciju i javnu odvodnju. Posljednjih tridesetak godina od osamostaljenja Hrvatske upravo je rješavanje problema kanalizacije bilo glavno predizborno obećanje svih političkih opcija na vlasti i onih koji su na vlast pretendirali. No, sve je ostajalao samo mrtvo slovo na papiru uz obećanja građanima da će nekada dobiti kanalizaciju. U uvjetima nepostojanja kanalizacije grad se ipak širio, gradile su se obiteljske kuće i stambene zgrade koje su imale takozvane septičke jame za otpadnu vodu. Jame su se prečesto punile, posebno za velikih kiša, što je građanina iziskivalo dodatne troškove njihovog pražnjenja.

Međutim, taj višegodišnji problem grada Metkovića ipak se počeo rješavati jer je krenula izgradnja gradske kanalizacije. Za taj projekt koji se financira sredstvima EU-a, gradonačelnik Dalibor Milan je ustvrdio da je ovo najznačajnija investicija u Metkoviću od vremena Austro-Ugarske kada je reguliran tok rijeke Neretve.

Ovim projektom gotovo pet tisuća kućanstava u gradu Metkoviću će biti priključeno na kanalizaciju.

Ukupna vrijednosti projekta je 270.401.465,42 kn (bez PDV-a), a udio financiranja od strane EU je 70,68 %, ostalo se financira sredstvima Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva, Grada Metkovića i gradske tvrtke Metković d.o.o. Rok izvođenja radova je 36 mjeseci.

19. travanj 2024 13:42