StoryEditorOCM
NeretvaTko je kriv ?

Tuga u Pojezerju: "Prijave šteta otišle u vjetar, poljoprivrednici neće dobiti ni EURO naknade"

Piše Stanislav Soldo
7. srpnja 2023. - 08:00

Poljoprivrednici iz Pojezerja ostali su bez novčane odštete od prirodnih nepogoda iako ih je sredinom svibnja pogodila katastrofalna poplava. Riječ je o tehničkoj pogrešci jer popisane štete nitko nije unio u Registar šteta što je preduvjet za dobivanje novčane nadoknade. Da od naplate neće biti ništa potvrdilo je svojim dopisom Državno povjerenstvo za štete koje je odbilo zahtjev općine da im produži rok unosa podataka u Registar šteta.

Tko je kriv što su pojezerski poljoprivrednici ostali bez novčane nadoknade ?-pitanje je na koje mnogi ovih dana čekaju odgovor. Podsjetimo u općini Pojezerje vlast je podijeljena između Nezavisne liste mladih i HDZ-a. Načelnik Boro Dominiković je iz HDZ-a, dok u općinskom vijeću Nezavisna lista ima većinu.

Duhovi su se uzburkali nakon facebook objave Mateja Marevića (Nezavisna lista mladih) u kojoj je kao glavnog krivca za pogrešku oko šteta označio načelnika općine Boru Dominikovića (HDZ) optužio ga za političke igrice i pozvao da podnese ostavku.

image

Matej Marević

HANZA MEDIA

- Općinske službe (čitaj pročelnik) u konzultaciji sa načelnikom su opstruirali rad povjerenstva za procjenu štete na čijem sam čelu. Iz tog razloga mještanima općine Pojezerje neće biti isplaćene šteta za prirodnu nepogodu koja nas je zadasila proteklog mjeseca. A sad se postavlja pitanje zašto? E ono najbolnije ili najtužnije u čitavoj priči je da je riječ isključivo o političkim igricama na štetu naroda koji od svog poštenog rada zarađuje. Ja razumijem da su gospoda političari (načelnik i pročelnik) prisiljeni pokorno služiti političkim igricama svoje stranke(HDZ-a), ali da su spremni ići na štetu svog naroda, i svojih sumještana još uvijek ne mogu shvatiti. Iz tog razloga sam pozvao načelnika općine Pojezerje na ostavku jer je to jedino sto bi osoba koja posjeduje moral u ovoj situaciji učinila. Ovo je samo mali dio folklora/ političkih igrica koje sam prošao u ove dvije godine vlasti u općinskom vijeću, a ne želim niti pomisliti što HDZ radi na većim razinama vlasti, te kako se doslovno ruga sa svojim narodom pod okriljem domoljublja i borbe za svoje sumještane. Tužna i žalosna poruka iz malenog, a političkim igricama prepunog Pojezerja-zaključio je Marević koji je odlukom općinskog vijeća imenovan za predsjednika Povjerenstva za procjenu šteta na području općine Pojezerje.

Međutim, načelnik općine Boro Dominiković u ovom slučaju ne vidi nikakvu svoju odgovornost i ne razmišlja o podnošenju ostavke.

image

Boro Dominiković

- Ja ne znam što oni iz Nezavisne liste hoće. U općinskom vijeću imaju jednog vijećnika više od nas i tako donose odluke. Zna se tko su bili članovi Povjerenstva za procjenu šteta i zna se tko je bio predsjednik tog povjerenstva-Matej Marević. Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda je jasno propisao koje su dužnosti i obveze Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Povjerenstvo je dužno obilaziti stradalo područje što su oni i radili. Općinska je građanima izašla u susret i zaprimala obrasce za prijavu šteta ali predsjednik i članovi Povjerenstva su te podatke trebali unositi u Registar šteta. To je bila njihova obveza. Oni nisu radili svoj posao i sada im je svatko kriv -rezolutan je Boro Dominiković, koji je pokušao intervenirati kod Državnog povjerenstva za štete da im produži rok za dostavu podataka ali nije uspio. Tako poljoprivrednici iz Pojezerja jedini među stradalima od prirodnih nepogoda neće dobiti ni jedan Euro za ublažavanje šteta koje su imali u vinogradima, voćnjacima i ostalim poljoprivrednim površinama.

image
HANZA MEDIA
28. travanj 2024 01:27