StoryEditorOCM
NeretvaOBILJEŽILI OBLJETNICU

Uklanjaju barijere: Pločanski ‘Radosni’ proslavili 24. rođendan

Piše Ante Šunjić
1. travnja 2024. - 08:28

Pločanski “Radosni”, sa svojih 190 članova ovih dana obilježavaju hvale vrijedan jubilej – 24 godine rada! Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Radost” djeluje na području Grada Ploča i Dubrovačko – neretvanske županije od 2000. godine s ciljem skrbi i rehabilitacije djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji i svojim programima i projektima unaprjeđuje kvalitetu njihovog življenja i socijalnu inkluziju u društvu. Udruga u svoj rad uključuje volontere i senzibilizira javnost za problem, potrebe i mogućnosti osoba s invaliditetom. Kroz projektne i programske aktivnosti udruga ima utjecaj na kreiranje lokalnih i javnih politika za osobe s invaliditetom, kao i stvaranje humanijeg okruženja, u kojem su oni bitni čimbenici izjednačeni sa svim drugim građanima (uklanjanju barijera, zapošljavanju marginaliziranih skupina i sl.).

Priznati i prepoznati

Kroz 24 godine djelovanja Udruga je provela i provodi niz programa koje su prepoznali i podržavaju Grad Ploče, Dubrovačko-neretvanska županija, ministarstva RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, poslovni sektor i građani.

“Ponosni smo na svoj rad i zahvaljujemo svima koji nas podržavaju u našoj misiji da djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom ravnopravno uključimo u život zajednice i donesemo im radost koju zaista zaslužuju”, ističe Nada Boras, predsjednica Udruge.

Udruga pruža nepostojeće, nedostatne i unapređuje socijalne usluge poludnevnog boravka, osobne asistencije, psihosocijalne podrške, logopedske terapije, pomoćnike u nastavi, radnu terapiju, edukacijsku rehabilitaciju, korištenje slobodnog vremena, savjetovanja i edukacije. Do sada je provedeno preko 200 projekata financiranih od lokalne i regionalne samouprave, državnih ministarstava, Nacionalne zaklade, Europskog socijalnog fonda, stranih fundacija (AED,CNF), poslovnog sektora i donacija građana. Udruga trenutno provodi dva trogodišnja programa financirana od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike i institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. “Također provodimo projekt “Ravnopravno roditeljstvo Moj tata je in” koji financira Središnji ured za demografiju i mlade, projekt Pomoćnici u nastavi za 2023./2024. školsku godinu i Izravnu dodjelu sredstava za nastavak financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom koje uslugu koriste temeljem projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda do 29. Veljače 2024. Od 7. rujna 2023. udruga je ušla u Mrežu pružatelja socijalnih usluga - Poludnevni boravak i za socijalnu uslugu Osobna asistencija za osobe s invaliditetom. Trenutno zapošljavamo 22 djelatnika (2 mag. logopedije, 1 edukacijskog rehabilitatora, 1 mag. pedagogije, 8 osobnih asistenata, 3 pomoćnika u nastavi, 1 voditeljicu poludnevnog boravka,1 voditeljicu ureda, 1 projekt menadžera, 1 radnog instruktora, 1 domaćicu/spremačicu, te 2 vanjska stručna suradnika mag.psihologije i socijalnog radnika”, kaže Boras.

Koncert na dar

“Udruga djeluje u prostoru dodijeljenom od Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine u zakup, a od nedavno smo zbog nedostatka prostora za aktivnosti iznajmili još jedan prostor u privatnom vlasništvu. Osim osnovne djelatnosti u socijalnoj skrbi, djelatnosti udruge sukladno ciljevima su: demokratska i politička kultura, ljudska prava, obrazovanje, znanost i istraživanje, zaštita zdravlja,razvoj volonterstva, zaštita okoliša, održivi razvoj i međunarodna suradnja te inicijative za rješavanje istih u skladu s općim interesima društva u cjelini”.

Udruga “Radost” surađuje s gradskim institucijama na uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. Za 24.rođendan su dobili najljepši dar od Glazbenog odjela OŠ “Vladimir Nazor” Ploče, koncert za članove Udruge “Radost” u Domu kulture. “Radost i osmijeh na licima mladih glazbenika i naših “Radosnih” je najtopliji dar za obilježavanje rođendana udruge. Hvala Vam dragi naši prijatelji, učenici i profesori od srca”, poručili su članovi pločanske udruge članice Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te u koordinaciji s još 32 udruge na području Hrvatske djeluje u korist osoba s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima.

30. travanj 2024 15:45