StoryEditorOCM
NeretvaKompostana u Metkoviću

Stotine tona trulih mandarine postaje ekološko "smeđe gnojivo"

Piše Stanislav Soldo
29. studenog 2023. - 08:00

Završeni su radovi na kompostani za preradu bio otpada koja se uređuje na predjelu Vrbovci. Izgradnjom kompostane osigurat će se infrastruktura potrebna za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada, što će doprinijeti unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom na gradskom području.

Osim iz Metkovića, na kompostani će se moći obrađivati i biootpad prikupljen u jedinicama lokalnih samouprava iz širega područja. Dodatno će se dovoziti i biootpad od proizvodnje voća i povrća koji će se preuzimati od poslovnih subjekata, a rješavat će se i dugogodišnji problem otpadne mandarine koja se trenutačno odlaže na neprimjerene načine.

Izgradnja kompostane jedan je od preduvjeta za uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Provedbom ovog projekta izravno će se pridonijeti povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada i dugoročno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje količine otpada koja će se odložiti na odlagališta, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Projekt izgradnje kompostane Metković trajao je 40 mjeseci, ukupne vrijednosti 3.241.761,09 eura, od čega je nepovratnih sredstava iz kohezijskog fonda 50 posto, a preostalo su vlastita sredstava Čistoće Metković d.o.o.

02. svibanj 2024 18:58