StoryEditorOCM
Neretvastvarno je malo

Što od porezne reforme imaju obitelji sa troje ili više djece: Plaća od tisuću EUR-a će se povećati za samo 22,50 EUR-a

Piše Stanislav Soldo
25. svibnja 2023. - 14:50

Udruga Obitelji 3plus, koja okuplja obitelji s troje ili više djece, zagovara njihova prava i interese nije zadovoljna najavljenom poreznom reformom. U priopćenju za javnost ističu kako neprekidno zagovaraju, predlažu i tražu konkretne mjere u korist obitelji s djecom, a posebno s troje ili više djece, jer upravo te obitelji čine presudnu razliku potrebnu za opstanak hrvatskog naroda. Smatramo da je trenutak u kojem živimo izuzetno nepovoljan jer smo suočeni s padom nataliteta, starenjem populacije i iseljavanjem stanovništva iz RH. Smatraju da je Najavljena porezna reforma je nedostatna za 112.830 obitelji s troje ili više djece, koliko ih živi u Hrvatskoj. Izračunali su učinak najavljene porezne reforme na roditelje s troje ili više djece pa prema tom izračunu, neto plaća roditelja s troje ili više djece koji ima bruto plaću 1.000,00 EUR-a povećat će se za samo 22,50 EUR-a.

image

Simulacija izračuna porezne reforme Udruga Obitelji 3plus

Iako pozdravljamo povećanje osobnog odbitka, isti ne utječe na povećanje primanja u obiteljima, a posebno u obiteljima s troje ili više djece. Već smo ranije predlagali da osobni odbitak koriste oba roditelja za svu svoju djecu, te smatramo da je sad dobro vrijeme da se promijeni ovo pravilo – to bi značajnije utjecalo na primanja uobiteljima s djecom.

I dalje se zalažemo za univerzalni dječji doplatak za svako dijete, s progresivnim rastom kako raste broj djece u obitelji; za priznavanje/stimuliranje rada za podizanje djece sa svrhom usklađivanja obiteljskog i profesionalnog života te potpuno subvencionirani dječji vrtić za svu djecu u Hrvatskoj, poručuju iz Udruge obitelji s troje ili više djece – Obitelji 3plus.

18. travanj 2024 19:22