StoryEditorOCM
Neretvaautocesta kod Čeveljuše ‘pregazila‘ pločansku baštinu

Udruga Obličevac odbačene stećke konačno postavlja na prikladni lokalitet

Piše L. V.
30. svibnja 2024. - 11:08
Mjesto na kojem su trenutno odbačeni stećci, iza crkve Uznesenja Blažene djevice Marije na brdu ObličevacMarin Veraja/metković/

Udruga Obličevac stalno provodi akcije u cilju promocije i zaštite pločanske kulturne baštine, s posebnim naglaskom na stećke. Oni su, naime, izgleda stajali na putu izgradnji dijela autoceste A1 i godinama bili odbačeni na neprikladnom mjestu.

"Došao je trenutak kada će napori udruge gradjana Obličevac Ploče svima postati vidljivi i dostupni jer u srijedu 5. lipnja 2024. konačno organiziramo prebacivanje 33 odbačena stećka s Obličevca na mnogo prikladniji lokalitet ispred Župne kuće i kapele sv. Paškala „kod Kule“ u Plini. - najavljuje predsjednik Udruge Obličevac Mišo Erak.  Stećci su dosad bili prepušteni propadanju nakon izvodjenja, kako pišu, “zaštitnih” arheoloških radova 2008. godine. Tad su maknuti s trase autoceste A1 i prapovijesnih gomila i bez ikakve popratne dokumentacije odbačeni na neprikladan lokalitet. Zato iz udruge Obličevac najavljuju skoru akciju  prebacivanja stećaka na prikladniji lokalitet. Akciju će provesti u suradnji sa Župom Plina – Stablina i uz potporu i odobrenje Konzervatorskog odjela u Imotskom i odvijat će se iduće srijede cijelog dana na relaciji Obličevac – Erakova Luka – kod Kule, sve u Plini. 

25. lipanj 2024 02:32